Mam klimatyzację kanałową. Jednostka wewnętrzną umieszczona na podłodze na strychu nieogrzewanym. Przed i za jednostką mam obudowy z blachy ocynk lutowane. W nich mam rozdzielcze przewodów wentylacyjnych. Całość jednostka + oba rozdzielcze są pokryte i zaizolowane 20cm wełną. Niestety w rozdzielaczu przed skrapla się wodą i delikatnie przecięka z niego do podłogi i dalej widzę plamę na regipsie w pokoju na suficie. Mam odprowadzenie skroplin tylko z jednostki wewnętrznej grawitacyjne i działa ok. Co zrobić ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ >>>SPRAWDŹ
KONIECZNIE!
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
CHEMIA SERWISOWA
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KONIECZNIE!
Skropliny przed klimatyzacją kanałową
10 Odpowiedzi, 7081 Wyświetleń
Używasz funkcji grzania ?
Rzadko używam klimy do grzania. Od lata używałem ją 2 razy. Chciałem dopisać, że oba rozdzielcze przed i za są lutowane i całe kolejne z zewnątrz matą kauczukową 13mm. Na tym jest wełna. W poprzedniej zimie na całości miałem dość szczelnie pokrycie folią ALU od ogrzewania podłogowego ale pomiędzy wełną a folią zbierały się krople wody. Dość sporo wody dlatego zlikwidowałem folię.
W takim razie problem polega na sporej różnicy temperatur przez co skrapla sie woda, bo jeśli używał byś do grzania to wtedy normalne jest to że powstają skropliny na jednostce zewnętrznej, odwrotna zasada działania niż klimatyzacja ... Wydaje mi sie że musisz jakoś doizolować sprzęt lub zrobić mise ociekową i odprowadzić skropliny
Czy oba rozdzielcze powinienem tak ocieplić
https://m.youtube.com/watch?v=7JzuJgmzeoI
Tak to powinno załatwić sprawę i zapobiec skraplaniu się wody, możesz również spróbować z pianką poliuretanową w postaci natryskowej
Dziękuję za pomoc. Zamówiłem wełnę z klejem i folią ALU o gr 30mm + taśmę samolepną ALU.
Dziś oglądałem wewnątrz kanałówkę. Co ciekawe wewnątrz jedn wewnętrznej jest wszędzie sucho. Na wszystkich ściankach wewnątrz rozdzielacza wylotowego na górnej powierzchni są krople wody. Na dole jest kałuża wody. Rozdzielacz ma kształt klina bo szczelina wylotowa z jedn wewnętrznej jest wąska a otwory z drugiej strony rozdzielczą są 125 dlatego wodą stoi. Rozdzielacz lepiej zaizolowany od kanałówki więc dlaczego w nim tyle wody. Rury do pomieszczeń to termoflex 3 x fi-125 o długości 2..4m. Gdyby z jedn wewn wodą spłynęła wężem na skroplony, to powinna być też na suficie jedn wewn a jej nie ma.
jak masz możliwość to pozamykaj nawiewniki ,to ne będzie wędrowało powietrze do kanałów.
Oba rozdzielacze okleiłem wełną z klejem i ALU 30 mm. Z rozdzielacza wylotowego dorobiłem odpływ skroplin. Będzie połączony wspólnie z odpływem z jedn wewn. Oczywiście anemostaty mam zamknięte i otwory ssące mam założone krążki z pianki kauczukowej aby zmniejszyć ucieczkę powietrza z pomieszczeń do klimy.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości