Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nowa firma - Prośba o opinię :)

23 Odpowiedzi, 28378 Wyświetleń

Student_x

2015-06-09, 18:31:12
Nowy użytkownik
Witam serdecznie.
Zacznijmy od tego że jestem nowy więc mam nadzieję że trochę mi pomożecie Smile
Przepraszam za długi post, ale i tak pewnie jest krótki chcąc wszystko napisać Smile

Pracowałem trochę w różnych zawodach, ale teraz przyszedł czas na swoją firmę przy współpracy ze znajomymi Smile
Dostałem dotację i chce obsługiwać klimatyzację w autach, prać tapicerki, drobna mechanika i coś tam jeszcze , ale głównie teraz i tutaj , chodzi mi o klimatyzację bo i innych rzeczach wiem Smile .
Nie dostałem kasy ile bym chciał, ale coś muszę zacząć robić , a to się ciągnie mi już od stycznia, tak działają u mnie urzędy Sad
Coś zakupię z dotacji, a część ze środków własnych więc środki trochę ograniczone ale dam jakoś radę Smile
Nie traktujcie mnie jak konkurencję bo żadną nie będę, na pewno nie będę zaniżał cen hehehe Wink

Główne prośba to urządzenie do obsługi klimatyzacji.
Chciałem kupić Boscha, ale nie starczy kasy na 511 czy 611 więc chcę się zadowolić Ecotechnics ECK 1890 i proszę was o opinie tego urządzenia, jeżeli ktoś ma takowe to był bym bardzo wdzięczny , a jeżeli nie to podam parę specyfikacji:
ECK 1890 - Automatyczne, kompaktowe urządzanie do obsługi klimatyzacji.
(podobno) bardzo proste w obsłudze,

- wymaga małej ilości części serwisowych,
- waga elektroniczna zapewnia separacje oleju i wytwarzanie próżni w cyklu automatycznym
- świeży olej podawany jest poprzez otwarcie zaworu przy zbiorniku.
- czynnik danych ilość czynnika wprowadzanego do układu poszczególnych modeli pojazdów.
- Grzanie butli - Wbudowany termometr
- Rozbudowana baza danych pojazdów
- DRUKARKA: termiczna w standardzie
- Przyjazny interfejs ułatwiający pracę
- Duży zestaw manometrów umożliwiających stałą kontrolę ciśnienia w układzie
- Wysokiej jakości pompa próżniowa
- Zbiornik na czynnik UV
- PORT USB
- Wyświetlacz LCD

Funkcje :
- Usuwa czynnik chłodniczy i olej z układu
- Oddziela olej od czynnika chłodniczego
- Automatyczna regeneracja czynnika chłodniczego
- Wytwarza podciśnienie usuwając z układu wodę i zanieczyszczenia
- Przeprowadza test szczelności układu klimatyzacji
- Wtłacza czynnik chłodniczy do układu klimatyzacji
- Automatyczne ogrzewanie zbiornika

Dane techniczne:
Rodzaj czynnika chłodniczego: R134a
Zakres temperatur pracy : 11-49oC
Pojemność butli z gazem: 12 l
Dokładność Wagi oleju: 10 g
Pompa próżniowa: 72 l /min
Szybkość odzyskiwania gazu: 300g/min
Zasilanie: 230 V/50 Hz
Waga urządzenia: 90 kg
Wymiary: 55x60x105 cm

Jak wam się widzi to urządzenie??

Druga sprawa , to co mi jeszcze w tym temacie potrzeba , na pewno zakupię:

Ozonator - 3,3g/h - Wystarczy?
Olej do klimatyzacji - i tu pytanie czy wystarczy jeden PAG czy kilka rodzai i czy po 250ml. też potrzeba?
Zaworki i kluczyk do zaworków - Czy potrzeba zestaw do wymiany zaworków na pełnym układzie, jeżeli tak to jaki?
Urządzenie do sprawdzania szczelności - czujnik gazu - Jakieś konkretne wypasione potrzebne , czy takie za 300-500zł??
Wykrywacz gazu propan-butan - czy takie niewielkie podręczne paluszkowe za powiedzmy 100-200zł wystarczą aby nie popsuć urządzenia?
Termometr , Kontrast UV, oringi , R134a. - z tym to nie ma problemu Smile

W standardzie są oczywiście na przewodach szybkozłączki przy urządzeniu, ale potrzebuje porady odnośnie jakichś adapterów , przejściówek czy przedłużek do jakichś marek bo wiadomo, niektóre przyłącza są gdzieś schowane i niektóre marki potrzebują chyba innych złączek?
Jeżeli tak, to jak ktoś by mógł mi podać jakieś przykłady jakie marki i jakie przejściówki? Smile

Czy o czymś zapomniałem, co jest konieczne na początek?
Pomijam urządzenie do płukania, czy sprawdzania azotem szczelności, czy też naprawa sprężarek lub przewodów.

Chodzi o jakieś drobiazgi o których może nie wiem, lub nie pamiętam, a są konieczne do takiej obsługi Smile

Proszę o pomoc bo nie chciał bym strzelić jakiejś gafy Smile
Za tydzień już mam podpisać umowę , trochę straciłem najlepszego czasu, no ale teraz będę musiał się zadowolić resztkami klientów znajomymi którzy czekają i czekać Smile

Z góry dziękuję Smile
  • Odpowiedz

obser

2015-06-10, 07:30:54
Top użytkownik
W dobre szkolenie zainwestuj i nie jest konieczne akurat z Twojej maszyny, ale celem poznania budowy układu i zasad serwisu. To jest podstawa, bo obsługiwać możesz nawet bez maszyny tak samo jak z nią.
  • Odpowiedz

Student_x

2015-06-10, 19:12:25
Nowy użytkownik
obser napisał(a):W dobre szkolenie zainwestuj i nie jest konieczne akurat z Twojej maszyny, ale celem poznania budowy układu i zasad serwisu. To jest podstawa, bo obsługiwać możesz nawet bez maszyny tak samo jak z nią.
To to ja wiem, szkolenie będzie po zakupie urządzenia już w gratisie i załatwione mam dobre. Wiem że można sobie połączyć zawory z butlą i pompą próżniową i to wszystko trzymać w aucie , albo w kartonowym pudełku, ale to już jak się ze wszystkim człowiek oswoi , to można takie mobilne sobie otworzyć dodatkowo Smile
Na dzień dobry ludzie przyjeżdżający do warsztatu jednak patrzą na sprzęt , szczególnie nowi klienci, stali klienci, to im jest bez różnicy jakim sprzętem się zrobi, czy usługę zrobię sprzętem za 3-10-20tys. to stałemu klientowi chodzi o to by było dobrze zrobione Smile
Ale chodzi mi o to że mam trochę opóźnienia bo o dotację musiałem walczyć i to ostro, bo im się po pierwsze nie podobał lokal, a po drugie , że na tym samym placu są firmy , które działają pod tym samym PKD no i dopiero jak zrobiłem awanturę i postraszyłem że się udam do ministerstwa jak to Unijne pieniądze się dzieli i stawia się wymagania jakich nie mają prawa stosować, do tego chciałem kopie dokumentów do sądu, to zmienili zdanie i przydzielili dotacje Smile I tak jeszcze nie wszystko bo ucięli kilka tys. i chcą nowe wnioski na maszyny , ale złożyłem odpowiednią prośbę do odpowiednich osób o interpretacje przepisów i jeżeli się okaże że nie mieli prawa uciąć, to będę żądał dopłaty Smile
Dla tego też to tak długo trwa , a nie mam kasy na szkolenie prywatnie bo to za dużo kosztuje dla mnie w tym momencie Sad
Potem owszem będę się doszkalał bo uważam , że albo coś robić dobrze , albo wcale , ale potrzebuję teraz małej pomocy i dla tego piszę tutaj , może znajdzie się ktoś życzliwy ?? Big Grin
  • Odpowiedz

jolantastruzynska

2015-07-14, 15:44:11
Nowy użytkownik
Ja też uważam, że warto zainwestować w szkolenie, nawet na początku..ja niestety nie jestem tak obeznana w tym temacie, ale poradzę się kogoś bardziej kompetentnego i jeszcze się odezwę w tym wątku, jak się czegoś dowiem. Ogólnie uważam, że taki biznes to świetna sprawa. takie usługi są potrzebne, życzę powodzenia!
  • Odpowiedz

Student_x

2015-07-19, 14:58:32
Nowy użytkownik
No i jak widać , musiałem liczyć sam na siebie hehehehe
Kurde , nie było pomocnej dłoni, ale dałem radę Smile
Trochę kicha w tym sezonie będzie ale jakoś dam rade przetrwać , na szczęście nie tylko Klimę się nabija Smile
Sprzęt kupiłem , do klimy ECK 1890 , prosta obsługa , baza aut , jak dla mnie rewelka Smile
Nabite ok. 10 autek , wszyscy jak na razie zadowoleni , w jednym musiałem wymienić zaworek Wink
Ozonator 3,5g/h , zrobione też ok. 10 autek , myślę że taki w zupełności wystarcza do samochodów.
zakupione jakieś zaworki , oringi , okulary i latarka UV , termometr z sondą na przewodzie i coś tam jeszcze jakieś drobiazgi Smile
Zakupiony odkurzacz Puzzi 10/1 , na razie wyprane swoje dwa autka , na próbę chemii Smile
Podoba mi się i ta robota , ale trochę męcząca i się schodzi Smile Jak ktoś mi powie , że upierze tapicerkę w aucie poniżej 4h to go plasnę z liścia Smile
Ogólnie wszystko OK, tylko mam nadzieję, że nie będzie się tworzyć niezdrowa konkurencja , bo już dzisiaj ja klimę nabijam za 100zł a ozonuję za 30-50zł a są tacy co robią klimę za 90-100zł i ozonują w gratisie Sad
Nie trawię ludzi , co zaniżają cenę na rynku by zdobyć klientelę, a potem będą za darmo robić Sad
  • Odpowiedz

elektromechanik

2015-07-19, 15:42:18
Zaawansowany użytkownik
OBYM SIĘ MYLIŁ ale wydaje mi się ze ten optymizm Ci dość szybko zgaśnie Rolleyes Sad :/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-19, 15:42:44 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

Whisky

2015-07-19, 17:02:36
Top użytkownik
Znam typa co nabił do starej 525tds 1200g za 80zł :lol:
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-19, 19:57:12
Top użytkownik
50 zarobił w 15 minut .
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-19, 20:03:40
Top użytkownik
270 złotych za 12 kilo .
  • Odpowiedz

awax

2015-07-19, 20:19:12
Top użytkownik
barbie napisał(a):270 złotych za 12 kilo .

Może warto wypisać na ogólnodostępnym forum ceny wszystkich urządzeń,części i materiałów eksploatacyjnych używanych w serwisie???
Niech Klienci poznają te ceny oczywiście po upuście dla firm serwisowych.
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-19, 20:28:49
Top użytkownik
to są dane z portalu aukcyjnego - ogólnie dostępnego .
  • Odpowiedz

awax

2015-07-19, 21:17:56
Top użytkownik
W necie mozna równiez pozostałe ceny odszukać,ale to chyba nie powód aby rozpowszechniac to na ogólnodostępnym forum branżowym.
Proponuję,żebyś na drzwiach swojej firmy wywiesił informacje o cenach w jakich kupujesz części itp.
Ale przecież i tak każdy je może odszukać w internecie.
  • Odpowiedz

obser

2015-07-20, 08:14:18
Top użytkownik
A kiego ceny zakupu interesują Klienta.Interesuje go cena usługi.Ceny o których tu piszecie i tak są wysokie,bo cały czas firma niedaleko mnie robi komplet za 49 zł.Myślałem rok temu jak robił za 39 zł,że to chwilowa promocja,a on tak ciągnie na stałe.Fakt w tym roku na klientów nie narzekam,ale zdarzają się tacy,co pytają czym różni się tamta usługa od mojej.Ja mówię,że nie wiem co tamtej robi,a moje ceny są skalkulowane na podstawie kosztów.Ale ja się nie wtrącam do innych, w tym roku zauważyłem wzrost Klientów.Co tylko usłyszałem od Klienta,że tam próbę szczelności robiono mu sprężonym powietrzem i nie znaleziono dziury,twierdzac,że ma podjechać tam gdzie mają azot,bo można wtedy zapodać wyższe ciśnienie niż 6 atmosfer Ale po mojej pierwszej decyzji,że po znalezieniu przecieku zaczynamy od wymiany odwadniacza pojechał dalej.
  • Odpowiedz

Whisky

2015-07-20, 08:22:50
Top użytkownik
obser napisał(a):Ale po mojej pierwszej decyzji,że po znalezieniu przecieku zaczynamy od wymiany odwadniacza pojechał dalej.

Dlatego ja mam taką pozycje jak "Lokalizacja nieszczelności" i paragon się już drukuje.
  • Odpowiedz

obser

2015-07-20, 08:54:10
Top użytkownik
Za lokalizację to by zapłacił,tylko nie mógł zrozumieć ,że naciągam go na niepotrzebny odwadniacz,bo jak twierdził nikt tego nie wymienia,a po pompowania układu kompresorem to co z zostało z wkładu odwadniacza?
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-20, 14:46:50
Top użytkownik
Cennik AWAXA jest tajny ? .
  • Odpowiedz

awax

2015-07-20, 17:50:03
Top użytkownik
Ceny zakupu części zamiennych oraz materiałów eksploatacyjnych są tajemnicą handlową.
Sam cennik AWAX a nie jest tajemnicą,generalnie ceny umowne .
Co do autoklimatyzacji to np serwis z wymianą czynika 300 zł netto;dezynfekcja 100 zł netto.
Niestety posiadamy jedynie 4 stanowiska i w sezonie trzeba umawiać się z kilkudniowym wyprzedzeniem.
  • Odpowiedz

mg

2015-07-20, 21:41:26
Top użytkownik
obser napisał(a):A kiego ceny zakupu interesują Klienta.Interesuje go cena usługi.Ceny o których tu piszecie i tak są wysokie,bo cały czas firma niedaleko mnie robi komplet za 49 zł.Myślałem rok temu jak robił za 39 zł,że to chwilowa promocja,a on tak ciągnie na stałe.Fakt w tym roku na klientów nie narzekam,ale zdarzają się tacy,co pytają czym różni się tamta usługa od mojej.Ja mówię,że nie wiem co tamtej robi,a moje ceny są skalkulowane na podstawie kosztów.Ale ja się nie wtrącam do innych, w tym roku zauważyłem wzrost Klientów.Co tylko usłyszałem od Klienta,że tam próbę szczelności robiono mu sprężonym powietrzem i nie znaleziono dziury,twierdzac,że ma podjechać tam gdzie mają azot,bo można wtedy zapodać wyższe ciśnienie niż 6 atmosfer Ale po mojej pierwszej decyzji,że po znalezieniu przecieku zaczynamy od wymiany odwadniacza pojechał dalej.

Pierdzielisz?!?!!!
  • Odpowiedz

mg

2015-07-20, 22:18:42
Top użytkownik
Barbie, dlaczego działasz destrukcyjnie? nienawidzisz swojego zawodu czy jak???
Jesteś kawalerem? Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-20, 22:21:37 przez mg.)
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-21, 03:43:07
Top użytkownik
Mam więcej pracy niż mogę przerobić ,dlatego ze szanuje Klimenta .
  • Odpowiedz

mg

2015-07-21, 20:01:04
Top użytkownik
barbie napisał(a):Mam więcej pracy niż mogę przerobić ,dlatego ze szanuje Klimenta .
Jeśli masz więcej pracy niż możesz przerobić to znaczy że część klientów nieuszanowujesz Smile ? tak czy nie? Wink
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-21, 21:26:28
Top użytkownik
unikam roboty za wszelką cenę-np klima w kebabie .
  • Odpowiedz

obser

2015-07-22, 07:31:38
Top użytkownik
mg napisał(a):
obser napisał(a):A kiego ceny zakupu interesują Klienta.Interesuje go cena usługi.Ceny o których tu piszecie i tak są wysokie,bo cały czas firma niedaleko mnie robi komplet za 49 zł.Myślałem rok temu jak robił za 39 zł,że to chwilowa promocja,a on tak ciągnie na stałe.Fakt w tym roku na klientów nie narzekam,ale zdarzają się tacy,co pytają czym różni się tamta usługa od mojej.Ja mówię,że nie wiem co tamtej robi,a moje ceny są skalkulowane na podstawie kosztów.Ale ja się nie wtrącam do innych, w tym roku zauważyłem wzrost Klientów.Co tylko usłyszałem od Klienta,że tam próbę szczelności robiono mu sprężonym powietrzem i nie znaleziono dziury,twierdzac,że ma podjechać tam gdzie mają azot,bo można wtedy zapodać wyższe ciśnienie niż 6 atmosfer Ale po mojej pierwszej decyzji,że po znalezieniu przecieku zaczynamy od wymiany odwadniacza pojechał dalej.

Pierdzielisz?!?!!!

a co Ty taki sfrustrowany,Klienci Cię omijają? Nie życzę sobie takich komentarzy z których nic nie wynika. Widaż,że chcesz tylko zaistnieć.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa