Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima Beko BPAK 120 - wentylator w agregacie ciągle pracuje

6 Odpowiedzi, 4207 Wyświetleń

foto

2015-08-11, 11:17:53
Nowy użytkownik
Witam, mam splita BPAK 120 i w te upały klima nie radzi sobie tz. normalnie jak jest ciepło w "normalne" lato (nie to co teraz) to klima chodzi super, schładza pomieszczenie do zadanej temperatury np. 21 st.

Obecenie gdy ustawię nawet 20 to klima nie daje rady i max schłodzenie to 23.5-24st.
Ponadto czy to normalne, że wentylator w agregacie pracuje nonstop.

W normalne dni gdy jest poniżej 30st na dworze to kilma popracuje troszke i się wyłacza, po czym znowu się włącza.

Agregat jest na południowej ścianie w słońcu, niestety tylko taka możliwość instalacji była.
Pokój gdzie jest kilma ma 26m2
Klima serwisowana - czyszczona, sprawdzany czynnik itd.
  • Odpowiedz

andrzejlisek

2015-08-11, 12:32:17
Nowy użytkownik
Moim zdaniem, przyczyną jest zbyt mała moc chłodnicza klimatyzacji, a budynek jest rozgrzany bardziej niż zazwyczaj. Jestem przekonany, że sprężarka w tych warunkach pracuje z maksymalną mocą, a ciągła praca wentylatora jest zjawiskiem normalnym w sytuacji, gdy trzeba odprowadzić dużo ciepła ze skraplacza. Fakt nagrzania skraplacza od słońca dodatkowo utrudnia wyprowadzenie ciepła z niego.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-11, 12:35:01
Moderator
Umyj skraplacz
  • Odpowiedz

foto

2015-08-11, 13:53:46
Nowy użytkownik
Niestety budynek jest napewno bardziej nagrzany bo pogodę mamy nietypową jak na klimat polski. Kima była wybirana z lekkim zapasem mocy - 3455W przy chłodzeniu (tak pisze na jednostce wewnętrznej).
Wiec mam pytanie, czy taka ciągła praca nie zajedzie agregatu ?
Może są jakieś "sztuczki" w ustawieniach działania klimy.
Narazie ustawiłem temp. na taka gdzie kilma daje radę 24st. bo tak jak pisałem, w te upały nie schładza wiecej niż 23,5 ale i tak wentylator cały czas chodzi.
A jak ustawic nadmuch - na auto czy np. na 1 st. nawiewu ?

Pytanie dot. mycia skraplacza.
Czym go umyć, zwykłą woda i na co uważać by czegoś nie zalać np. silnik wentylatora, elektronika co jest z boku itp. jak wiadomo nie jest łódź podwodna :lol:
I jakiego użyć ciśnienia, bo zapewne myjką ciśnieniową nie, czy np. wodą z węża.
Skraplacz rozumiem to jest to z tyłu za wentylatorem Big Grin
  • Odpowiedz

miezala5

2015-08-11, 20:34:43
Top użytkownik
Nie rozumiem jak przy 36C na dworze mozna ustawiac klime na 20C i mniej???
24 to bardzo dobra temperatura i 26 już daje komfort!
  • Odpowiedz

foto

2015-08-11, 21:25:44
Nowy użytkownik
Nie pisałem, że ustawiam klimę na 20 st tylko, że jak jest normalna pogoda 26-28 to klima daje radę. Teraz ma 24 i chodzi.
A co mam zrobić jak mówią "fachowcy" na dworze 35 i klimę na 6-7 st. w dół ? Kto wysiedzi i się wyśpi w 29 st Rolleyes

Ogólnie, wymyłem skraplacz jak polecał radekklimat ale to chyba jednak klima w te upały nie daje rady. Skraplacz myłem wężem z bierzącą wodą + "pistolet" ogrodowy.
Tak jak to robili serwisananci - opryskiwacz do roślin nie działało.
A wogóle zmienie serwis bo tak mi zserwisowali klimę na wiosnę, że odpływ skraplim się zatkał i leciało na pokój.
Ogólnie jest ok, bo temp. w pokoju połączonym z kuchią i przedpokojem jeste w granicach 24st gdy na dworze 35.

ps. jak tak naprawdę wygląda serwiś klimy - popsikanie skraplaczy czy rozebranie wewnętrznej jednostki, wymycie wentylatora i tacy czy tylko popsikanie płynem grzybobójczym.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa