Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator Mitsubishi SRK63ZE-S1/SRC63ZE-S1 błąd

8 Odpowiedzi, 9171 Wyświetleń

mirkortv

2015-09-01, 18:54:25
Nowy użytkownik
Witam

Posiadam klimatyzator Mitsubishi wewnętrzny SRK63ZE-S1 i zewnętrzny SRC63ZE-S!-S.I mam z nim problem. Po włączeniu działa nawiew panelu wewnętrznego , ale nie włącza się klimatyzatora zewnętrznego sprężarka i wentylator.
Proszę o pomoc.Sprawdzone było ciśnienie w układzie czynnika , jest prawidłowe . Czy może to być przyczyna czujnika zaworu rozprężnego czy raczej elektronika.
Na panelu wewnętrznym sygnalizuje alarm , świeci dioda RUN i miga 6 razy dioda Timer.W instrukcji podany jest Error of signal trnasmission(błąd sygnału transmisji) , którego przyczyną jest Defective power supply.Broken signal wire ,defektive in/outdoor unit boards
i drugi błąd w instrukcji :Indoor fan motor error Defective fan motor , poor connector connection.Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

aminokwas

2015-09-02, 04:21:22
Zaawansowany użytkownik
mirkortv napisał(a):....Sprawdzone było ciśnienie w układzie czynnika , jest prawidłowe...
Krok drugi: sprawdzić dokładnie wszystkie połączenia elektryczne.
  • Odpowiedz

obser

2015-09-02, 09:24:02
Top użytkownik
Użyj jakiegoś dobrego preparatu do czyszczenia styków. Ostatnio nasiedziałem się nad jednym urządzeniem,niby podokręcałem,już chciałem zamówić płyty,ale najpierw jeszcze wszystko skręciłem używając preparatu Wurtza i nagle ruszyło jakby nigdy nic. Żeby gość nie płakał na koszty,to faktycznie bym go w nie wpakował.
  • Odpowiedz

mirkortv

2016-04-09, 14:20:53
Nowy użytkownik
Witam ponownie.
Naprawiłem zasilacze w płytach sterowania i mocy w module zewnętrznym.
Po tej naprawie brak jest alarmów na panelu wewnetrznym , nie miga dioda Timer , nawet kilka godzin , swieci tylko dioda Run.
Pomierzyłem napięcia na linii komunikacyjnej miedzy jednostką zewnętrzną a wewnętrzna.
Jest napiecię które się zmienia od około2,5V do 14V, a przy odłączonych przewodach od strony wewnętrznej na przewodach jest od 9V do 17V , po stronie zewnętrznej jest 0V (brak napięcia).
Czy jest to objaw prawidłowy.
Sprawdzałem w momencie odłączenia komunikacji po chwili pojawia sie błąd - przerwa w komunikacji ( 6 mignięć diody TIMER.W momencie pojawienia sie alarmu napięcie nie zmienia sie i wynosi około 4V.
Czy możliwe jest ,że moduł mocy jest uszkodzony a moduł sterownika nie wysyła alarmów o jego uszkodzeniu .
Nie włącza się wentylator i sprężarka w module zewnętrznym.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-09, 14:22:59 przez mirkortv.)
  • Odpowiedz

mirkortv

2016-04-11, 21:38:07
Nowy użytkownik
Witam.

Po pewnym czasie zauważyłem ,że pojawia się alarm - kod błędu E42 ( świeci dioda RUN i jedno mignięcie diody TIMER co 8 sekund ) .Podejrzewam uszkodzenie płyty zasilacza - inwertera zasilającego sprężarkę .Tranzystor mocy wymieniłem wcześniej , ponieważ był uszkodzony.
Chciałem sprawdzić płytę główna - sterowania czy jest sprawna , wymuszając inne alarmy. Czy przy takim błędzie jest taka możliwość .W załaczniku przesyłam kody błędów.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

miezala5

2016-04-12, 14:47:36
Top użytkownik
Co Ty sie boksujesz!
Wymien płyte i juz!
  • Odpowiedz

joker

2016-04-12, 20:37:52
Zaawansowany użytkownik
Zacznij od separacji komunikacji przewodów.Czy to przemysł? Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

mirkortv

2016-04-12, 21:19:47
Nowy użytkownik
Klimatyzator jest w moim zakładzie .
Mogę wymienić tylko jedną płytę Jeśli zamówię płytę zasilacza to chciałbym mieć pewność ,że płyta sterowania jest dobra, dlatego chciałem sprawdzić inne alarmy( symulację).Nie sztuka zamówić a potem iść w koszty.
Tak dla orientacji płyta zasilacza to koszt 1300zł, a sterowania 1700 netto.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa