Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak to jest z długościa rurek skraplacz-parownik.

6 Odpowiedzi, 7267 Wyświetleń

morfus

2015-10-06, 10:46:29
Nowy użytkownik
Witam, na początku chciałem przywitać się gdyż jestem nowy na forum.
Jestem przed montażem klimatyzacji inwerter typu split o mocy chłodniczej 3.5kW. Mam możliwość zamontować skraplacz pod balkonem sąsiada z pietra wyżej(ochrona przed np. deszczem) ale tu pojawia się pytanie "czy istnieje coś takiego jak minimalna długość instalacji" od skraplacza do parownika - w moim przypadku było by to około 1.5m. I teraz czy przy pracy może zdarzyć się sytuacja że r410 nie odparuje do końca i sprężarka zostanie zalana cieczą - wiadomo czym to się może skończyć. Co wy o tym sądzicie, a nie chciałbym robić ringu z tyłu za skraplaczem.
Druga sprawa w związku z tym że chce mieć gwarancję na sprzęt, muszę instalację powierzyć wskazanej firmie o której nie mam zdania w sprawie jakości wykonania usługi - na co szczególnie zwrócić uwagę.
Dzięki za wskazówki.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-10-06, 13:39:20
Top użytkownik
Sa firmy które maja w DTR min dł instalacji np 3m ale wiekszosci nie ma takiego min.
Z odparowaniem nie bedzie problemów!
Przy krótkiej instalacji może być przenoszony dzwiek z jednostki zewnetrznej i moze Ci szumiec w parowniku.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-10-07, 07:57:07
Top użytkownik
morfus napisał(a):Mam możliwość zamontować skraplacz pod balkonem sąsiada z pietra wyżej(ochrona przed np. deszczem)
... chcesz chronić agregat przed deszczem ? ... po co ?
morfus napisał(a):[...]"czy istnieje coś takiego jak minimalna długość instalacji" od skraplacza do parownika - w moim przypadku było by to około 1.5m.

1,5 m w linii prostej czy od śrubunku do śrubunku ? Wybrałeś producenta, moc i model urządzenia ?
... przeczytaj w dokumentacji jaka jest minimalna długość instalacji przy danym urządzeniu.
morfus napisał(a):[...] czy przy pracy może zdarzyć się sytuacja że r410 nie odparuje do końca i sprężarka zostanie zalana cieczą - wiadomo czym to się może skończyć. [...]
Za dużo się naczytałeś i teraz szukasz czegoś co się w praktyce przytrafiło nielicznym może raz w życiu przy montażu plecy w plecy.
morfus napisał(a):[...]
Druga sprawa w związku z tym że chce mieć gwarancję na sprzęt, muszę instalację powierzyć wskazanej firmie o której nie mam zdania w sprawie jakości wykonania usługi - na co szczególnie zwrócić uwagę.
... możesz wybrać firmę z wielu firm autoryzowanych przez danego producenta i mam nadzieję że właśnie u nich kupisz klimatyzację wraz z montażem (bo chcesz mieć gwarancję na zamontowany klimatyzator)
W innym wypadku masz gwarancję na klimatyzator (Firma A) i gwarancję na poprawnie wykonany montaż (Firma B).
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

morfus

2015-10-07, 10:27:02
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):
morfus napisał(a):Mam możliwość zamontować skraplacz pod balkonem sąsiada z pietra wyżej(ochrona przed np. deszczem)
... chcesz chronić agregat przed deszczem ? ... po co ?
Cytat: nie chcę się wdawać w polemikę ale idąc twoim tokiem myślenia, po kilku latach nie będzie różnicy w blacharce samochodu zaparkowanego w garażu a na ulicy
morfus napisał(a):[...]"czy istnieje coś takiego jak minimalna długość instalacji" od skraplacza do parownika - w moim przypadku było by to około 1.5m.

1,5 m w linii prostej czy od śrubunku do śrubunku ? Wybrałeś producenta, moc i model urządzenia ?
... przeczytaj w dokumentacji jaka jest minimalna długość instalacji przy danym urządzeniu.
Cytat: około 1.5m jest od urządzenia do urządzenia, jeśli jest jakaś duża różnica w odległościach pomiędzy tzw. śrubunkami to mi wyjaśnij, dtr-ka producenta nic nie mówi o minimalnej długości rurek

morfus napisał(a):[...] czy przy pracy może zdarzyć się sytuacja że r410 nie odparuje do końca i sprężarka zostanie zalana cieczą - wiadomo czym to się może skończyć. [...]
Za dużo się naczytałeś i teraz szukasz czegoś co się w praktyce przytrafiło nielicznym może raz w życiu przy montażu plecy w plecy.
Cytat: zgodnie z prawem Murphy'ego " Szansa jedna na milion sprawdza się w dziewięciu na dziesięć przypadków". Myślę że wiesz o co chodzi.
morfus napisał(a):[...]
... możesz wybrać firmę z wielu firm autoryzowanych przez danego producenta i mam nadzieję że właśnie u nich kupisz klimatyzację wraz z montażem (bo chcesz mieć gwarancję na zamontowany klimatyzator)
W innym wypadku masz gwarancję na klimatyzator (Firma A) i gwarancję na poprawnie wykonany montaż (Firma B).
Cytat: Zasady udzielania gwarancji znam, chodzi mi o to gdzie są kluczowe momenty montażu instalacji na które trzeba zwrócić szczególną uwagę.
  • Odpowiedz

Rozkminka

2015-10-28, 23:11:02
Nowy użytkownik
Witam miałem taką sytuacje gdzie producent dawał gazu na 7m rurociągu
a ja miałem zaledwie 1,5 m i o dziwo w trybie cool klimatyzacja działa prawidłowo gdy klient zaczął się dogrzewać ciśnienie rosło do 40 barów a w pomieszczeniu robiła się sałna i jedn. wnętrzna nie reagowała na uzyskaną temp.
nie wyłączała się.
Pomogło spompowanie pewnej ilości czynnika co pozwoliło na pracę do ok 27 - 28 barów
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-11-02, 09:45:34
Top użytkownik
morfus napisał(a):
Cytat: [...] gdzie są kluczowe momenty montażu instalacji na które trzeba zwrócić szczególną uwagę.
Przeczytaj instrukcję montażu urządzenia które wybrałeś.

Rozkminka napisał(a):Witam miałem taką sytuacje gdzie producent dawał gazu na 7m rurociągu
a ja miałem zaledwie 1,5 m
Dziwne by było gdyby określonej ilości gazu zgodnie z tabliczką znamionową by w urządzeniu nie było.
Instrukcja montażu informuje od ilu mb rurociągu należy gaz uzupełniać, a co również informuje do jakiej granicy mb rur masz w sprężarce gaz.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa