Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Obliczanie powierzchni wymiany w chłodnicach powietrza

8 Odpowiedzi, 7849 Wyświetleń

Luk@sz1

2016-02-15, 22:03:32
Nowy użytkownik
Panowie,

Czy możecie mi pomoc i odpowiedzieć na pytanie, jak wyliczyc powierzchnie wymiany ciepla chlodnicy lamelowej.

Mam kilka chłodnic bez tabliczek znamionowych i nie bardzo wiem jak wyliczyc powierzchnie. Obliczenie powierzchni samych rurek miedzianych nijak ma sie z tym co piszą w katalogach ( co z lamelami). Czy jest jakiś mądry wzor na ten problem.

Z góry dziękuje
  • Odpowiedz

Daka

2016-02-15, 22:30:36
Nowy użytkownik
Tak jest, najlepiej zamontować zawór rozprężny przed wymiennikiem, a w przypadku glikolu 3-drogowy...i jakiś falownik na silniku.
Nie ruszaj g****a jak nie śmierdzi
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-02-15, 22:40:08
Nowy użytkownik
Daka napisał(a):Tak jest, najlepiej zamontować zawór rozprężny przed wymiennikiem, a w przypadku glikolu 3-drogowy...i jakiś falownik na silniku.
bardzo Ci dziękuje za Twa pomoc. Ciekawe czy potrafisz wyliczyc powierzchnie takiego wymiennika... Bez wymądrzania sie
  • Odpowiedz

Daka

2016-02-15, 22:55:17
Nowy użytkownik
Za mało danych napisałeś.
wymiennik ma jaką wielkość?jaki rozstaw lameli?jakie ma wymiary?freonowy?jaki silnik masz do tego?ile m3 dmucha?jaka powierzchnia do schłodzenia?do jakiej temperatury?

jest wiele nie wiadomych jak widzisz
Nie ruszaj g****a jak nie śmierdzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-02-15, 23:03:36 przez Daka.)
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-02-15, 23:10:50
Nowy użytkownik
Daka napisał(a):Za mało danych napisałeś.
wymiennik ma jaką wielkość?jaki rozstaw lameli?jakie ma wymiary?freonowy?jaki silnik masz do tego?ile m3 dmucha?jaka powierzchnia do schłodzenia?do jakiej temperatury?czy pomieszczenie jest izolowane na ciepło?

jest wiele nie wiadomych jak widzisz

Znając tylko długość rurek / ilośc rurek / średnice rurek chciałbym wyliczyc jaka jest powerchnia wymiany takiego wymiennika. Wymiennik freonowe, rozstaw lamel 7 mm , znam wymiary takiej chlodnicy czy te informacje nie wystarcza do wyliczenia? Parametry went. Potrzebne do wyliczenia wydajnosc chłodniczej ale czy do powierzchni wymiany? Interesują mnie tylko m2
Posiadasz Jakaś fachowa literatura? Bądź swoje notatki?
W ulrichu nic nie ma.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2016-02-16, 08:58:17
Zaawansowany użytkownik
Powierzchnia lameli X 2 ( 2 strony ) X ilość lamel. Rury zostaw w spokoju.
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-02-16, 11:00:06
Nowy użytkownik
elektromechanik napisał(a):Powierzchnia lameli X 2 ( 2 strony ) X ilość lamel. Rury zostaw w spokoju.

teraz już lepiej pasuje. dzięki

ostatnie moje pytanie, jaka będzie zależność wydajności chłodniczej w stosunku do zamontowanego wentylatora? Czy znając wydajność wentylatora m3/h dołożonego do wcześniej omawianego bloku lamelowego, jestem w stanie wyliczyć przypuszczalną wydajność chłodniczą ? Macie jakieś metody na takie wyliczenie?

załóżmy że do chłodnicy freonowej (bloku lamelowego) o powierzchni wymiany 100 m2 dołożę 2 wentylatory o średnicy 500 mm i wydajności 14250 m2/h każdy.
  • Odpowiedz

mg

2016-02-16, 17:48:52
Top użytkownik
Zajrzyj w katalogi producentów chłodnic tak po prostu.
Weź tylko pod uwagę opory na wymienniku przy założonym ciśnieniu wentylatora.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa