Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 57 58 59 60 61 … 166 Dalej
  • alexa

JAKI KLIMATYZATOR NA PODDASZE 50m2

20 Odpowiedzi, 16602 Wyświetleń

mario1986s

2016-04-15, 14:10:44
Nowy użytkownik
Przede wszystkim witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Trafiłem tutaj, ponieważ od kilkunastu dni poszukuję klimatyzatora odpowiedniego do swoich potrzeb. Spędzam przy tym całe godziny, a mam wrażenie, że dalej nic nie wiem Smile
Pomieszczenie, gdzie chciałbym zamontować klimatyzację ma powierzchnię 50m2. Jest to poddasze, więc m3 będzie mniej niż przy standardowym pomieszczeniu. Niestety proste ściany są tylko ok 1m od podłogi, dalej zaczynają się już skosy i idą aż do samej góry (wrzuciłem zdjęcie kawałka salonu). Najlepszym rozwiązaniem byłaby klimatyzacja ścienna, ale tę montuje się podobno na wysokości ok 2m. W zasadzie nie rozumiem dlaczego. Uzyskuję tłumaczenie, że klimatyzacja będzie wiała w dół i nie będzie efektu, ale są przecież klimatyzatory ścienne z regulacją nawiewu góra dół. Tak przynajmniej podają producenci. Jestem najbardziej za tym rozwiązaniem, bo jest przede wszystkim tańsze. Kolejne rozwiązanie, o którym wyczytałem, to klimatyzatory przypodłogowe, jak KLIMATYZATOR PRZYPODŁOGOWO-SUFITOWY GREE GTH18K3FI. Podaję ten model, ponieważ jest chyba jednym z najtańszych i w miarę przyzwoitych, chociaż i tak jest 2x droższy od klimatyzatora ściennego i to jest duży minus. Ostatnie rozwiązanie to klimatyzator przenośny. Zdaję sobie sprawę z tego, że chodzą głośno i okno musi być uchylone w celu dopływu powietrza. Mimo wszystko jest to rozwiązanie tańsze, a plus taki, że przed spaniem klimatyzator może schłodzić również sypialnię. Tutaj biorę pod uwagę BLAUPUNKT Arrifana 15 i FRAL FSC14. Co zrobić? SmileSmileSmile
  • Odpowiedz

miezala5

2016-04-15, 14:54:12
Top użytkownik
daj spokoj z przenosnym klimatyzatorem!nie ma szans schlodzic ci tego po
mieszczenia!
nie masz miejsca na kasete w szczycie?
  • Odpowiedz

miezala5

2016-04-15, 14:55:24
Top użytkownik
a z lewej strony tv masz kawalek sciany?
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-15, 15:23:05
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi. Klimatyzacja przenośna to nie jest szczyt moich marzeń, ale tonący brzytwy się chwyta i liczę, że może chociaż trochę pomoże. To jest tylko kawałek ścianki działowej, a za nią są dalej skosy, które idą aż do samej góry, także z kasety też chyba nic nie będzie. Załączyłem zdjęcia.
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-15, 15:26:17
Nowy użytkownik
Zdjęcie ścianki.
PS. Jedyny kawałek prostej ściany, który widać na zdjęciu przedziela pokój z następnym pomieszczeniem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-15, 15:36:37 przez mario1986s.)
  • Odpowiedz

MarioO

2016-04-15, 17:53:37
Zaawansowany użytkownik
U mojego klienta zamontowałem 6 lat temu splita ściennego na wysokości ok 1m i wszystko jak najbardziej w porządku.Klient zadowolony .Omawialiśmy wiele opcji i wybrał właśnie taką świadomie .Z tym że na poddaszu ma korytarz a z tego korytarza drzwi do sypialni wszystkich domowników więc włącza w upały klime i wchodzi na górę jak idą spać więc nie przeszkadza mu to że klima tak nisko.U Ciebie jest inaczej Na poddaszu masz kuchnię salon itd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-15, 19:43:59 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-15, 18:07:05
Nowy użytkownik
Hmmm... Sam już nie wiem... Nie wiem jak wysoko w górę mogą wiać splity ścienne, które, jak zapewnia producent, mają taką regulację. Jestem z Bolesławca woj. dolnośląskie. Jeżeli ktoś chciałby się podjąć montażu klimatyzacji w tym pomieszczeniu za rozsądną kasę to jestem otwarty na wszelkie propozycje Smile Tutaj
Klimatyzator Gree przypodłogowo-sufitowy GTH18K3FI w cenie 4000zł.

[...]

Jeżeli rzeczywiście nie ma innej możliwości, to nie ma aż takiej tragedii. Wogóle ile mniej więcej kosztowałby montaż takiej klimatyzacji?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-15, 18:07:49 przez mario1986s.)
  • Odpowiedz

MarioO

2016-04-15, 18:14:30
Zaawansowany użytkownik
Klime kup od firmy która będzie montowała sprzęt. Wtedy masz pełen serwis.Przeszukaj forum Temat rzeka
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-17, 19:56:18
Nowy użytkownik
Poczytałem jeszcze trochę i chyba jednak dołożę i kupię KLIMATYZATOR PODŁOGOWO-SUFITOWY. Nie chcę wydawać 2,5 tys. za klimatyzator przenośny i później się denerwować. A co do wyboru samej jednostki to myślicie, że
Gree Klimatyzator przypodłogowo-sufitowy GTH18K3FI
będzie OK? Firma, która u mnie była proponowała AUX za 6tys. z montażem.
  • Odpowiedz

frost-ch

2016-04-17, 20:39:33
Zaawansowany użytkownik
mario1986s napisał(a):Poczytałem jeszcze trochę i chyba jednak dołożę i kupię KLIMATYZATOR PODŁOGOWO-SUFITOWY. Nie chcę wydawać 2,5 tys. za klimatyzator przenośny i później się denerwować. A co do wyboru samej jednostki to myślicie, że
będzie OK? Firma, która u mnie była proponowała AUX za 6tys. z montażem.
Zamontowałem w prawie identycznym mieszkaniu GREE 09( 2,5 kw na ścienny on of) już ze trzy lata temu i jest OK sufitowy to głupi pomysł zwłaszcza do mieszkania i na poddaszu Cool
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-17, 20:48:28
Nowy użytkownik
1. Powierzchnia pokoju to ponad 50m2 więc 2,5kw to chyba mało.
2. Czytam wszędzie, że on of to już przeżytek i się tego nie kupuje.
3. Mam proste ściany tylko 1m od podłogi, a podobno ścienny montuje się na wysokości ok 2m. Pytałem w 3 firmach i odradzali, bo będzie wiało po kolanach i niby nie powinno się go tak montować.
4. Głupi pomysł? Z tego co wiem, to klimatyzator przypodłogowo-sufitowy jest właśnie przeznaczony na poddasze.
  • Odpowiedz

frost-ch

2016-04-18, 06:45:58
Zaawansowany użytkownik
mario1986s napisał(a):1. Powierzchnia pokoju to ponad 50m2 więc 2,5kw to chyba mało.
2. Czytam wszędzie, że on of to już przeżytek i się tego nie kupuje.
3. Mam proste ściany tylko 1m od podłogi, a podobno ścienny montuje się na wysokości ok 2m. Pytałem w 3 firmach i odradzali, bo będzie wiało po kolanach i niby nie powinno się go tak montować.
4. Głupi pomysł? Z tego co wiem, to klimatyzator przypodłogowo-sufitowy jest właśnie przeznaczony na poddasze.
To tylko mieszkanie a nie sklep spożywczy , ale jeżeli masz obawy to załóż 3,5 kw
On Of już wycofany (ja jeszcze taki zamontowałem bo miałem ) inwertery mają jeszcze lepsze osiągi, lecz trochę droższe
zamontowałem na tych belkach w szczycie
przypodłogowy do mieszkania ? :lol:
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-04-18, 07:15:22
Moderator
Zależy czy ma na myśli przypodłogowo-podsufitowy, czy może też konsolę. Moim zdaniem te klimatyzatory montowane na dole mają wiele zalet. Można by je montować jak standardowe grzejniki. Wadą jest nieproporcjonalna cena w porównaniu z naściennymi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

manitou

2016-04-18, 08:56:50
Użytkownik
miezala5 napisał(a):montowane na dole mają wiele zalet
Potwierdzam. W ukłądzie multi posiadam jedną konsolę- w funkcji grzania bije naścienne na głowę. W chłodzeniu daje radę wystarczająco.
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-18, 09:01:47
Nowy użytkownik

Chodzi mi konkretnie o ten model. Przecież nie chce go montować do belki tylko właśnie na ścianie pod skosem tak jak grzejnik. Jeżeli się mylę i nie nadaje się on do mieszkania to możecie mnie uświadomić Smile Jestem laikiem w tym temacie i dopiero zaczynam czytać Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-18, 09:23:13 przez mario1986s.)
  • Odpowiedz

obser

2016-04-18, 09:38:54
Top użytkownik
Jak najbardziej jestem za takim klimatyzatorom. Nawet założyłem ostatnio synowi na nowym mieszkaniu, bo projektantka, za żadne skarby nie widziała splitów ściennych. Szkoda tylko, że zakładałem 5 lat temu taką jednostkę i miała pompkę skroplin i możliwość schładzania sąsiedniego pomieszczenia, taki kanał z tyłu klimatyzatora. Z pompką nie było problemu, choć dodatkowy koszt z zabezpieczeniami, ale jako że instalacja jest pod podłogą nie było szans tego odprowadzić grawitacyjnie, jest bardzo uniwersalnie jak najbardziej przy odpowiednich nastawach żaluzji pracuje ładnie w chłodzeniu, a także czerpie sobie powietrze z dołu w grzaniu, tylko cenowo zabija.. Dla mnie w niektórych sytuacjach postawienie go w pozycji "kaloryfera" dobry pomysł. Fajny był pomysł z tą możliwością skierowania powietrza np. do sąsiednie sypialni, ale ten typ tak nie miał.
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-18, 09:56:38
Nowy użytkownik
Pytam właśnie o ten model, bo mogę kupić GTH18K3FI za 4tys. zł, a jest to taniej niż w każdym sklepie. Ale kolega frost-ch zaniepokoił mnie swoim postem

frost-ch napisał(a):przypodłogowy do mieszkania ? :lol:

także zgłupiałem
  • Odpowiedz

manitou

2016-04-18, 11:24:02
Użytkownik
Zwróć uwagę, że jest zasadnicza różnica pomiędzy tzw. przypodłogowo-podstropowym a konsolą. Konsola posiada wirnik dużej średnicy, w zasadzie po całej średnicy jednostki, który jest woloobrotwy i te jednostki na 1-2 biegu są naprawdę ledwo słyszalne. Nie głupiej, tylko załóż konsolę a będziesz zadowolony. Ten jest akurat przypodłogowo-podstropowy ale też będzie dobrze działał. Zobacz tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=h6YaDqo5gQI akurat na jednostkach Sinclair ale to 100% GREE pod innym brandem.
  • Odpowiedz

mario1986s

2016-04-18, 12:19:29
Nowy użytkownik
Rzeczywiście jest identyczny. I nie wygląda wcale źle w mieszkaniu. Konsole są chyba sporo droższe. Gdyby było tak, jak pisze frost-ch, że wystarczy 3,5 czy nawet 2,5kw to byłoby dobrze, ale mam pewne obawy. To w końcu poddasze i mam 2 okna dachowe od południowej strony ( z markizami co prawda ale jednak). No i dochodzi kuchnia w tym pomieszczeniu.
  • Odpowiedz

frost-ch

2016-04-18, 13:59:14
Zaawansowany użytkownik
mario1986s napisał(a):Rzeczywiście jest identyczny. I nie wygląda wcale źle w mieszkaniu. Konsole są chyba sporo droższe. Gdyby było tak, jak pisze frost-ch, że wystarczy 3,5 czy nawet 2,5kw to byłoby dobrze, ale mam pewne obawy. To w końcu poddasze i mam 2 okna dachowe od południowej strony ( z markizami co prawda ale jednak). No i dochodzi kuchnia w tym pomieszczeniu.
Jeżeli chcesz daj adres na priw . to poproszę syna bo u niego zamontowałem klimę aby zrobił zdjęcia i ci wysłał
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa