Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hydrogen Magneti marelli

8 Odpowiedzi, 9204 Wyświetleń

Cykadaaa123

2016-03-07, 13:03:20
Nowy użytkownik
Czy ktoś spotkał się z tym urządzeniem?
http://www.wegasklep.pl/hydrogen-azot-z-...rogen.html

Urządzenie składa się z butli azot / wodór oraz detektora wodoru, który miał by wykrywać ów wodór ulatniający się z nieszczelnego układu.

Widział ktoś? Pracował na tym?
Na co dzien pracuje w warsztacie zajmujacym sie naprawa klimatyzacji samochodowej http://chlodnice-dec.rzeszow.pl/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-03-07, 20:27:38 przez Cykadaaa123.)
  • Odpowiedz

obser

2016-03-10, 15:32:55
Top użytkownik
Ano mam takowe od połowy tamtego roku. Butlę sobie zostawiłem w razie czego na jakieś wyjazdy, a w Lide zamówiłem mieszaninę gazu. Zrobiłem redukcję, bo sprzedają tą mieszankę w butlach wodorowych, a zredukowałem to na złącze azotowe, więc reduktor mam do 40 barów. Co Ci powiem, owszem fajnie działa, no i bezbłędnie wykryje np. uszkodzenie parownika, jak tylko przy minimalnym nadmuchu włożysz w kratkę wywiewu. Najlepiej, a właściwie tylko działa w pomieszczeniach zamkniętych, bezwietrznych, możesz powoli oblecieć wszystkie widoczne elementy, i zmieniając czułość dojść idealnie do wycieku. Parę dziureczek wykrył,choć to była końcówka sezonu. Zdaje mi się, że rzecz warta zakupu, ale gdzieś widziałem sam detektor taniej, a tak właściwie tylko go używam. Jak kupowałem, to jeszcze nie była znana cena zapasowych butli tego skroplonego hydrogenu, ale myślę,że spora. Duża butla w Linde kosztuje coś kołe 250 zł, i masz 200 bar, więc prawie na sezon starczy używając tego nawet jako azot do sprawdzenia spadku ciśnienia, bo 2 odrębnych butli chyba nie warto trzymać.
  • Odpowiedz

Cykadaaa123

2016-03-10, 21:22:27
Nowy użytkownik
Dzieki za cenne wskazowki. Uprzedziles w zasadzie moje pytanie co do wiekszej butli z gazem. Cena za nowa, oryginalna od magneti to 110 zl i zawiera kilo gazu. Mozna tez kupic sam detektor ale cena jest nieznacznie nizsza od calego kompletu. Sprzet zamowilem dzis i od tego sezonu bede go testowac.
Na co dzien pracuje w warsztacie zajmujacym sie naprawa klimatyzacji samochodowej http://chlodnice-dec.rzeszow.pl/
  • Odpowiedz

obser

2016-03-13, 09:14:16
Top użytkownik
Pewnie,jak niewielka różnica,to warto kupić komplet,ładnie wygląda,no i czasem przyjdzie czas,że gdzieś w terenie użyjesz butli oryginalnej.Powiedziano mi,że z oryginalnej butli zrobię realnie 7-10 aut,więc koszt jest duży,bo wolałbym sobie robic robotę z małą butlą oryginalną.Ale z dużą butlą podejrzewam,że zrobisz 150 aut i jak nie ma być to robota doraźna,to radziłbym zainwestować.A oryginalnej nie ruszam,bo podejrzewam,że jak ruszę to się w 100% nie uszczelni,no i zawsze walizeczka robi profesjonalizm Smile. Zrobiłem redukcję,troszeczkę wykonali za długą i po dokręceniu lekko się ulatnia,ale wg detektora jest to wyciek rzędu 5g/rok.A jest przynajmniej gdzie sprawdzić poprawność działania.Butla jest otwarta rocznie parę godzin max,to poprawa tego nie jest warta zawracania sobie głowy. I jak już pisałem,bezwietrznie,a najlepiej w pomieszczeniu.Też szukałem nieszczelności na dworzu,nawet słyszałem lekkie syczenie przy dużym ciśnieniu,ale po wprowadzeniu do garażu i zamknięciu drzwi 1 minuta i jak się rozpiszczał,to mnie przestraszył Smile. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Maesc4

2016-03-24, 00:07:59
Nowy użytkownik
A jakie masz stężenie wodoru i azotu?
  • Odpowiedz

obser

2016-03-25, 16:52:32
Top użytkownik
1% wodoru,99% azotu
  • Odpowiedz

Maesc4

2016-03-25, 21:26:44
Nowy użytkownik
Ciekawe jak by zastosowac 10% wodoru na 90%azotu czy bedzue nie bezpieczne
  • Odpowiedz

Whisky

2016-03-25, 21:44:56
Top użytkownik
http://www.eurogaz-gdynia.com.pl/files/Mieszaniny_7.pdf
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa