Witam mieszkam na 4 pietrze ostatnim i chciałbym zamontować sobie splita i umieścić jednostkę zewnętrzna na dachu. Myślałem o galanzu 3.5 kW chłodniczej. różnica miedzy jednostka we a zew będzie ok 2,5m. Pytanie brzmi czy muszę zastosować pompkę skroplin jeżeli będzie odpływ do rynny na dachu? W jaki sposób moge przymocować skraplacz do dachu papowego?
Porada montaż klimatyzatora na dachu bloku
7 Odpowiedzi, 10303 Wyświetleń
na kawałku papy kładziesz bloczki betonowe do nich mocujesz klimatyzator .
A zpompką to jak myślisz?Poleci woda do góry sama,czy nie? Może masz blisko spustową rurę,ale to też niebezpieczeństwo,bo jak się zapcha to przewyższy pozom Twojej klimy i poleci Ci do mieszkania.
buli2023 napisał(a):Pytanie brzmi czy muszę zastosować pompkę skroplin jeżeli będzie odpływ do rynny na dachu? W jaki sposób moge przymocować skraplacz do dachu papowego? Woda nigdy nie płynie do góry, więc ......pompka must have :-) Drugie pytanie to albo bloczki betonowe jak napisał kolega barbie lub podstawki plastikowe (są takie dedykowane) , widziałem też klimatyzator na europalecie :-) serio. Edit: Zdaj się na firmę montującą i nie wydziwiaj, na pewno znają się.
Zapytaj ADM ,dach jest wspólną własnością
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-30, 13:13:00 przez Amfan.)
Po pierwsze na dachu bloku bardzo rzadko dostaje się zgodę na montaż skraplacza.
Po drugie jeśli już zgodę otrzymasz to nie na bloczkach i papie - bo tak się robi - tylko na gumach z szyną, a najlepiej na konstrukcji idealnie 30 cm nad poziom dachu (remonty dachu/ śnieg) Po trzecie wchodzisz w cześć wspólną wiec SM lub WM będzie lub ma prawo pobierania opłaty za zajętość . Po czwarte gdybyś przebił rynnę mam nadzieję że administrator nakaże ci jej całkowitą wymianę. Po piąte może będzie to zaskoczeniem ale potrzebujesz zgody lub wytycznych co do warunków montażu od administracji na montaż klimatyzacji typu split . ... tanio szybko bo gorąco zaraz będzie ... Zaskakujący fakt dla klienta: co roku jest lato.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
DBKlima napisał(a):Po pierwsze na dachu bloku bardzo rzadko dostaje się zgodę na montaż skraplacza.brawo ![]()
NO
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości