Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 55 56 57 58 59 … 166 Dalej
  • alexa

Klimatyzacja w serwerowni

12 Odpowiedzi, 4700 Wyświetleń

Pytajnik

2016-05-24, 11:29:22
Gość
Witam,
korzystając z forum chciałem poznać Wasze opinie odnośnie zaproponowanego przez firmę klimatyzatora.
Na wstępie:
pomieszczenie 2 m x 2 m x 3 m, bez okien, pomieszczenie pomiędzy pokojami, ok. 5k BTU/hr (3 serwery, osprzęt) + 2 UPS Moc 3000VA / 2700W, aktualna temp. przy 100% działającym sprzęcie to ok. 38-40 stopni.

Firma zapronowała klimatyzator freonowy ścienny grzewczo/chłodniczy o mocy 3,5 kW z zestawem całorocznym.
Zaproponowane modele to:
- Aermec SE350W
- Fujitsu AOYG12LMCA

Z góry dziękuję za sugestie.
  • Odpowiedz

awax

2016-05-24, 12:48:28
Top użytkownik
Zdecydowanie zbyt mała wydajność
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-24, 17:22:11
Top użytkownik
Witam
Fujitsu z ser?i LM to salonowiec, sa klimy typowo do serwera.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

woman

2016-05-24, 19:05:28
Nowy użytkownik
Patrząc na samą moc UPS to mamy już ok. 5 kW. Najmniej 7 kW z opcją pracy całorocznej i najlepiej 2 sztuki ze sterownikiem pracy naprzemiennej.
  • Odpowiedz

Pytajnik

2016-05-25, 08:56:24
Nowy użytkownik
Przeglądając ofertę Fujitsu, dostępne są też modele o wiekszej mocy chł. czyli ASYG30LMTA-AOYG30LMTA / ASYG36LMTA-AOYG36LMTA.
Jakie macie zdanie, a może nawet praktyczne spostrzeżenia, na ich temat.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-05-25, 12:20:07
Top użytkownik
Może cię zaskoczę ale w ofercie są również klimatyzatory o mocach jeszcze wyższych .
Jakie mamy zdanie . Dobre.
Dobrze dobrany klimatyzator praktycznie zawsze wytrzymuje przy normalnej eksploatacji drugie tyle niż gwarancja* Nie dotyczy serwerowni i urządzeń które nie są konserwowane.

Serwerownia - jeśli już ją chłodzimy nazwijmy to nieprofesjonalnie tj. splitami komfortu to zasada u nas jest taka że montujemy urządzenia: dwa, identycznej mocy, tego samego, producenta i z tej samej serii.

Czemu bo taka jest zasada .

Ile konserwacji ? Producent wymaga ilości zgodniej z kartą gwarancyjną ... ale każdy normalny administrator wie że należy konserwację w serwerowniach robić raz na kwartał lub przy każdorazowym stwierdzeniu zabrudzenia .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Pytajnik

2016-05-25, 12:41:06
Nowy użytkownik
Wiem, że są także większe moce. Natomiast precyzując, chodziło mi o serię LM oraz o model, który mogłby wystarczyć dla opisanych potrzeb.

Wiadomo, naddatek zawsze jest wskazany, ale z drugiej strony dochodzimy do punktu granicznego gdzie śmiało wystacza ~6kW a np. 8 kW już będzie "zbędny". Dlatego bazując na doświadczeniu osób z forum byłem ciekaw oceny propycji jaką dostałem, gdzie te 3,5 kW wydaje się być zbyt małe a ewntualnie tym modelem, który poźniej przedstawiłem z zastosowaniem dla małej serwerowni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-25, 12:42:39 przez Pytajnik.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-05-25, 12:52:34
Top użytkownik
Kolego dobrze kombinujesz ale ciut za oszczędnie .
Wszystko zależy od tego jak ważna jest serwerownia i czy może śmiało pochodzić parę godzin bez chłodu .

Jesteś jesteś informatykiem to pomyśl o drugiej klimie jak o backupie chłodu a załapiesz o co nam chodzi.
  • Odpowiedz

marstaf

2016-05-25, 13:26:00
Nowy użytkownik
Nie jest dobrze jak klimatyzator będzie chodził 24/7 dlatego też stosuje się zestaw pracy naprzemiennej. Maksymalna praca klimy to 24h inaczej zajedziesz sprężarkę.
  • Odpowiedz

popeye

2016-05-26, 07:27:10
Użytkownik
niestety ale muszę : większość serwerowni które obsługuję ma jednego splita i chodzi 24h na dobę.Spotkałem się tylko 2 razy ,że były 2 klimy ze sterowaniem naprzemiennym.A nie chcecie wiedzieć gdzie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-26, 07:30:55
Top użytkownik
Witam
Tam gdzie nie chcą wiedzieć jest wymóg przetargowych na pracę naprzemiennie.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-05-30, 06:21:07
Top użytkownik
...na ostatnie lata, a 5 w firmie obecnej tylko w dwóch miejscach nie chcieli rozwiązania redundancją na dwóch klimach.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa