Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 55 56 57 58 59 … 166 Dalej
  • alexa

Klimatyzacja na poddasze ze skosami

4 Odpowiedzi, 2375 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

bartaspoz

2016-05-24, 13:00:07
Nowy użytkownik
Witam,
mam mieszkanie 3-pokojowe na poddaszu.
Do schłodzenia jest salon z aneksem kuchennym, powierzchnia 32m2, natomiast kubatura wyszła 82m3.
Chłodzenie oczywiście w upały, okazjonalnie chwilowe dogrzewanie w zimie, jak się wraca z dzieckiem z dłuższej nieobecności.

Została mi polecona klimatyzacja Gree Cozy Classic gwh12ma-k3. Sprzęt z montażem to 2500zł.
Czy to dobra cena wg. was? Czym różni się seria Cozy od Change? Szukałem trochę, ale nie znam się za bardzo na klimatyzacji więc nie wiem na jakie parametry jeszcze zwracać uwagę.
Wpadł mi jeszcze w oko LG E12EM/E12EL (też nie wiem czym różni się wer. EM od EL).
Jednostki zewnętrzne Gree i LG są w miarę ciche (47 dB vs 51 dB), a jest to dla mnie ważne, bo j. zew. będzie mi wisieć nad głową na tarasie. (czy ktoś ma doświadczenia i sprawdził empirycznie czy faktycznie LG jest dużo cichszy? Podobno 3dB różnicy to już hałas 2x głośniejszy)

A więc czy zaproponowana cena jest wg. Was ok? Czy powininem rozglądać się za innymi, budżetowymi modelami?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Bartek

awax

2016-05-24, 17:39:01
Top użytkownik
2200 to maksymalna cena jaką bym zapłacił.
Oczywiście montaż maksymalnie do 8 m i nie więcej niż trzy "przebicia" przez ściany

mg

2016-05-24, 18:23:58
Top użytkownik
Rynek montażu klimatyzacji jest tak ,,zrąbany'' że wcale bym się nie zdziwił. Zaznaczam montażu. Serwis to inna sprawa.

bartaspoz

2016-05-24, 20:21:59
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Rynek montażu klimatyzacji jest tak ,,zrąbany'' że wcale bym się nie zdziwił. Zaznaczam montażu. Serwis to inna sprawa.

Zapytałem o Gree Change 3,5kW - będzie za tą samą cenę. W cenie montażu jest potem ewentualny serwis w czasie trwania gwarancji. Ponawiam pytanie o głośność jednostki zewnętrznej. Brnąć w LG E12EM (47dB) czy ten Gree Change 3,5kW (51dB) będzie na tyle cichy, że nie będzie przeszkadzał podczas siedzenia w odległości 1,5-2m
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-24, 20:23:52 przez bartaspoz.)

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa