Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 55 56 57 58 59 … 165 Dalej
  • alexa

Klimatyzacja do mieszkania -jaka ?

24 Odpowiedzi, 10969 Wyświetleń

Zbyszek80

2016-05-24, 20:24:45
Nowy użytkownik
Potrzebuję klimatyzacji do mieszkania do sypialni 30m3 Chciałbym ją schładzać na wieczór a w ciągu dnia aby drzwi były otwarte aby chłód wylatywał na mieszkanie. Podstawa to schłodzenie sypialni. Chciałbym przeznaczyć na to 2-2,5k Jaką jednostkę moglibyście polecić stosunek jakości do ceny itd. Sam myślałem może o LG E12EM Zależałoby mi też aby urządzenie było możliwie najcichsze.
  • Odpowiedz

woman

2016-05-25, 10:42:23
Nowy użytkownik
LG Basic jest drogie w stosunku do tego co oferuje. Lepiej poszukaj tańszego producenta z taką samą albo i dłuższą gwarancją.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-05-25, 11:15:54
Top użytkownik
Hit to samodzielny montaż wykonany przez klienta w przedpokoju 2,5kW i chłodzenie całego mieszkania 50m2.
Podobno działało rewelacyjnie do chwili zatarcia sprężarki - dziadostwo się zepsuło :lol:

Za 2kzł lub 2,5kzł za klimatyzator LG z montażem to można tylko sobie chcieć go mieć .
Absolutnie nie znam firmy lub fachowca który policzył by tyle za swoją pracę sprzedał, zamontował, udzielił gwarancji. Nie wspominam już o posiadaniu SEP, FGaz, certyfikatu od producenta .

woman - proszę cię - przestań karmić i podkręcać głupotę ludzką .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-25, 12:16:58
Nowy użytkownik
Ale ja miałem na myśli cenę samego klimatyzatora. Chodziło mi o jakość produktów danego producenta. Stosunek jakości do ceny itd a nie cała otoczka. Takie LG widziałem już od 1800-2200 brutto
Jeszcze brałem pod uwagę Gree FWH09KF-K3 Choć LG będzie silniejsze. Temu Gree odpowiadałby może LG E09EM
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-05-25, 12:38:35
Top użytkownik
To weź kup Gree 12 jaki to problem lub kup to co ci się podoba i po sprawie.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-25, 13:24:18
Nowy użytkownik
Pewnie to nie problem kupić. Byłem ciekaw jakiejś opinii o tych sprzętach co może być lepsze, gorsze i dlaczego ? Stosunek jakość/cena
  • Odpowiedz

obser

2016-05-25, 19:14:53
Top użytkownik
Każdy importer prowadzi swoją politykę cenową i handlową i raczej nie ma to nic wspólnego z jakością.Gwarancja też nie jest darmowa,policz koszty obowiązkowych przeglądów.Jest chyba trzech multi producentów klimatyzatorów,które potem są brandowane,a tak naprawdę to to samo.Ważniejszy od ceny jest prawidłowy montaż i stabilność firmy na rynku,abyś nie został bez klimatyzacji z powodu niemożliwości kupienia jakiejś pierdółki.LG akurat przoduje w zapewnianiu części ,ale ich ceny nieraz powalają na kolana.Nie zdawaj się na forum zdaj się na porządną firmę SEP-y.FGazy,certyfikaty,to każda firma dostanie jak zapłaci i to nie jest wyznacznikiem fachowości,bo teraz każdy to musi mieć,a jedynym kryterium otrzymania powyższych jest FV opłacenia kursu,egzaminu,wpisu,lub pokazanie się na szkoleniu,które wygląda na pranie mózgów instalatorom,że ich marka jest super,żadnych konkretnych porad i spraw technicznych.
  • Odpowiedz

awax

2016-05-25, 19:20:38
Top użytkownik
obser napisał(a):Każdy importer prowadzi swoją politykę cenową i handlową i raczej nie ma to nic wspólnego z jakością.Gwarancja też nie jest darmowa,policz koszty obowiązkowych przeglądów.Jest chyba trzech multi producentów klimatyzatorów,które potem są brandowane,a tak naprawdę to to samo.Ważniejszy od ceny jest prawidłowy montaż i stabilność firmy na rynku,abyś nie został bez klimatyzacji z powodu niemożliwości kupienia jakiejś pierdółki.LG akurat przoduje w zapewnianiu części ,ale ich ceny nieraz powalają na kolana.Nie zdawaj się na forum zdaj się na porządną firmę SEP-y.FGazy,certyfikaty,to każda firma dostanie jak zapłaci i to nie jest wyznacznikiem fachowości,bo teraz każdy to musi mieć,a jedynym kryterium otrzymania powyższych jest FV opłacenia kursu,egzaminu,wpisu,lub pokazanie się na szkoleniu,które wygląda na pranie mózgów instalatorom,że ich marka jest super,żadnych konkretnych porad i spraw technicznych.
Nie wiem gdzie robiłeś F-GAZy ale to co piszesz to poważne oskarżenia.
Prześlę to do UDT
  • Odpowiedz

mg

2016-05-25, 19:26:23
Top użytkownik
obser napisał(a):Każdy importer prowadzi swoją politykę cenową i handlową i raczej nie ma to nic wspólnego z jakością.Gwarancja też nie jest darmowa,policz koszty obowiązkowych przeglądów.Jest chyba trzech multi producentów klimatyzatorów,które potem są brandowane,a tak naprawdę to to samo.Ważniejszy od ceny jest prawidłowy montaż i stabilność firmy na rynku,abyś nie został bez klimatyzacji z powodu niemożliwości kupienia jakiejś pierdółki.LG akurat przoduje w zapewnianiu części ,ale ich ceny nieraz powalają na kolana.Nie zdawaj się na forum zdaj się na porządną firmę SEP-y.FGazy,certyfikaty,to każda firma dostanie jak zapłaci i to nie jest wyznacznikiem fachowości,bo teraz każdy to musi mieć,a jedynym kryterium otrzymania powyższych jest FV opłacenia kursu,egzaminu,wpisu,lub pokazanie się na szkoleniu,które wygląda na pranie mózgów instalatorom,że ich marka jest super,żadnych konkretnych porad i spraw technicznych.
Podobnie jest z elektrykami, kominiarzami, lekarzami itp. w tych zawodach też bywają partacze. Nie bierz tego do siebie.
  • Odpowiedz

mg

2016-05-25, 19:42:56
Top użytkownik
mg napisał(a):
Podobnie jest z elektrykami, kominiarzami, lekarzami itp. w tych zawodach też bywają partacze. Nie bierz tego do siebie.
Nie! przeczytałem to jeszcze raz i nie mogę tego zrozumieć, kim ty jesteś?
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-25, 19:57:02
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Każdy importer prowadzi swoją politykę cenową i handlową i raczej nie ma to nic wspólnego z jakością.Nie zdawaj się na forum zdaj się na porządną firmę
Ale ja nie chcę poznawać zdania importera tylko zdanie użytkowników/monterów/ serwisantów jak wypadają modele w tym przedziale cenowym. Co ma do tego firma montująca, jaką jakość daje producent. Pod uwagę wziąłem właśnie LG bo z opisu ma niski poziom emisji db co dla mnie ważne. I jako alternatywa Gree a może właśnie możecie polecić coś innego w tej cenie co będzie ciche i mniej awaryjne od w/w
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-25, 19:59:46 przez Zbyszek80.)
  • Odpowiedz

mg

2016-05-25, 20:03:34
Top użytkownik
@obser ty naprawdę jesteś importerem części LG? głównym?
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-28, 23:11:02
Nowy użytkownik
Czyli co przepychanki między sobą a nikt nie podpowie ?
  • Odpowiedz

mg

2016-05-29, 00:04:36
Top użytkownik
Nie parz na logo producenta, moim zdaniem kluczem jest wiedza i stabilność firmy która zainstaluje Ci to urządzenie.
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-29, 11:57:39
Nowy użytkownik
Może nie jest bardzo ważne bo jakość podobna, ale może ktoś coś konkretnego wiem na ten temat. Ale czy na prawdę wielkie znaczenie ma firma montująca ? Przecież nikt tego nie tworzy od podstaw tylko mocuje dwie jednostki, połączone "przewodami" ? To co tu za super spec grupa potrzebna ? Wystarczy chyba pan Marian z wiertarką i pompą próżniową ewentualnie lutownicą.
  • Odpowiedz

awax

2016-05-29, 12:05:47
Top użytkownik
Zbyszek80 napisał(a):Może nie jest bardzo ważne bo jakość podobna, ale może ktoś coś konkretnego wiem na ten temat. Ale czy na prawdę wielkie znaczenie ma firma montująca ? Przecież nikt tego nie tworzy od podstaw tylko mocuje dwie jednostki, połączone "przewodami" ? To co tu za super spec grupa potrzebna ? Wystarczy chyba pan Marian z wiertarką i pompą próżniową ewentualnie lutownicą.

Tak Marian sobie poradzi,ale Jan,Stach,Kacper i inni spieprzą.
95% awarii jest z winy montażu,a nie producenta.
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-29, 12:31:54
Nowy użytkownik
Ale jaki tam trudny montaż jest do wykonania, który można spieprzyć ? Bo rozumiem trzeba coś potrafić aby naprawić itd Ale zamontować i połączyć ?
  • Odpowiedz

awax

2016-05-29, 13:28:53
Top użytkownik
Zbyszek80 napisał(a):Ale jaki tam trudny montaż jest do wykonania, który można spieprzyć ? Bo rozumiem trzeba coś potrafić aby naprawić itd Ale zamontować i połączyć ?

Ktoś kto nie potrafi naprawić,nie powinien w ogóle brać się do instalacji.
Jeżeli twierdzisz,że nie można nic spieprzyć w montażu to zapraszam .Wskaż miasto i przejdziemy się ,50% klimatyzatorów jest nieprawidłowo zamontowana.To jest widoczne nawet na zewnatrz.
Jeżeli zajmujesz się serwisem-w co wątpię- to połowa zgłoszeń jest związana z błędnym montażem.
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-29, 13:57:39
Nowy użytkownik
Nie twierdzę po prostu pytam się co można spieprzyć lub nie prawidłowo zamontować. Bo rozumiem, że może byś ktoś kto zrobi to mniej lub bardziej starannie.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2016-05-29, 14:27:18
Zaawansowany użytkownik
https://zapodaj.net/79ebef8fde58d.jpg.html
  • Odpowiedz

obser

2016-05-29, 15:33:40
Top użytkownik
awax napisał(a):
Prześlę to do UDT

To nie jest najważniejsze gdzie robiłem,ale teraz słyszę i nawet czytam tu na forum jak to wygląda. Mam jednego ludka we firmie,którey ma inną branże,ale jeśli coś nie pójdzie tak,to wszystkie ręce na pokład i nieraz pojedzie z technikiem,bo drugi zachoruje mu pomóc.Teraz pomyślałem,że może mu zrobię uprawnienia i obdzwoniłem kilka ośrodków i uwierz,że mówiąc ,że gość raczej nie z branży zapewniono mnie,że egzamin zda.
A po drugie to trafiłeś akurat w mój czuły punkt,jest to kablowanie.Przypomnia mi to czasy PRL.Już nieraz żaląc się na nieuczciwą kokurencję pisałem,że takimi metodama to dla mnie hańba,i rolą UDT i innych jest szukanie i typowanie podmiotów do kontroli ,a nie "uprzejmie donoszę".
  • Odpowiedz

awax

2016-05-29, 16:58:48
Top użytkownik
obser napisał(a):
awax napisał(a):
Prześlę to do UDT

To nie jest najważniejsze gdzie robiłem,ale teraz słyszę i nawet czytam tu na forum jak to wygląda. Mam jednego ludka we firmie,którey ma inną branże,ale jeśli coś nie pójdzie tak,to wszystkie ręce na pokład i nieraz pojedzie z technikiem,bo drugi zachoruje mu pomóc.Teraz pomyślałem,że może mu zrobię uprawnienia i obdzwoniłem kilka ośrodków i uwierz,że mówiąc ,że gość raczej nie z branży zapewniono mnie,że egzamin zda.
A po drugie to trafiłeś akurat w mój czuły punkt,jest to kablowanie.Przypomnia mi to czasy PRL.Już nieraz żaląc się na nieuczciwą kokurencję pisałem,że takimi metodama to dla mnie hańba,i rolą UDT i innych jest szukanie i typowanie podmiotów do kontroli ,a nie "uprzejmie donoszę".

Kablowanie???,a zauważyłeś ,że to co Ty napisałeś uogólniając do wszystkich egzaminujących może być w stosunku do niektórych obrazliwe.Ja osobiście tak to odebrałem.
Inna sprawa to jeżeli ma to pomóc w ograniczeniu nieuczciwej konkurencji szarej strefy to ja jestem za kablowaniem.
  • Odpowiedz

obser

2016-05-29, 17:26:42
Top użytkownik
Każdy może mieć swój pogląd i swoje zasady,ja jak najbardziej Twoje szanuję jak masz takie podejście,ale ja się tym po prostu brzydzę.Uważam,że powołane instytucje powinny wykonywać to co do nich należy,I jakoś o kontrolach jeszcze nie słyszałem.Coż może z Twoją pomocą będę miał pierwszą kontrolę,ale przeżyjemy przynajmniej Kolegom opiszę jak to wygląda.Szara strefa była , jest i będzie i nie tylko w tej działalności.A jej powstawaniu i rozrostowi pomagają restrykcje, obciązenia fiskalne i koszty.
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2016-05-30, 17:53:19
Nowy użytkownik
Jak to jest z doborem klimatyzatora do pomieszczenia bierze się pod uwagę m2 czy m3 ? Ja mam pokój/sypialnię na której schłodzeniu zależy mi najbardziej i ma 12,5m2 ale pokój ma 31m3 to powinienem sobie dobrać taki klimatyzator pod te 12m2 np LG E09EM 15-25m2 czy może lepiej E12EM 25-35m2.
Dodam, że czasami w ciągu dnia chciałbym otworzyć sypialnię aby troszkę chłód wylewał się na mieszkanie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa