Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 55 56 57 58 59 … 166 Dalej
  • alexa

Dwie jednostki LG Art Cool Gallery - nie chłodzą tylko z pilota

51 Odpowiedzi, 22064 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

tereska

2016-05-28, 17:07:36
Nowy użytkownik
Mam dwie jednostki LG Art Cool Gallery (po jednym na piętro).
Są podpięte do jednej jednostki zewnętrznej (na drugim piętrze).
Takie coś nazywa się chyba MultiSplit.

Obie jednostki wewnętrzne mają przycisk na obudowie, który jeżeli się przytrzyma tak 5s to się włączają i chłodzą na maxa nie zwracając uwagi na wszystko, ale po 18 minutach ten tryb się wyłącza i klimatyzator też się wyłącza (tak to działa - taki tryb testowy chyba). I w tym trybie potrafi naprawde schłodzić pokój do 16 stopni nawet.

Jeżeli natomiast uruchomię dowolną jednostkę z pilota (i dam 18 stopni chłodzenie) to temperatura powoli rośnie. Resetowałem piloty probówałem wielu kombinacji ale zawsze gdy jednostka lub obie są włączone z pilota temperatura rośnie zamiast maleć (powoli około stopień na 30 minut).

Co może być źle? Obecnie jedyne co mogę robić to co 18 minut wstawać do klimatyzatora i włączać go w tym trybie testowym. Co moge jeszcze sprawdzic?

Klimatyzatory były montowane jesienią 2015 i to jest pierwszy sezon, więc pewnie było coś z nimi nie tak od samego początku.

Zewnętrzna jednostka chodzi (wentylator i sprężarka).
Nie ma żadnego oszronienia, wszystko z wyglądu wydaje się poprawne działające.
Klimatyzatory są nowe, nie zabrudzone, nie są zanieczyszczone itp itd.

Dodam jeszcze że klimatyzatory mają funkcję grzania i grzeją doskonale (z pilota).
Działa grzanie, wentylowanie i te inne tryby, wszystkie oprócz trybów chłodzenia.

Czy to raczej wina jednostek wewnętrznych, zewnętrznej czy może pilotów?
A może jakoś sposób podłączania multi split'a jest zle zrobiony?

Proszę o pomoc.

dziękuję!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-28, 17:35:22 przez tereska.)
  • Odpowiedz

aras

2016-05-28, 18:09:39
Użytkownik
Wygląda na to że Tereska to instalator który nie może dać sobie rady. Jeśli jednak się mylę to niech Tereska wezwie firmę montującą (dane są w książce gwarancyjnej) i Ci w ramach 3-letniej gwarancji z ochotą naprawią. :-)
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-28, 18:15:18
Nowy użytkownik
Jestem właścicielem. Piszę z ciekawości. Firma która mi to montowała montowała coś w Rumuni i muszę czekać aż wrócą bo chcę zeby to była ta sama firma co mi to montowała. Monter przez telefon próbował mi wmówić, że źle ustawiam programy na pilocie Sad
  • Odpowiedz

aras

2016-05-28, 18:33:42
Użytkownik
Na obu urządzeniach za pomocą pilota mode- ikona śnieżynki, Faktem jest że śnieżynka i słoneczko są podobne Smile
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-28, 20:42:29
Nowy użytkownik
Na obu mam ustawione tak jak na zdjęciu.
I temperatura rośnie zamiast maleć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-28, 20:45:55 przez tereska.)
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-28, 20:46:44
Nowy użytkownik
A po kilkunastu minutach mam tak jak na zdjęciu następnym
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-28, 20:48:50
Nowy użytkownik
Zasłony oczywiście zasłonięte itp itd. jak na zdjęciu.
A wystarczy że użyję przycisku z boku klimatyzatora i po 20 mintach mam 16 stopni w pokoju.
  • Odpowiedz

barbie

2016-05-28, 21:29:58
Top użytkownik
na lewym pilocie jest ustawione grzanie -słoneczko dlatego temperatura rośnie .
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-28, 21:55:49
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):na lewym pilocie jest ustawione grzanie -słoneczko dlatego temperatura rośnie .

Nie prawda. Zobacz screen z instrukcji do pilota (zdjęcie/załącznik)

Chyba że chodzi ci o to urządzenie co jest na lewo (to zwykły termometr co kupiłem żeby widzieć temperaturę na pierwszym i na drugim piętrze) To to nie jest wogóle związane z klimatyzacją.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-28, 21:58:01 przez tereska.)
  • Odpowiedz

aras

2016-05-28, 22:04:14
Użytkownik
Jeśli na obu pilotach masz ustawione chłodzenie , a grzeje , musisz wezwać serwis ....coś jest nie tak. Nie będę sugerował co, bo to Ciebie nie dotyczy tylko serwis.
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-28, 22:10:06
Nowy użytkownik
aras napisał(a):Jeśli na obu pilotach masz ustawione chłodzenie , a grzeje , musisz wezwać serwis ....coś jest nie tak. Nie będę sugerował co, bo to Ciebie nie dotyczy tylko serwis.

Właśnie nie powiedziałbym że grzeje, tak jakby wentyluje powietrze delikatnie je podgrzewając. To nie jest tak, że od razu mam 30 stopni (jak w trybie grzania). Tylko temperatura zamiast spadać, bardzo powoli rośnie.
Jeżeli chodzi o serwis to czekam, aż łaskawie się do mnie odezwą.
Nie wiecie moze jak to jest? Wszystko zakładała mi jedna firma, klimatyzatory i jednostkę zewnętrzną również mam od tej samej firmy (jedna faktura, zamówienie sprzętu i montaż).
Czy powinienem ich ścigać, żeby to naprawiali czy po prostu zadzwonić do LG i ubiegać się o gwarancyjną naprawę?
  • Odpowiedz

byniom

2016-05-29, 06:03:00
Moderator
Przeczytaj kartę gwarancyjną i tam będzie napisane jaki maja czas na usunięcie awarii. Weź tez pod uwagę to że jak klient zadzwoni że ma awarię to serwisant nie rzuci narzędzi podjedzie od razu do niego ale przynajmniej powinien się wyrobić w czasie jaki określa gwarancja.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-05-29, 07:16:15
Moderator
Czy leci zimne powietrze z klimy jak włączysz je pilotem?
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-29, 09:35:30
Nowy użytkownik
Zimnym bym tego nie nazwał raczej jest chłodniejsze niż powietrze w pokoju.
Możliwe że powietrze jest podobnej temperatury co w pokoju, tylko przez to, że jest rozdmuchiwane przez wentylator wydaje się że jest lekko zimniejsze.

Ale gdy się włączy klimatyzator przyciskiem z boku to jest bardzo zimne.

Jakbym miał ustawić na skali to najwyższa jest temperatura w pokoju, potem lekko zimniejsze wydaje się powietrze z klimatyzatora gdy puszczę go z pilota oraz zupełnie zimne gdy włącze klimatyzator przyciskiem z boku.
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-29, 10:00:04
Nowy użytkownik
Dzisiaj odkryłem jeszcze jedną rzecz.

Jeżeli oba klimatyzatory puszcze na chłodzenie i nastawa na 18 stopni i max wiatrak to oba zaczynają działać tak jak powinny!
Tylko muszą być włączone na maxa razem. Wystarczy że wyłączę jeden z nich (dowolny - sprawdzałem) to ten drugi zaczyna dmuchać już nie tak zimnym powietrzem i temperatura w pokoju powoli rośnie!

O czym to może świadczyć?

Jeszcze sprawdziłem jak się zachowuje jednostką zewnętrzna. Jak uruchomię pojedynczy klimatyzator tym przyciskiem z boku to wentylator jednostki zewnętrznej kręci się bardzo szybko. Jeżeli klimatyzator włącze z pilota wentylator w jedn zew. już tak szybko nie pracuje. Sprężarka pracuje zawsze.
  • Odpowiedz

aras

2016-05-29, 10:07:31
Użytkownik
Dalej będę się upierać aby resztą robił gwarant, dalszy etap diagnostyki to sprawdzenie kodu błędu. Jak zaczniesz rozbierać urządzenie to możesz stracić gwarancję. A wnioskuję że nie znasz się. Zresztą to nie jest forum dla laików i nie mamy interesu aby ludziom z poza branży pomóc naprawić przez forum.
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-29, 10:25:33
Nowy użytkownik
Jasne, ze serwis/gwarant się tym zajmie i nie mam zamiaru się zabierać za jakąkolwiek naprawę bo się zupełnie nie znam. Chce się upewnić, czy jako użytkownik nie robie nic źle.

Poza tym wiadomo, jak mi tutaj nikt nie pomoże (a proszę wyłączonie o informację co może być źle) to też nie napiszę co było i nikt nie będzie mądrzejszy na przyszłość. Z tego co widzę po tym forum to nikt nie ma zielonego pojęcia co może być źle. Nawet nikt nie próbuje strzelić Smile A chyba nie o to chodzi w tym forum.

Gwarant zapewne przyjedzie w tym tygodniu. Chyba, że znowu wymyśli sobie wymówkę.
  • Odpowiedz

awax

2016-05-29, 11:01:55
Top użytkownik
Nie mam doświadczenia z klimatyzatorkami LG ale wydaje mi sie,że czujnik temperatury umieszczony jest w złym miejscu,albo żle skalibrowany.
  • Odpowiedz

byniom

2016-05-29, 12:07:11
Moderator
Czy czasem pilot nie ma czujnika w sobie i z niego nie pobiera pomiaru ? . Jeżeli włączyłeś przyciskiem w jednostce wewnętrznej to pewnie się uruchomi na maksa a z pilota to wchodzi w tryb normalny ale możliwe że temperaturą wiodącą jest czujnik w pilocie a nie w jednostce wewnętrznej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2016-05-29, 12:09:32
Top użytkownik
Właśnie jeżeli jest w jednostce wewnętrznej to może być zbyt blisko parownika.Pilot widzi ta samą co termometr.
Proponuję obniżyć nastawy na pilocie i obserwować czy klima reaguje.
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-29, 13:28:47
Nowy użytkownik
w trybie grzania nastawa działa w miarę poprawnie.

w trybie chłodzenia nie ma za bardzo różnicy co ustawie.
temperatura powoli rośnie od tej która jest aktualnie w pokoju.
na pilocie jest przycisk ktory sprawdza temperature w pokoju (ale nie komunikuje się do tego z bazą) i wyświetlana temperatura jest poprawna.
  • Odpowiedz

tereska

2016-05-29, 13:30:30
Nowy użytkownik
Jeszcze sprawdziłem odnośnie tych kodów błędów, i w instrukcji jest napisane że dioda z przodu klimatyzatora by migała a nic się takiego nie dzieje. Więc klimatyzator nie widzi problemów.
  • Odpowiedz

awax

2016-05-29, 13:32:58
Top użytkownik
Cóż,więcej na odległość przynajmniej ja nie pomogę.
Trzeba na miejscu sprawdzić dlaczego nie schładza.
Skłaniałbym się za zle umieszczonym czujnikiem temperatury w j.wewnętrznej,lub zle skalibrowanym
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-05-30, 07:41:39
Top użytkownik
tereska napisał(a):Mam dwie jednostki LG Art Cool Gallery (po jednym na piętro).
Są podpięte do jednej jednostki zewnętrznej (na drugim piętrze).
Takie coś nazywa się chyba MultiSplit.
Podaj model jednostki wewnętrznej dokładny i podaj symbol agregatu .
Konfiguracja 18x2 tj 5kWx2 czyli agregat masz 10kW ??? Big Grin :o Tongue

Przestań wchodzić w tryb testowy - co ty pracownik serwisu jesteś ?
Najczęstsze przyczyny awarii niewłaściwy montaż lub niewłaściwa obsługa Big Grin

Po co firanami zasłaniasz wyloty z parownika co ? Bo tak ładnie jest ?

Uruchom klimatyzator jedną sztukę z systemu multi .
Po 10 minutach sprawdź temp. z nawiewu .... zapisz i wyłącz.
Idź do drugiego uruchom po 10 minutach sprawdź temp. z nawiewu ... zapisz .

Wejdź na forum i podaj temp. z dwóch jednostek oraz dokładne symbole jednostek wewnętrznych i agregatu multi .

Potem pogadamy kto ci tak urządził mieszkanie Wink
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

miezala5

2016-05-30, 16:49:43
Top użytkownik
te jednostki wewnetrzne sa max 3,5kw
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa