Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 53 54 55 56 57 … 166 Dalej
  • alexa

Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy

45 Odpowiedzi, 23768 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Shitashii

2016-06-26, 10:08:31
Moderator
Jeśli masz przegrzanie 10K, a poprawne to zakres 6-10K, to znaczy że jest dobrze bo mieścisz się w widełkach i nie ma co snuć bajek. Jak będziesz miał SH>11K to wtedy można się zastanawiać.
Druga sprawa co mnie bardzo wku...a, to mierzenie temperatury powietrza pirometrem. Pirometr jest do POWIERZCHNI a nie do powietrza.
Przegrzanie na takim etapie możesz mierzyć z błędem i nie trzeba bardzo wyrafinowanych narzędzi, bo wynik przegrzania 7,58K a 9K nie robi Ci różnicy. Trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak mierzyć.
Gorąco.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

omron12

2016-06-26, 10:13:23
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak mierzyć.

No to napisz jak to wiesz.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-26, 10:24:56
Top użytkownik
omron12 napisał(a):
stefanbud napisał(a):Tak na serio to jedyna domowa w miare wiarygodną metodą zeby sprawdzić sprawnosc klimatyzacji jest zmierzenie temeratury wlotu i wylotu. Jezeli różnica między tymi parametrami mieści się w zakresie 10-14K to urzadzenie uwaza sie za sprawne. Przyklad: na wlo ie mamy 26st. C a wylocie 12st.C. to jest 14K. Nie zawracamy głowy. ..

Wszystko pięknie ładnie tylko czym to zmierzyć - pirometrem czy 2 sondami temperatury na wlocie i wylocie.
I w jakiej odległości mierzyć jak najbliżej wlotu i wylotu, czy z odległości np. 10-15cm.
Kurcze jestem w kościele ale co tam... modlę się o klientów co chcieli by dobrze zarabiać i dać zarobić innym.

[Obrazek: J-RSEpRP84u1Pma8OLQzzd3V5emaUcbfn4PqkHSk...40-h641-no]

Na dolnym masz ten nieszczęsny pirometr, DUŻY wynik to temperatura ze ściany nad wylotem, mały to temperatura z termopary.

[Obrazek: 73k0X0iBbbWiRN_UZLbjPjpokcGzZtWY3zFvJ4Nc...59-h494-no]

Amen
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-29, 07:49:50 przez Stefanbud.)
  • Odpowiedz

omron12

2016-06-26, 10:47:01
Nowy użytkownik
Git.
To napisz jeszcze model tych małych termometrów i tego żółtego z termoparą.
Wyglądają dosyć poręcznie, więc lepiej zakupić coś sprawdzonego niż testować.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-26, 13:37:42
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):A Omron Ty rozumiesz co to jest książkowo?

Pozdrawiam
Nie odpowiedziałeś na pytanie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

omron12

2016-06-26, 16:58:45
Nowy użytkownik
Stefanbud, Ty belfrem jesteś ? Bo czuję się jak na egzaminie Smile

Książkowo ? Nie wiem jak Ty to rozumiesz ale ja rozumiem to tak
że masz klimę danego producenta, masz dobre DTR od producenta (czyt. "książkowe" DTR, przeważnie w j. angielskim) ze szczegółowymi danymi pomiarowymi i pomiary wychodzą jak w DTR. Oto moja interpretacja.

Tylko że te prawdziwe DTR (ze szczegółowymi danymi) trudno zdobyć. A te spolszczone
są lipne i czasami brakuje w nich wielu informacji które są w wersji angielskiej.
Nawet Bolas wstawił jakieś dziwne wyrywki zamiast linku do pełnej DTR'ki, chociaż prosiłem.

To teraz Ty napisz jakich modeli termometrów używasz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-26, 16:59:34 przez omron12.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-26, 19:16:54
Top użytkownik
omron12 napisał(a):Stefanbud, Ty belfrem jesteś ? Bo czuję się jak na egzaminie Smile

Książkowo ? Nie wiem jak Ty to rozumiesz ale ja rozumiem to tak
że masz klimę danego producenta, masz dobre DTR od producenta (czyt. "książkowe" DTR, przeważnie w j. angielskim) ze szczegółowymi danymi pomiarowymi i pomiary wychodzą jak w DTR. Oto moja interpretacja.

Tylko że te prawdziwe DTR (ze szczegółowymi danymi) trudno zdobyć. A te spolszczone
są lipne i czasami brakuje w nich wielu informacji które są w wersji angielskiej.
Nawet Bolas wstawił jakieś dziwne wyrywki zamiast linku do pełnej DTR'ki, chociaż prosiłem.

To teraz Ty napisz jakich modeli termometrów używasz.
Nie nie, jestem belfrem tylko takim tutejszym mądralą. Dostałem opierdol od starszyzny że za bardzo się mądrze. Może i mają rację że pewne zagadnienia nie powinny być przekazywane w sumie nie wiadomo komu na otwartym forum. Pomoc, rady ale nie konkretna wiedza. Modele urządzeń są na forum w postach, kieruj się słowami CPS, Testo.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bolas

2016-06-26, 19:49:34
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Nawet Bolas wstawił jakieś dziwne wyrywki zamiast linku do pełnej DTR'ki, chociaż prosiłem.

Spokojnie niedziela, nie wszędzie pada i niektórzy mają rodziny 500+ Big Grin
Niestety nie mam pełnych DTRek - raczej takie właśnie notatki bo nie wszystko jestem w stanie zapamiętać.
  • Odpowiedz

1igor1

2016-06-26, 21:25:31
Nowy użytkownik
Witam, mam takie pytanko, Klima LG Basic 18, 5kW, podejrzewam wyciek i zbyt małą ilość gazu - szroni się rura cieczowa. Także na pewno czeka mnie odzysk i napełnienie zgodne z DTR.
Z tym że klima i tak coś dziwnie pracuje i pytanie czy inwerter może tak pracować. Przy temperaturze na zewnątrz powyżej 30 st, po włączeniu przez jakieś 30 minut temperatura na nawiewie z JW jest o jakieś 2-3 stopnie mniejsza od temperatury otoczenia, a po tych 30 minutach uzyskuje wartości rzędu 10-12 stopni różnicy czyli raczej standardowe i rura cieczowa już nie jest oszroniona. Czy przy za małej ilości czynnika tak może się układ zachować czy wskazuje to jeszcze na jakieś inne uszkodzenie? Ciekawe wyniki wychodzą też przy parametrze przegrzania, po włączeniu serwisówką rzędu 2 st K, a przy normalnym trybie pracy rzędu 35 st K i ciśnienie w okolicach 3 bar po stronie ssawnej.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-27, 05:24:23
Top użytkownik
Witam

Moim zdaniem za dużo Basicow w jednym dniu. LG powinno coś z tym zrobić! Tongue

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

1igor1

2016-06-27, 18:13:35
Nowy użytkownik
A jakaś bardziej konstruktywna odpowiedź można na tym forum zobaczyć?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-27, 20:58:56
Top użytkownik
1igor1 napisał(a):Witam, mam takie pytanko, Klima LG Basic 18, 5kW, podejrzewam wyciek i zbyt małą ilość gazu - szroni się rura cieczowa. Także na pewno czeka mnie odzysk i napełnienie zgodne z DTR.
Z tym że klima i tak coś dziwnie pracuje i pytanie czy inwerter może tak pracować. Przy temperaturze na zewnątrz powyżej 30 st, po włączeniu przez jakieś 30 minut temperatura na nawiewie z JW jest o jakieś 2-3 stopnie mniejsza od temperatury otoczenia, a po tych 30 minutach uzyskuje wartości rzędu 10-12 stopni różnicy czyli raczej standardowe i rura cieczowa już nie jest oszroniona. Czy przy za małej ilości czynnika tak może się układ zachować czy wskazuje to jeszcze na jakieś inne uszkodzenie? Ciekawe wyniki wychodzą też przy parametrze przegrzania, po włączeniu serwisówką rzędu 2 st K, a przy normalnym trybie pracy rzędu 35 st K i ciśnienie w okolicach 3 bar po stronie ssawnej.
Witam

No dobra, widzisz glupi inwerter chce za wszelka cene zadowolić operatora i co może daje... Powiedz mi tak z ciekawości jakie Ty widzisz roznice miedzy on/offem a inwerterem. Bo widzisz tylko ze mna mozna podyskutowac Smile

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-06-28, 16:17:47
Moderator
Przegrzanie powinno oscylowac między 6-8K dla urządzeń klimatyzacyjnych.
Przy pomiarach invertera wentylator jednostki wewnętrznej ustawiamy na max. a temperaturę na minimum
  • Odpowiedz

Vlad24

2016-06-28, 17:08:03
Użytkownik
Czytam, czytam i już myślałem, że nie znajdzie "głos rozsądku", a jednak moderator Wink
Nie ważne, czy on/off, czy inwerter, dajesz po garach i patrzysz na przegrzanie. Wyda te 6-10K to jest ok, nie wyda, to jeszcze patrzyszysz na biegu jałowym. Wyda, uszczelniasz i wymienisz czynnik, nie wyda to problem ze sprzętem (zawory, czujniki, płyty, itd)
  • Odpowiedz

1igor1

2016-06-28, 20:25:22
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Przegrzanie powinno oscylowac między 6-8K dla urządzeń klimatyzacyjnych.
Przy pomiarach invertera wentylator jednostki wewnętrznej ustawiamy na max. a temperaturę na minimum
Widzisz, mnie uczono że parametry inwertera sprawdzasz serwisówką, i zawsze parametr przegrzania wychodził jak w on/off. A tu przy serwisówce około 2st, a w momencie gdy włączam na max wentylator i min. temperaturę to przegrzanie jest na poziomie 35st, i dlatego zadałem pytanie bo duża rozbieżność, powinny wyjść zbliżone parametry, i tego bardzo nie rozumie, czemu są takie różnice
  • Odpowiedz

1igor1

2016-06-28, 20:27:48
Nowy użytkownik
Vlad24 napisał(a):Czytam, czytam i już myślałem, że nie znajdzie "głos rozsądku", a jednak moderator Wink
Nie ważne, czy on/off, czy inwerter, dajesz po garach i patrzysz na przegrzanie. Wyda te 6-10K to jest ok, nie wyda, to jeszcze patrzyszysz na biegu jałowym. Wyda, uszczelniasz i wymienisz czynnik, nie wyda to problem ze sprzętem (zawory, czujniki, płyty, itd)
Co to dla ciebie bieg jałowy w klimie? wiem że przegrzanie powinno oscylować 6-10k gdy klima chodzi na max lub włączona serwisówką. moje pytanie skłania się ku dziwnej pracy jednostki, czy jak jest za mało czynnika to może się tak zachowywać, czy raczej wskazuje to na jakieś uszkodzenie
  • Odpowiedz

Vlad24

2016-06-28, 21:18:46
Użytkownik
1igor1 napisał(a):Co to dla ciebie bieg jałowy w klimie? wiem że przegrzanie powinno oscylować 6-10k gdy klima chodzi na max lub włączona serwisówką. moje pytanie skłania się ku dziwnej pracy jednostki, czy jak jest za mało czynnika to może się tak zachowywać, czy raczej wskazuje to na jakieś uszkodzenie
Minimalna częstotliwość sprężarki i minimalnie obciążenie parownika, minimalne obroty wentylatora.
Jak masz normalne przegrzanie na min i średnich obciążeniach i 35K na maksymalnych, to jednoznacznie masz nieszczelność i braki części czynnika.
  • Odpowiedz

sulejowek

2016-06-28, 22:01:37
Użytkownik
a gdzie jest spec typu DBKlima itp ? jak są tematy techniczne to nie ma szczeknia przez ,,fachury " roll
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-06-29, 10:11:33
Top użytkownik
sulejuwek ja w pracy jestem a ty pracy szukasz ? :lol: :lol: Tongue Tongue
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-29, 10:42:37
Top użytkownik
Witam

Ja bym się trzymał uruchomienia serwisowego ponieważ trzeba brać korektę że inwerter to uklad ze zmiennym przepływem czynnika i jak włączy się go w normalnym trybie kieruje pracą urządzenia na podstawie czujników i ustawień operatora. Pisalem już ze przy takich ustawieniach wystepuja anomalie poniewaz on chcę zadowolić operatora i przy okazji popelnia samobójstwo. Manometry pokazuja co innego a termometry w jednostce wewnetrznej co innego. Przy ustawieniach serwisowych urzadzenie nie kieruje sie żadnymi ustawieniami i pomija czujniki. Wtedy najlepiej sprawdzić przepływ powietrza czy nic nie tlumi go i wydajnosc chlodniczą jednostki wewnetrznej z korektą na wilgotnosc. Mierzenie manometrami trzeba pominąć. Moim zdaniem jest kilka urządzeń inwerterowych do ktorych podlacza się manometr z termometrem włącza na chłodzenie 16-18st. C i pokazuje nam książkowe parametry 6-10K przegrzania. 6-8K jak pisze Radek parametr dla klimatyzacji a odemnie, ze dla ukladow on/off ze stalym przeplywem czynnika na pewno a dla inwertrow bym sie tym do konca nie kierował cisnieniami. Serwisuje rozne marki i staram sie to obserwowac. Pewnie wniooski wyciagne na starość.

Sumujac, moim zdaniem mierzymy wydajnosc j. w. na ustawieniach serwisowych, pobór pradu dla pewności że nie przekracza pradu znaminowego.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa