Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 53 54 55 56 57 … 166 Dalej
  • alexa

Panasonic CS-RE9JKX-1/CU-RE9JKX-1 nie załącza kompresor

12 Odpowiedzi, 4501 Wyświetleń

hdtv

2016-06-30, 15:20:54
Użytkownik
Witam
klima jak w tytule nówka - kielichy zrobione, próżnia trzyma elegancko, zawory odkręcone - gaz było słychać jak odkręcałem więc był. Podłączenie elektryczne: w jednostce zewn. 3 zaciski:
1 L (brązowy) podłączona jest faza,
2 N (niebieski - podłączone jest zero)
3 (czarny - podłączone jest uziemienie) sprawdzalem też połaczenie tylko do j.w bez uziemienia - to samo
- od j. z idą 3 żyly i podłączania te same w j.w czyli brązowy do 1(L) niebieski do 2(N) i czarny do 3. Po włączeniu do sieci fan w j.z chodzi ale przy włączeniu i zmianie ustawień "pipa" 4 razy i kompresor się nie uruchamia w ogóle. Pytanie - czy podłączenie elektryczne jest OK (tylko nie mogę zrozumieć jak logika j.w komunikuje się z j.z skoro są połączone tylko 2 przewodami zasilania i czarnym?) a jeśli podłączenie elektr. jest OK to co może być przyczyną braku aktywności kompresora?.
Podaje link do DTR:http://www.panasonicproclub.com/uploads/...5JKX-1.pdf
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-30, 15:57:27 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

byniom

2016-06-30, 15:28:02
Moderator
Trzy przewody plus zero ochronne czyli masz cztery żyły
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

hdtv

2016-06-30, 15:31:03
Użytkownik
byniom napisał(a):Trzy przewody plus zero ochronne czyli masz cztery żyły
No wiem że tam powinnna byc 4 zyla na zero ale połozono między jednostkami przewód 3 zyłowy (tak to zastałem) i na razie tego zero ochronne miedzy jednostkami nie łączyłem - ale to moze byc przyczyną nie zalaczania kompresora???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-30, 15:42:01 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

Amfan

2016-06-30, 17:46:05
Top użytkownik
podłącz 3 bo to komunikacja , uziemienie sobie daruj w zewnętrznej bo i tak idzie po rurach miedzianych Jak możesz to zepnij kabelkiem obudowę i zacisk uziemienia na przyłączu (masa płyty inwertera). Ja tak oczywiście nie robię, daję 4 żyły ale w tym przypadku nie ma wyjścia.
  • Odpowiedz

hdtv

2016-06-30, 22:06:25
Użytkownik
Amfan napisał(a):podłącz 3 bo to komunikacja , uziemienie sobie daruj w zewnętrznej bo i tak idzie po rurach miedzianych Jak możesz to zepnij kabelkiem obudowę i zacisk uziemienia na przyłączu (masa płyty inwertera). Ja tak oczywiście nie robię, daję 4 żyły ale w tym przypadku nie ma wyjścia.
dzięki - tylko powiedz czy dobrze to podłączyłem chodzi mi o to czy zasilanie 220 można dać do zewnętrznej bo w tym panasie od wewnętrznej wisi kabel 3-zylowy jakby właśnie na zasilanie i pomiędzy jednostkami powinno dać się te 4 żyły czy to nie ma znaczenia gdzie (do zewn. czy wen) zasilanie 220 będzie włączone? Do tej pory co podlaczałem w swoich (Fujitsu) to zasilanie dawałem na zewn. i komunikacja do wewn. a tu jakby miało być do wewn. lub obojętne?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-30, 22:07:19 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-07-01, 04:13:18
Top użytkownik
Witam

Wstaw schemat elektryczny tego Panasa, może trzeba bedzie wykonać maly trik.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

hdtv

2016-07-01, 05:20:51
Użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Pozdrawiam
DTR jest w linku który dalem powyżej - tam wszystko jest.

Panowie dzieki za pomoc ale czy ktoś mógł by mi jednoznacznie odpowiedzieć czy:
Zasilanie 240V podłączam do 3 przewodów fabrycznych w jedn. wewn.
pomiędzy j.w a jz powinien iść 4 żyłowy kabel komunikacji ja mam obecnie 3 (bez zera ochronnego) - dokładam dziś 4 żyłę (nie będzie to większym problemem) i takie podłączenie jest prawidłowe, jeśli kompresor dalej nie zastartuje trzeba przyczyny szukać gdzie indziej - czy tak?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-01, 05:23:21 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-07-01, 06:03:53
Moderator
hdtv napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

Pozdrawiam
DTR jest w linku który dalem powyżej - tam wszystko jest.

Panowie dzieki za pomoc ale czy ktoś mógł by mi jednoznacznie odpowiedzieć czy:
Zasilanie 240V podłączam do 3 przewodów fabrycznych w jedn. wewn.
pomiędzy j.w a jz powinien iść 4 żyłowy kabel komunikacji ja mam obecnie 3 (bez zera ochronnego) - dokładam dziś 4 żyłę (nie będzie to większym problemem) i takie podłączenie jest prawidłowe, jeśli kompresor dalej nie zastartuje trzeba przyczyny szukać gdzie indziej - czy tak?

Takie podłączenie jest prawidłowe natomiast klimatyzator Panasonica bez fabrycznego kabla zasilajacego można podłączyć jednostki oddzielnie jeżeli chodzi o zasilanie natomiast wystarczy tylko pojedynczy kabel między nimi do komunikacji, taka ciekawostka
  • Odpowiedz

hdtv

2016-07-01, 06:14:52
Użytkownik
byniom napisał(a):Takie podłączenie jest prawidłowe natomiast klimatyzator Panasonica bez fabrycznego kabla zasilajacego można podłączyć jednostki oddzielnie jeżeli chodzi o zasilanie natomiast wystarczy tylko pojedynczy kabel między nimi do komunikacji, taka ciekawostka
dzięki - a powiedz mi jeszcze czy jeśli zasilanie 240v jest podłączone tylko do j.z (1L, 2N,3 i 4 zero ochronne) i z j.z analogicznie popiete 4 zyły do j.w to zadziała? Czy jednak 240V musze dać do j.w?
  • Odpowiedz

Czesio

2016-07-01, 07:11:22
Użytkownik
hdtv napisał(a):
byniom napisał(a):Takie podłączenie jest prawidłowe natomiast klimatyzator Panasonica bez fabrycznego kabla zasilajacego można podłączyć jednostki oddzielnie jeżeli chodzi o zasilanie natomiast wystarczy tylko pojedynczy kabel między nimi do komunikacji, taka ciekawostka
dzięki - a powiedz mi jeszcze czy jeśli zasilanie 240v jest podłączone tylko do j.z (1L, 2N,3 i 4 zero ochronne) i z j.z analogicznie popiete 4 zyły do j.w to zadziała? Czy jednak 240V musze dać do j.w?

Był już kiedyś podobny temat
http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/6...ziemienia/
Dużo ciekawostek.

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

Amfan

2016-07-01, 16:18:19
Top użytkownik
To wszystko zależy od modelu panasonica , w niektórych modelach trzeba tylko do wewnętrznej podpiąć zasilanie .Wewnętrzna ma stycznik ,który uruchamia elektronikę i wszystko inne w zewnętrznej oczywiście jak jest zezwolenie na pracę . W ten sposób podnoszą klasę energetyczną odcinając stycznikiem zewnętrzną w czasie postoju.
  • Odpowiedz

hdtv

2016-07-01, 16:33:53
Użytkownik
Amfan napisał(a):To wszystko zależy od modelu panasonica , w niektórych modelach trzeba tylko do wewnętrznej podpiąć zasilanie .Wewnętrzna ma stycznik ,który uruchamia elektronikę i wszystko inne w zewnętrznej oczywiście jak jest zezwolenie na pracę . W ten sposób podnoszą klasę energetyczną odcinając stycznikiem zewnętrzną w czasie postoju.
Tak było w moim przypadku - po podpięciu zasilania do wewn. i podłączeniu 4 żyły na zero ochronne kompresor ruszył, klimka ładnie chłodzi i wszystko OK - dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa