Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
tutaj jesteś:   Forum Klimatyzacja › Klimatyzacja.pl › Klimatyzacja
Wstecz 1 … 53 54 55 56 57 … 165 Dalej
  • alexa

jednostka zewnętrzna na słońcu

3 Odpowiedzi, 3039 Wyświetleń

Ala24

2016-07-02, 11:15:39
Gość
Witam. od niedawna mogę się cieszyć zainstalowanym splitem w mieszkaniu ale jest jedna sprawa którą chciałabym jakoś rozwiązać. Otóż nie miałam innej możliwości umieszczenia jednostki zewnętrznej niż postawienie na balkonie. Balkon jest mały i bardzo słoneczny istna patelnia. Slońce grzeje tam od południa do wieczora. Chciałabym w jakiś sposób zapewnić jednostce zewnętrzej cień...pan z firmy montującej mi to urządzenie doradził mi założenie w metalowych sztachetkach osłony z boku od strony południowej (jednostka wewnętrzna stoi 25 cm od nich) i zachodniej ( 40 cm odległości). Zastanawiam się jakiego rodzaju materiału użyć aby urządzenie miało odpowiednie warunki do pracy no i żeby mu nie zaszkodzić zamiast pomóc...jak obuduje balkon po bokach nadal słonce będzie miało przez jakąś część dobry możliwość operowania na urządzenie od góry...kurcze a może kupić parasol? Bardzo proszę o podpowiedź jakie będą najlepsze rozwiązania. Klimatyzator ma 3.5 kw i instrukcji jest że może pracować do około 43 stopni C na zewnątrz. Obawiam się że jeśli latem temperatury sięgną 35 stopni to na balkonie będzie 50.
  • Odpowiedz

miezala5

2016-07-02, 16:47:42
Top użytkownik
Parasol bedzie bardzo o.k
Nie ograniczaj cyrkulacji powietrza żadnymi osłonkami!
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-03, 09:24:47
Zaawansowany użytkownik
W DTRce też jest napisane w jakich minimalnych odległościach od ścian czy zabudowań może być umieszczona j.zew. Jeżeli odległości będą większe to zadaszenie nie zaszkodzi. Parasol chyba najtaniej wyjdzie ale trzeba uważać przy burzach Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Serwisy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2022 termoclima Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa