Panowie problem rozwiązany,znajomy ten co mi zakładał wziął kolege jakiegoś co się lepiej zna i znalazł przyczyne- nieszczelność na połączeniu rurki z jednostką wewnętrzną - było widać nalot na połączeniu,dokręcili bardziej ,dobili czynnik i narazie jest ok.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ >>>SPRAWDŹ
KONIECZNIE!
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
CHEMIA SERWISOWA
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KONIECZNIE!
Split lg P12EN- po dodaniu czynnika słabo chłodzi.
55 Odpowiedzi, 31001 Wyświetleń
No to widać zaangażowanie kolegi. W żaden sposób nie przeszkadzało ci że wciągnąłeś do siebie tyle freonu? Pierwszy kolega na pewno nie zrobił próżni więc jest spore prawdopodobieństwo że agregat już dostał po dupie. Nooo ale Mądry Polak po szkodzie Powodzenia.
Gafa goni gafę, należało w tym wypadku wymienić cały czynnik na świeży. Zrobić dobrą próżnię i napełnić ponownie na wagę.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
Porażka jednym słowem.Jak będe miał więcej kasy na zbyciu to może ktoś z Białegostoku tutaj z forum mi zrobi to konkretnie.
Pewnie nie mógł spać i musiał kolegę zawołać... Masakra a jak to się zepsuje za rok to będzie płacz i koniec przyjaźni
Bolas napisał(a):...Mój kumpel ma wulkanizację jak klient pyta czy pompuje opony azotem ten odpowiada że ma specjalną mieszankę do pompowania opon składającą się z ok 78% Azotu 20% Tlenu i 1% Argonu....Chcesz powiedzieć że kolega to gamoń i ignorant z kasą w kieszeni, a z oszczędności nie kupuje butli z azotem. Następnie ukrywa swoje skąpstwo i swoją nieudolność pod pseudo naukowymi wywodami kierowanymi w stronę klienta. :lol:
Części oraz urządzenia firmy Daikin
Nie wiem czy jest serwis który kupuje butle z Azotem raczej kupują generatory.
Bał się dokręcić rurke do krućca , złączki tej bo one pękają a to kosztuje 150zł ,ale ten jego majster jakoś nie bał się i dokręcił.Kilka razy co wcześniej przychodził i dobijał mi ten czynnik to nie wpadł na pomysł aby zdjąć tą osłonke rury tego łączenia i zerknąć.No może mu opasek nie chciało sie przecinać albo to nowa instalacja już by nieszczelność sie pojawiła??? -taka gadka.Mam dwie małe córeczki i przyznam że nerw mnie szarpie jak pomyśle że one też ten freon wdychały w pokoju.Przez tumana takiego.
Bolas napisał(a):Nie wiem czy jest serwis który kupuje butle z Azotem raczej kupują generatory. Przecież taka wytwornica w ogóle się nie opłaca. Wymiana dużej butli kosztuje grosze a wytwornica kupę kasy która pmpuje tak szybko że spokojnie piwo wypijesz przy jednej oponie.
Dariuszu do dokręcania tych śrubunków służy specjalny klucz - nie za mocno nie za słabo tak w sam raz. Izoluje się dopiero po sprawdzeniu szczelności
Whisky może i tak nie mój w tym interes ja osobiście kilka razy nabijałem azotem uważam że to taka dziwna moda ale wszędzie mieli generatory - tyle że to nie temat o wulkanizacji.
Wracając do wulkanizacji - mój wulkanizator zawsze przy wymianie opon wymienia wentyle i pompuje azotem 16" z wymianą 80PLN i co można
Części oraz urządzenia firmy Daikin
Panowie ostatnio czasem włączam klime ogrzać pokój.Jakoś dziwnie pachnie te ciepłe powietrze? Czy tak powinno być?dodam że kolega w sierpniu psikał sprayem oczyszczającym po parowniku.
Co dla ciebie znaczy dziwny zapach? Spray do "klimatyzacji" czyli ta pianka to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie i nie jest metodą na czyszczenie skraplacza. Chyba nie uwierzysz ile pianki trzeba by było do takiego urządzenia
https://www.youtube.com/watch?v=DswSrqOHXsw
U mnie parownik wygląda jak nowy bo mało była używana klima.Ten zapach nie wiem jak go nazwać, z suszarki do włosów np.jakoś inaczej pachnie te powietrze.
Plastik się grzeje.
Po jakimś czasie przestanie śmierdzieć lub (i) Ci przeszkadzać.
Dzięki Panowie, faktycznie taki plastikowy ten zapach.Mam jeszcze pytanie czy tak jak w samochodzie klime w domu dobrze jest używac też zimą od czasu do czasu? Czy może zimą wogóle nie być używana?
Klimę w samochodzie to raczej dla rozruchu a w domach po to by osuszyć parownik ale na grzanie. Klimę w samochodzie raczej nie wyłączać razem z silnikiem tylko wyłączyć kilka minut przed wyłączeniem silnika zostawiając nawiew by osuszył parownik.
Czyli trzeba splita używać zimą czy nie ma takiej potrzeby ?
W dodatnich temperaturach zewnętrznych opłaca się nim grzać bardziej niż innymi paliwami No chyba że chcesz sobie wychłodzić ale równie dobrze możesz otworzyć okna
Bolas napisał(a):Co dla ciebie znaczy dziwny zapach? Spray do "klimatyzacji" czyli ta pianka to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie i nie jest metodą na czyszczenie skraplacza. Chyba nie uwierzysz ile pianki trzeba by było do takiego urządzeniaTakim sprayem kupionym w markecie Klient sobie zdezynfekował 3 samochody.Zrobiłe sobie po kilku dniach taki smród,że nie mogł jeździć.Dopiero po paru ozonowaniach i na końcu ultradźwięki zErreccomu z lekkim zapaszkiem zlikwidowało ten odór.Drugą sprawa,że bardzo przyjemny rachuneczek zapłacił u mnie za te wszystkie operacje. I to fury klasy premium,ale oni czasem lubią parę groszy zaoszczędzić.
Atas Clim ten spray co mi czyścił kolega, dał mi jego żebym sobie pryskał od czasu do czasu.Nie używać jego?Więc czym najlepiej czyścić splita w domu??
Środkami do tego przeznaczonymi jest cała gama tyle że bez narzędzi się nie obędzie. Jak chcesz tylko zapaszek to równie dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie tego pod obudową:
Aha spoko.Kolega tam gdzie pracował jeździł z takim sprayem odgrzybiać klimy u klientów- 5 minut roboty i 100 zarobiona.
Teraz jak włączam na grzanie i pachniei plastykiem to taki zapaszek byłby dobry.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości