![]() |
|
ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. (/showthread.php?tid=2382) Strony:
1
2
|
ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - artur007 - 2009-05-14 Passat B5 1.9TDI 1998, klimatronik. Wymieniony osuszacz oraz sprężarka, Sprężarka urzywana była w niej znikoma ilość oleju. Z tego co się orjentuje to powinno w niej (układzie) być 250cm3. Układa został zmontowany kolegoa przyjechał do mnie aby mu napełnić układ, slyszalem o niesprawnej klimatyzacji po napełnieniu olejem. Moje pytanie: jak i ile uzupełnić olej i w jakich porcjach, posiadam "puszkę" na 60ml oleju. Na którą stronę po próżniowaniu dozować 1sza porcje oleju ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - mmkk67 - 2009-05-14 przyjmowane są następującu ilości oleju: -filtr osuszający 15 cm3 -przewody 5cm3/m -parownik 40 cm3 -skraplacz 40 cm3 ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Endriu - 2009-05-14 Dołączę się do pytania bo czeka mnie podobna robótka -wymiana sprężarki w ww pojeżdzie,czy podane ilości oleju należy podawać w jak napisano powyżej czy można zassać 250 cm do układu licząc że dotrze on tam gdzie trzeba? i w odpowiedniej ilości? ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - radekklimat - 2009-05-14 najlepiej to na trzy razy za kazdym razem popychac freonem do odpowiedniego stanu na strone ssaca bardzo czesto sie zdaza, ze olej podany na raz zapycha zawor regulujacy wydajnosc i po zawodach ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Endriu - 2009-05-19 Nie rozumiem,jak można na trzy razy-przecież za każdym razem należałoby wytwarzać próżnię,a co wtedy z gazem? ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - bodzio - 2009-05-20 Endriu napisał(a):Nie rozumiem,jak można na trzy razy-przecież za każdym razem należałoby wytwarzać próżnię,a co wtedy z gazem?Dodajesz razem z gazem. ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - blaster7 - 2009-05-25 Moje pytanie bo również mam podobny temat Aler jeżeli przychodzi sprężarka po regeneracji napełniona olejem.. to ile jeszcze dodać.... ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - tom17 - 2009-05-25 blaster7 napisał(a):Moje pytanie bo również mam podobny tematzależy ile oleju jest w sprężarce ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - blaster7 - 2009-05-25 Acha czyli wylać go i sprawdzić by był ogólny stan taki jak powinien.... ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - tom17 - 2009-05-25 jeżeli nie masz info na sprężarce to tak. ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - blaster7 - 2009-05-25 Firma regenerująca zapewniała mnie że bedzie sprężarka zalana olejem...zadzwonie jeszcze do nich.. ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Homer00 - 2010-08-27 Witam. Czy sprezarka powinna miec w sobie olej tzn czy tylko podaje sie olej wraz z czynnikiem czy tez ma osobny wlew gdzies w obudowie. Jesli Powinno sie wlewac to w jakich ilosciach do DCW-17 . Bede mial pllukny caly uklad to czy ma byc potem podane 250ml oleju? czy wiecej? ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - amar - 2010-08-28 bodzio napisał(a):Endriu napisał(a):Nie rozumiem,jak można na trzy razy-przecież za każdym razem należałoby wytwarzać próżnię,a co wtedy z gazem?Dodajesz razem z gazem. Jak to uczynić w automatycznej stacji? ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - radekklimat - 2010-08-28 Jak nie znajdziesz czasu to nie bedziesz miał klientow. ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Homer00 - 2010-08-29 Rozumiem, ze do sprezarki lejemy ten sam olej co do calego ukladu ? A druga sprawa czy mozna dac po pare ml. oleju( jak byl plukany uklad) do kazdej czesci klimatyzacji tzn do osuszacza, skraplacza czy to juz zrobi maszyna?nalazlem takie zdanie: "Teoretycznie nie powinno być problemu po prawidłowo wykonanym płukaniu układu, jednak zdarzają się zatarcia sprężarki. Dlaczego? Może być tego kilka przyczyn ? w tym podanie ciekłego czynnika chłodniczego na stronę niskiego ciśnienia (tak, to się zdarza!) ? jednak najczęstszy błąd to nie zalanie sprężarki olejem. " Czy to oznacza, ze jak bedzie uklad napelniany to tylko przez zawor wysokiego cisnienia? Oczywiscie mowa tu o ukladzie po plukaniu. ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - gajdek419 - 2010-08-29 Banita napisał(a):Na sprężarkach istnieją dwa korki.Jednym nalewamy drugim wycieka po osiągnięciu odpowiednigo stanu oleju.Jakim cudem maszyna rozpoznaje prawidłową ilość oleju skoro niema czasu aby olej spłynął z układu ponieważ czeka kolejny klient kolego Radekklimat?Kolega Banita chyba mało sprężarek do klimy samochodowej widział.... Z dwoma korkami jest ich jak na lekarstwo, większość ma tylko jeden, niektóre w ogóle go nie mają... ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - barbie - 2010-08-29 on pomylił sprężarkę samochodową z SAFem. ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Homer00 - 2010-08-29 Czyli jak wkoncu mam sie dowiedziec ile tego oleju wlac jesli w urzywce byla jakas ilosc oleju? i jaki ten olej wkoncu wlac ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - gajdek419 - 2010-08-29 Do DCW-17 leje sie PAG46 ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Homer00 - 2010-08-30 ok dziekuje bardzo za odpowiedz ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Tadeusz4321 - 2010-08-30 Banita napisał(a):http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/Samochodowe_Klimatyzacje__Kompresor_SANDEN_SD7H15__SD709_Sprezarki_do_Samochodow_ALFA_ROMEO_Serwis_Klimatyzacji__Klimatyzcja_i_Czesci__System_Klimatyzacji-2049.htmlJaką dałeś człowiekowi radę cytując ofertę sprzedawcy?Banita.Nie znasz się na klimie samochodowej więc przynajmniej w tym dziale nie zajmuj głosu.Ja nie znam sie na lodówkach więc jak mi lodówka padnie to wezwę człowieka ,który się na tym zna i mi ja naprawi.W dziale chłodnictwa nigdy nie zabierałem głosu.Ale proszę nie pisz głupot o sprężarkach samochodowych ,bo olej to można wlać nawet otworem po stronie ssania a resztę uzupełnić już napełniając czynnikiem.Ile do kompresora?.Zazwyczaj na nim jest napisane ile trzeba wlać .Jak nie ma to patrz w autodatę.Resztę uzupełnij uwzględniając parownik,rurki,skraplacz i filtr wg twoich czerwonych literek czasami wystepujący jako osuszacz.Pozdrawiam ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Tadeusz4321 - 2010-08-30 mmkk67 napisał(a):przyjmowane są następującu ilości oleju:Z tego weź obliczenia napełniając układ olejem.Reasumując-masz mieć w układzie 250 ml odejmij to co powyżej tj 120 ml. Więc sprężarka powinna mieć 130 ml.Jeżeli nie płukasz układu w pełni tego słowa znaczenia to do sprężarki 80 ml (pokręć wałkiem aby zassało) na rozruch i 50 ml dodaj z czynnikiem podczas napełniania .Próżnię przed napełnieniem z odessaniem powietrza i wilgoci pociągnij ok 30 min ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Tadeusz4321 - 2010-08-30 Banita napisał(a):Pedzio czy cóś?radekklimat napisał(a):Jak nie znajdziesz czasu to nie bedziesz miał klientow.A można na temat.Bez odpowiedzi wymijającycych ponieważ ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - renegat35 - 2015-07-15 radekklimat napisał(a):najlepiej to na trzy razy za kazdym razem popychac freonem do odpowiedniego stanu na strone ssaca A jak się zapcha to co wtedy? Rozebrać i wyczyścić? Bo chyba mam taki problem ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju. - Tadeusz4321 - 2015-07-15 Mozna kilkakrotnie napełniac i ściagać czynnik i oczywiście długa próżnia.Za kazdym razem moze uda Ci sie sciadnąć 10 -15 ml |