Forum Klimatyzacja
komora "zerowa" - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: komora "zerowa" (/showthread.php?tid=4448)

Strony: 1 2

komora "zerowa" - TechKier - 2011-01-12

Witam,

Długo nie było mnie na forum - wiecie praca i praca ... ;P

Urodził mi się temat - w sumie to mojemu szefowi. Chce adoptować pomieszczenie chłodni (dodam, że wyłączone z eksploatacji po pewnej awarii) na komorę zerową. Komora jest na tyle nie fortunna, że z każdej strony są inne czynne komory chłodnicze więc temperatura w tej komorze jest minusowa - ja mam zrobić wszystko aby było w granicach od2 do 6 stopni w plusie.
Zaproponowałem mojemu szefowi, że należy komorę wyłożyć dodatkowym ociepleniem (ściany+sufit) - płyty warstwowe poliuretanowe o grubości 120 mm (łatwy montaż itp.
On proponuje abym zrobił to w wersji bardziej tańszej czyli postawił ścianki z karton-gipsu i ocieplił to styropianem o grubości 150 mm - dużo zabawy itp. Ponadto aby utrzymać odpowiednią temp. zaproponowałem mu dwie nagrzewnice powietrza o mocy 18 kW i wydajności 750m3/h każda w systemie automatycznego załączania - reakcja jego była "bardzo interesująca" stwierdził, że takie rozwiązanie nie ma sensu i kazał szukać czegoś innego i tańszego.

Panowie jak myślicie czy jest możliwość zmniejszenia kosztów inwestycyjnych na adaptację komory minusowej na plusową.

Jeśli macie Panowie chęć wyrazić się w tym temacie zapraszam do wspólnych rozmów.

komora "zerowa" - szk6 - 2011-01-12

rozumiem że jest tam agregat i parownik zamontowany jeśli tak to wystarczy odwrócić obieg (np: zawór czterodrogowy)
koszty wtedy beda na pewno mniejsze i uzytkowanie tańsze

komora "zerowa" - TechKier - 2011-01-14

szk6 napisał(a):rozumiem że jest tam agregat i parownik zamontowany jeśli tak to wystarczy odwrócić obieg (np: zawór czterodrogowy)
koszty wtedy beda na pewno mniejsze i uzytkowanie tańsze

komora zasilana była amoniakiem więc parowniki tam są - z tym, że komory zostały wyłączone z powodu awarii - wycieku amoniaku - więc tego typu zabieg nie mam możliwości.

jakieś inne propozycje???

komora "zerowa" - awax - 2011-01-14

Czegoś tu nie rozumiem,komora nie jest odizolowana od sąsiednich?Jeżeli nie to zrób mu izolację jaką zaproponował i nie powinno być minus.Możesz jeszcze wentylować powietrzem zewnętrznym

komora "zerowa" - barbie - 2011-01-14

podejrzewam że ścianki działowe są 5 centmetrowe .jak wszystkie komory były mroźnicze nie stanowiło to problemu .

komora "zerowa" - mg - 2011-01-15

Jakie przewidujesz zyski ciepła od towaru?. Czy nie od tego należałoby zacząć?
Jaki to będzie towar?

komora "zerowa" - mentor - 2011-01-15

mg-zyski czasami ustaną lub mogą iść w dół.Zły tok myślenia.Czytaj dalej.A może jak była mrożnia posiada ogrzewanie posadzki? WinkNiełatwiej plusówkę zamienić na mrożnię.

Co z odpowiednim czasem obróbki termicznej towaru?, mój tok myślenia nie powinien być przedmiotem twojego mędrkowania.

Ponoć jak najszybszy.A temperatura przechowywania plusowa.Twoją mędrka nieposiada właściwego toru myślenia.Tak naprawdę to temat wątku lub tego szefa zaliczam do jednych z głupszych o których czytałem na forum.Centralne ogrzewanie?O zamianie użytkowania komór pisałem skoro dołożenie izolacji niewchodzi w rachubę.Może lepiej będzie niezmieniać izolacji tylko szefa Smile

Jakby nie było sanepid, może mieć wiele do powiedzenia.

Sanepid mg określa najwyższą temperaturę.Natomiast zbyt niska owocuje czerwonym mięsem z którym klient ma złe odczucia co nieznaczy że niejest stare tylko przechowywane w zbyt niskiej temperaturze.Nieznasz się na technologii przechowywania mięsa bo taka jest prawda.Coś związane z krwinkami za szybko za póżno.Zadzwoń do barbi może ci pomoże.

Według mnie spożywasz jedynie zielone.

Skąd wiesz że przedmiotem jest mięso?, jesteś zakładającym temat?

A po co się wypowiadasz skoro niewiesz o co chodzi.

mg napisał(a):Według mnie spożywasz jedynie zielone.
Wszystko już wiem.Zdaniem twoim i twojego pokolenia wiedza polega na narkotykach.Poinformuj Forumowiczów kiedy jesteś a kiedy nie pod im działaniem.Pod ciśnieniem czasami można coś wysadzićOrtografowie niećpam niećpałem co będę robił w przyszłości to moja spraw.Ich czy im.Moim zdaniem pod ich im?

komora "zerowa" - mg - 2011-01-16

mentor napisał(a):
mg napisał(a):Według mnie spożywasz jedynie zielone.
Wszystko już wiem.Zdaniem twoim i twojego pokolenia wiedza polega na narkotykach.Poinformuj Forumowiczów kiedy jesteś a kiedy nie pod im działaniem.Pod ciśnieniem czasami można coś wysadzićOrtografowie niećpam niećpałem co będę robił w przyszłości to moja spraw.Ich czy im.Moim zdaniem pod ich im?

Tak! na narkotykach wiedza polega, zielonych i łykowatych. Swoją drogą sanepid w twoich stronach bada mięso(skoro tak się upierasz) na podstawie koloru?
Może dlatego masz gazy?

komora "zerowa" - mentor - 2011-01-16

Ja pisalem o technologji. o której miemasz dużej wiedzy .Ja twierdzę nadal że za szybkie schłodzenie półtuszy powoduje rozkład czerwonych krwinek i zmianę koloru mięsa .Oczywiście niekorzystnego.Cóż chłodnictwo to głębsza dziedzina wiedzy.

komora "zerowa" - barbie - 2011-01-17

w każdej dużej rzeźni mięso po uboju jest wstawiane do tunelu chłodniczego o dużej wydajności aby wychłodzenie mięsa było jak najszybsze .Mentor--w tej sprawie nie masz racji---w jakich zakładach mięsnych pracowałeś,ile masz praktyki w branży mięsnej .ja mam 11 lat stażu w rzeźni .

komora "zerowa" - mentor - 2011-01-17

Barbie czyli fachowo szok - 25 póżniej -12 dlaczego?Póżniej przejściówka a na końcu składowka nie niżej niż +2 .Dlaczego?

Barbie czytasz książke zanim odpowiesz?

komora "zerowa" - barbie - 2011-01-17

komuniści mieli obsesję na tle gromadzenia mrożonego mięsa jako rezerwę strategiczną .w razie wojny nie było by prądu i wszystkie zapasy by zzieleniały w krótkim czasie .ja piszę o mięsie chłodzonym przeznaczonym do konsumpcji lub produkcji kiełbasy ,polędwicy ,szynki itp---mrożone mięso nie nadaje się do przetwórstwa,bo szybko zielenieje .

Raczej zaszybko schłodzone = szybkie pękanie czerwonych Smile

Big Grin Krwinek?

komora "zerowa" - mg - 2011-01-17

krwinek

komora "zerowa" - mentor - 2011-01-18

Czyż nie doświadczeni niewiedzą na czym polega schładzanie szokoweBarbii w jakim zakładzie pracujesz?Szok to powinien mieć twój pracodawca.Jak tam pompy próżniowe w masownicach.Falowniki dają radę.