Forum Klimatyzacja
pompka mini orange podłączenie elektryczne - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: pompka mini orange podłączenie elektryczne (/showthread.php?tid=4969)

Strony: 1 2

pompka mini orange podłączenie elektryczne - piotr65151 - 2011-05-13

witam mam do kolegów pytanie dostałem pompke skroplin mini orange ale brak schematu elektrycznego podłączenie zasilania i złożenie bez problemu ale są jeszcze trzy przewody prawdopodobnie od sterowania a nie wiem co z nimi zrobić za podpowiedzi duże dzięki

pompka mini orange podłączenie elektryczne - system - 2011-05-13

Witaj. Nie jestem pewien ,byc moze sa ta przewody do alarmowki. W razie gdyby pompka sie przelala zalaczy alarm.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - Józefa - 2011-06-16

nie działa pompka mini Orange proszę o schemat elektryczny

pompka mini orange podłączenie elektryczne - zarize - 2011-06-16

prosze cie bardzo tylko czemu idziesz na latwizneBig Grin
[reklama]

pompka mini orange podłączenie elektryczne - byniom - 2011-06-17

Przy pompce masz dwa przewody , jeden jest zasilający a następny to przewód któery mozna wykorzystać do syngalizacji bądź wyłączenia jednostki w przypadku przepełnienia . Podłącz przewód zasilający i co naważniejsze zalej odstojnik wodą bo tak to przecież ona nigdy ci nie zadziała. Tutaj możesz zobaczyć który przewód do czego i jak taką pompkę zamontować [...]

pompka mini orange podłączenie elektryczne - bartekw - 2011-06-24

ja tego sterowania nigdy nie podpinam Smile

pompka mini orange podłączenie elektryczne - jurek01 - 2011-06-25

Do pracy pompki nie jest potrzebny kabel alarmowy . zaizoluj i tyle.
Jerzeli to możliwe to zasilanie podaj z zewnątrz parownika . W niekturych urządzeniach sterowanych cyfrowo może wywoływać zakłucenia.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - bxz - 2011-06-25

Może Jurek rozwiniesz tą wypowiedź?

pompka mini orange podłączenie elektryczne - jurek01 - 2011-06-27

W niektórych urządzeniach np.Hitachi do sterowania stosuje się przewód 3*1mm więc meże się wydawać że z parownika można wziąć zasilanie do pompki , ale tu zaskoczenie bo ten kabel służy do komunikacji (parownik-skraplacz).W momencie podłączenia pompki do parownika zostaje zakłucony sygnał sterowania i urzadzenie głupieje .
Tak może się stać ,ale to nie jest zasada.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - wit - 2011-06-27

oprócz komunikacji -jakim przewodem by nie była realizowana parownik musi mieć zasilanie.
Kto podłącza pompkę skroplin pod komunikację zamiast pod zasilanie?
pompkę podłączamy pod zasilanie a nie pod komunikację -chyba oczywiste.

natomiast ten dodatkowy kabelek z mini oranga to sygnalizacja czasu pracy pompki. -zwiera/rozwiera styki jak się zmienia poziom w komorze pływaka... w niektórych klimach można to podpiąć -i jeśli masz dłuuuugo poziom wysoki -to klima się wyłączy awaryjnie. można też podpiąć pod jakiś alarm -że cały czas woda stoi....
zazwyczaj można obciąć i zaizolować jako zbędne.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - jurek01 - 2011-06-28

I tu znowu zaskoczenie Hitachi z seri SUMMIT parownik jest zasilany ze skraplacza 38v. Brak możliwości podlączenia pompy do niego.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - bartekyogico - 2011-06-28

jurek01 napisał(a):I tu znowu zaskoczenie Hitachi z seri SUMMIT parownik jest zasilany ze skraplacza 38v. Brak możliwości podlączenia pompy do niego.
Parownik musi byc stale zasilany bo sterowanie (chyba że jest pilot przewodowy podłączony do zewnętrznej) a ile żył jest między jednostkami?

pompka mini orange podłączenie elektryczne - wit - 2011-06-28

bartekyogico napisał(a):
jurek01 napisał(a):I tu znowu zaskoczenie Hitachi z seri SUMMIT parownik jest zasilany ze skraplacza 38v. Brak możliwości podlączenia pompy do niego.
Parownik musi byc stale zasilany bo sterowanie (chyba że jest pilot przewodowy podłączony do zewnętrznej) a ile żył jest między jednostkami?

rzadko spotykane ale istnieją klimy, gdzie parownik zasilany jest niskim napięciem... w końcu to tylko wiatraczek małej mocy i kilka czujników.
cała reszta w tym i napięcie sieciowe może być w jednostce zewnętrznej. raczej nikt tak nie produkuje bo podwyższa koszty -tradycyjnie jest taniej.

Jednak w szczególnych warunkach np. dużej wilgotności i zagrożenia porażeniem ze względu na szczególne wymagania bezpieczeństwa (np montaż klimy w kanale w warsztacie samochodowym) można dać klimę gdzie parownik zasilany jest bezpiecznym niskim napięciem. osobiście nigdy tego nie spotkałem -jednak i takie rozwiązania istnieją.
wtedy oczywiście nie da rady podpiąć typowej pompki skroplin pod parownik. ale wtedy w ogóle nie wolno montować typowej pompki skropli -bo warunki bezpieczeństwa się pogorszy....

pompka mini orange podłączenie elektryczne - bartekyogico - 2011-06-28

Pewnie tak jest jak piszecie ale to wyjątkowa rzadkość... wcześniej się nie spotkałem. Dobrze wiedziec człowiek się uczy całe życie. Pozdrawiam.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - jurek01 - 2011-06-29

I dodam o tym Hitaczu jeszcze że kabel zasilający parownik jest jednocześnie kablem sterującym.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - Remik - 2011-06-29

Należy również mieć świadomość, że pompka powinna mieć swoje zabezpieczenie. Nie wolno jej podłączyć do instalacji zabezpieczonej bezpiecznikiem np. C16

pompka mini orange podłączenie elektryczne - Gargamel1231 - 2017-08-10

Bardzo prosta w obsłudze i podłączeniu jest ta [reklama] pompka do skroplin mini maxi. Ja nie miałem problemu. Powinieneś mieć tam instrukcje.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - obser - 2017-08-10

Wg mnie przewód sterujący powinien iść do stycznika i zrzucać napięcie z jednostki, jeśli magnes pływaka zewrze styki kontaktonu górnego. Podpięcie go do systemu alarmowego możliwe, ale zanim nastąpi reakcja i zamotany personel zorientuje się o co chodzi, a raczej nieraz nie i dopiero ściągnięcie technika od alarmu przerwie przelewanie się klimatyzatora np. zmkniętego w gabinecie Dyrektora.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - Bolas - 2017-08-10

Kopieta w postach sprzed 6lat Tongue

pompka mini orange podłączenie elektryczne - barbie - 2017-08-10

Kazali mu więcej sprzedawać .

pompka mini orange podłączenie elektryczne - Moskal - 2017-09-28

Ja kupiłem pompkę do skroplin mini maxi z pompkidoskroplin.pl/19-mini-maxi i bardzo sprawnie działa klima

pompka mini orange podłączenie elektryczne - marstaf - 2017-09-29

Pompka nie ma wpływu na sprawne działanie klimatyzatora tylko na odprowadzanie skroplin Smile Przewód alarmowy powinien być podpięty do fazy a klimatyzator posiadać funkcję auto restart żeby po odprowadzeniu nadmiaru skroplin załączać klimatyzator do poprzedniej nastawy.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - aras - 2017-09-30

marstaf napisał(a):Pompka nie ma wpływu na sprawne działanie klimatyzatora tylko na odprowadzanie skroplin Smile Przewód alarmowy powinien być podpięty do fazy a klimatyzator posiadać funkcję auto restart żeby po odprowadzeniu nadmiaru skroplin załączać klimatyzator do poprzedniej nastawy.

Całe życie człowiek się uczy Big Grin

pompka mini orange podłączenie elektryczne - obser - 2017-10-02

marstaf napisał(a):Pompka nie ma wpływu na sprawne działanie klimatyzatora tylko na odprowadzanie skroplin Smile Przewód alarmowy powinien być podpięty do fazy a klimatyzator posiadać funkcję auto restart żeby po odprowadzeniu nadmiaru skroplin załączać klimatyzator do poprzedniej nastawy.

Do fazy? Narysuj jak byś to zrobił, bez stycznika. A co do autorestartu, to nie przypominam sobie klimatyzatora, który tej funkcji nie ma.

pompka mini orange podłączenie elektryczne - marstaf - 2017-10-02

Wrzucam foto