![]() |
|
dobór agregatu - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: dobór agregatu (/showthread.php?tid=5213) Strony:
1
2
|
dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21 Witam, Mam prośbe -czy ktoś może mi podpowiedziec jak dobrać agregat majac jedynie kubature i temperature która ma panować w komorze? np.kubatura 1500m3 tamperatura -5'C Z góry dziękuję za pomoc dobór agregatu - Shitashii - 2011-06-21 To bardzo proste, ale musisz wiedzieć że będziesz chłodził tylko powietrze w komorze. Przy załadowaniu komory ciepłym towarem, dobrany agregat będzie za słaby. Muszisz więc wiedzieć co i ile będzie w komorze. Aha, sama kubatura nie mówi nic o wysokońci pomieszczenia - bo może ma ono wysokość 4-5m ? dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21 Dziękuję za odpowiedz.. załózmy że wysokośc komory jest 4m i ze bedziemy chłodzić produkty spozywcze..jak przy takich informacjach okreslić moc agregatu.? dobór agregatu - bxz - 2011-06-21 produkty spożywcze musisz podać: - co - ile kg - z jakiej temp. będą ładowane (temp. wkładanego produktu) - jak często załadunek / ile czasu na schłodzenie bez tych danych to ja nie umiem policzyć: policzyłbym min moc, max moc i przyjął średnią arytmetyczną * 1.3 ale są na forum osoby co jak podasz przynajmniej grupę towarów i charakter tej chłodni (przeznaczenie, przy jakim obiekcie itp. itd.) z doświadczenia oszacują i myślę że się nie pomylą wiele, ale musisz wrzucić więcej danych nie koniecznie do wzoru... A potem zebrać adres i flakon posłać xD dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21 witam, a czy może ktoś wie z jakigo wzoru to się oblicza?i jak wogóle sie zabrac do tego?nadmienie ze jestem początkujący jeżeli chodzi o chłodnictwo. dobór agregatu - bxz - 2011-06-21 Zapotrzebowanie na moc: Qc=Q1 + Q2 + Q3 + Q4..... A na każde Qx jest osobny wzór. Polecam literaturę, bo sporo tego trzeba uwzględnić. A jak policzysz to i tak dajesz do sprawdzenia komuś co się zna. Potem trzeba dobrać skraplacz, parow(acz)nik i armaturę... ogólnie zlecić projekt najlepiej. A i tak poza obliczeniami trzeba to czuć... i tu doświadczenia nie przeskoczysz, chyba że będziesz uczył się kosztem Inwestora, ale to droga nauka (i nie za dobra reklama). Dlatego ja chłodnictwa nie robię, bo nie umiem
dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21 A znacie kogoś kto zna sie dobrze na chłodnictwie i podzieli sie wiedzą? dobór agregatu - AS - 2011-06-21 Kolego, ale tak szczerze, jesteś studentem , czy masz taki temat do zrealizowania? dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21 nie jestem studentem(te czasy mam juz dawno za sobą) poprostu jestem zmuszony pracowac z ludzmi sciśle związanymi z chłodnictwem dlatego szukam pomocy w różnych żródłach
dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21 bede bardzo wdzięczny za pomoc dobór agregatu - crocens - 2011-06-21 kolego, absolutne minimum wiedzy to kubatura, temperatura, rodzaj izolacji, ilość towaru oraz jego temperatura przy przyjęciu do komory i czas, w jakim ten towar musi być schłodzony. Nie mówię Ci tego bo jestem wredny, po prostu bez tych danych nikt się nie podpisze pod takim projektem ![]() chyba że to komora 3x3x3
dobór agregatu - AS - 2011-06-21 kanak25 napisał(a):bede bardzo wdzięczny za pomocKolego, taka pomoc jest płatna. dobór agregatu - Shitashii - 2011-06-21 To nie byle komora, co ma boki 20mx20m i wys.4m. Może 5kw, a może 20kW. Towar, towar i jeszcze raz towar. Ile go i w jakiej temperaturze. dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-21 załóżmy ze mamy podstawowe dane czyli kolego, kubatura, temperatura, rodzaj izolacji, ilość towaru oraz jego temperatura przy przyjęciu do komory i czas, w jakim ten towar musi być schłodzony.Co dalej?Jak wykorzystac te informacje? dobór agregatu - crocens - 2011-06-21 AS napisał(a):kanak25 napisał(a):bede bardzo wdzięczny za pomocKolego, taka pomoc jest płatna. nie musi być płatna, ja zawsze chętnie pomogę, o ile kolega też wykaże minimum starań i zaangażowania
dobór agregatu - llort - 2011-06-21 Ciepło właściwe razy masa razy różnica temperatury dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-22 crocens napisał(a):AS napisał(a):kanak25 napisał(a):bede bardzo wdzięczny za pomocKolego, taka pomoc jest płatna. Super..bardzo się cieszę bo powiem szczerze ze na razie mam wielki haos w głowie i nie wiem wogóle jak zabrac sie do tematu pt."chłodnictwo" dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-23 Witam, Czy ktoś mógłby mi polecić literature która wyjaśni mi jak poruszać sie po temacie "chłodnictwo"? Z góry dziękuję za pomoc dobór agregatu - barbie - 2011-06-23 popatrz na głównej stronie forum . dobór agregatu - crocens - 2011-06-23 Technika chłodnicza - poradnik tom1 i 2, Hans-Jurgen Ullrich Przystępnie choć trzeba to parę razy przeczytać by zrozumieć... dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-28 witam, dzisiaj dowiedziałem sie ze istnieją takie programy jak Refriger i Chisel do doboru urządzeń chłodniczych..Czy ktoś ma instrukcje ich użytkowania lub wie jak je obsługiwać i dobierac urządzenia lub gdzie ewentualnie szukać takiej instrukcji?Błagam o pomoc!!!Mam nóż na gardle!!! dobór agregatu - wit - 2011-06-28 niestety program sam nie dobierze. nie wystarczy wiedzieć gdzie kliknąć. potrzeba wiedzy -żeby podać sensowne warunki obliczeń... i żeby zweryfikować wyniki. program nie wykona projektu ani sam nie dobierze -jest tylko pomocą oszczędzająca czas wykwalifikowanego chłodniarza. dobór agregatu - kanak25 - 2011-06-29 hmmm tylko skąd uzyskać taką wiedzę.. dobór agregatu - crocens - 2011-06-29 Technika chłodnicza - poradnik tom1 i 2, Hans-Jurgen Ullrich Przystępnie choć trzeba to parę razy przeczytać by zrozumieć... dobór agregatu - barbie - 2011-06-29 najlepiej idź do szkoły chłodniczej . |