![]() |
|
Dobór Spreżarki do Skraplacza - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Dobór Spreżarki do Skraplacza (/showthread.php?tid=8917) Strony:
1
2
|
Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-11 Witam, na moją sprężarkę przyszedł kres. straciła swoją wydajność i trzeba ja wymienić. Sprężarka maneurop mtz50hk i tutaj mam pytanie jaką maksymalnej wielkości sprężarkę mogę podpiąć pod skraplacz MGZ050S13E ?? W urządzeniu według producenta mam zapotrzebowanie na wydajność chłodniczą 6700W mój zestaw generował 7564W ale po 10 latach wydajność sprężarki wystarcza ja jedną część urządzenia na dwóch chodzi mizernie a jak jest ciepło to i nie daje rady przy 25 C w lokalu. Jak ustalić jaką maksymalnie sprężarkę mogę tam zamontować Chciałbym tą MTZ80 http://www.elektronika-sa.com.pl//tcmodel.php?line=HCPSM-MTZ-2008&model=MTZ80 Ale czy będzie chodzić z dobrymi efektami? Dobór Spreżarki do Skraplacza - joker - 2015-07-11 Na jakiej podstawie straciła wydajność?Jakieś doświadczeniai badania?
Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 z obserwacji. Mianowicie zestaw ma 10 lat. Jeśli jest cieplej w pomieszczeniu około 24-27C to regał słabo zbija temperaturę. Np.: jeśli regał załączy na dwóch częściach (parownikach) chłodzenie to na jednej części spada temperatura powiedzmy w sposób zadawalający a na drugiej mimo pracy albo temperatura stoi albo w ręcz wzrasta do momentu uzyskania na pierwszym parowniku temperatury zadanej i dopiero wtedy zaczyna zbijać na nim temperaturę. W zimę chodzi to dobrze ale problem jest w lato a mnie bardzo męczy że sprężarka w lato chodzi praktycznie 20h/24h potrafi się przez 5h w ogóle nie wyłączyć. Skraplacz i parowniki czyste. Co zrobiłem, żeby poprawić efekt. spuściłem czynnik z instalacji do zewnętrznej butli. Zrobiłem próżnię próżnia trzyma. Wpuściłem dokładnie 5kg czynnika tyle ile jest podane w instrukcji czyli 2,5kg na cylinder i sytuacja jest taka jak była nic się nie zmienia. ciśnienie robocze 4,8 bara I tutaj moja wiedza oraz brak doświadczenie nie pozwala nic więcej wymyśleć - jestem kompletnym amatorem. Fachowców - nawet nie wymawiajcie mi tego słowa rzygam na nich sku***ysynów . Mam pompę do robienia próżni, manometry, czynnik i nie wiem co mogę więcej zrobić !? Nurtuje mnie również pytanie że na wyłączonej sprężarce na wzierniku mam czynnika w okienku około 70% szkła a na pracy jest pełny, niema żadnych bąbli piany. Jest idealnie przejrzysty. Czy okienko wziernika musi być pełne czynnikiem na postoju sprężarki ? Czy ktoś może coś doradzić mogę odpowiedzieć na każde pytanie Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Ile metrów regalu ? Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 regał chłodniczy juka r-1 zapotrzebowanie na moc chłodniczą według producenta 6700 Dobór Spreżarki do Skraplacza - volume29 - 2015-07-12 No tak.Najprościej zadać pytanie na forum i czekać na gotową odpowiedź.Zadaj sobie trochę trudu i sam ogarnij temat.Kupiłeś sprzęt do serwisowania i myślisz że to wystarczy.Poczytaj literaturę.A najlepiej poznaj zasadę działania urządzenia chłodniczego.A nie,na łatwiznę.Tak to każdy potrafi. Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Kolega wiele wniósł do dyskusji naprawdę dzięki jesteś wielki faaachura. Podaj literaturę z której czerpiesz ta magiczną wiedzę?? Może czytałeś Tolkiena hmm? Ktoś coś wniesie wartościowego do dyskusji czy to martwe i jałowe foeum Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Wymienić na taka sama .przedtem zobacz jakie jest ciśnienie toczenia . Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 4,8 bara Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Ciśnienia 4,8 i 14 bara Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Niskie jest za wysokie .tego typu sprężarki maja resurs 15000 do20000 godzin -5 lat ciągiem pracy .wymienić ja na nowa taka sama . Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Czyli większej niedawno się wstawić? patrzyłem na parowniki i ten co ja mam i ten dedykowany do sprężarki 80 różnią się tylko mocą wentylatorów ale w moich wiatrakach da się poprzez falowniki podnieść wydajność do takich jakie wymaga 80 czyli 5400 ja mam 4600 czy wstawić obrazu.cały.zestaw na 80 Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Czy może do takich zaworów rozpręźnych i parowników niedawno się wstawić mocniejsze maszyny Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Jeśli 10lat temu to dzialalo to nie warto kombinowac . Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Czy regal nie stoi w przeciągu lub pod wentylacja ? . Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Wiesz właśnie bardziej chodziło niż działało ale masz jakieś doświadczenie z tym że zestaw który Przy -10 daje 12000 mocy chłodnicze podłączony do zestawu o zapotrzebowaniu 6700 niedziala? Chcę Przed pójściem do sklepu wyrobić sobie stanowisko aby było mi łatwiej rozmawiać ze sprzedawcą. Ja chcę mieć SWIETY spokój bo ta w duże niemiła chlodnia w lato mnie zabija Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Do drzwi jest z 1,5 m ale są zamykane obrazu w sklepie jest stała temp około 22-23 C Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Aha mój zestaw do zapotrzebowania 6700 dawał 7500 jak był nowy Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Jak to dziala przy zaciągniętych roletach ? , Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Przy wyższej temp np w sklepie 25-26 będzie słabo najlepiej działa w zime lub jesienią jak temp na zew jest do 20C Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Pisze o roletach w meblu Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Tak jak rolety zaciągnąć a jest w sklepie z 25-26 C to nic to praktycznie niedaleko musi być mniej niż 20 wtedy jest w miarę luksus chodź przy 15-16 C w lokalu czyli w zime Dobór Spreżarki do Skraplacza - barbie - 2015-07-12 Czyli sprężarką do wymiany Dobór Spreżarki do Skraplacza - elektromechanik - 2015-07-12 >>> Fachowców - nawet nie wymawiajcie mi tego słowa rzygam na nich ...<<< Czyli na nas - wszystkich a wiec > barbie < na ciebie też. No chyba że Ty w takim razie nie jesteś >fachowcem < Wychodzi na to że teraz każdy sam naprawia swój sprzęt a > ... fachowcy < będą tylko na forum doradzać za darmo !!!!!!!!!!!!!!!!! Często nie zgadzałem się z > AWXEM < ale dochodzę do wniosku że miał duuuuużo racji. Dobór Spreżarki do Skraplacza - damian0010 - 2015-07-12 Jeżeli jesteś fachowcem i umiesz to ustawić naprawić to napisz namiar na friv ja chętnie zapłacę normalnemu człowiekowi ale przez 8 lat trafialem na [...] idiomów więc zrozum mnie myślisz że kupiłem np pompę za 2,5 tys.bo co [...] nasze się? Ja zarabiam pieniądze sprzedając towar a muszę walczyć z tak [...] chlodnia bo żaden [...] debel z Warszawy podszywajacy się pod chłodnicza nieumiejętność nic Robić żaden [...] też niepowie [...] to pan kup drugie będzie dobrze bo coś tam coś takie trudne [...]??? Dobrać ten syf do regalu |