![]() |
|
Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) (/showthread.php?tid=12569) Strony:
1
2
|
Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - dune2 - 2022-04-05 Morar26 napisał(a):Zobacz na drugą stronę przedziału -haier max 38db - mitsu max 36db. Mitsu w używanych zakresach może okazać sie cichsze.Inne zakresy nie mają dla mnie znaczenia bo w ciągu dnia będą używane kiedy i tak jest głośno włączony tv itd. Najważniejsze jak będzie w nocy gdy będę spał. Po analizach stwierdziłem że tak chcę Mitsubishi dokładnie model Diamond i dam radę przy tych 19 db względem 16 Haiera. Problemem jest oczywiście cena oraz znalazienie w trójmieście firmy z autoryzacją Mtsubishi żeby miec 5 lat gwarancji no i dostępnośc bo na nie trzeba czekać długo czasem miesiąc i dłużej. Narazie "najtańsza" firma oferuje mi takie ceny: Mitsubishi Diamond: - 1 x jednostka zewnętrzna 4,2kW MXZ-2F42VF - 1 x jednostka wewnętrzna 1,8kW MSZ-LN18VG W - 1 x jednostka wewnętrzna 2,5kW MSZ-LN25VG W cena z montażem 14.500 brutto Haier Flexis -1 x 2U50S2SM1FA-3 5,1kW - 2 x AS25S2SF1FA-WH 2,6kW cena z montażem 10500,- brutto Różnica 4000 która mogę zaakceptować ale pan z jednej firmy poddał w wątpliwośc czy w przypadku Mitsubishi wystarczy 1,8 kW i 2,5 kW skoro jest w mieszkaniu bardzo ciepło bo dach bloku jest z papy smolistej i to ostatnie piętro.Pokoje mają 10 m i 20 m ale jego zdaniem powinny być 2,5 kW i 3,5 kW a to oznacza koniecznośc mocniejszej jedn. zewn. więc cena by wzrosła o kolejne parę tysięcy. Nie wiem co zrobić czy brać tego Mitsubishi 1,8 kW i 2,5 kW czy jednak Haiera. Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - Tytanowy Janusz - 2022-04-05 Niektórzy instalatorzy to rzeczywiście papa smolista. Mitszubiszi ma "nowy" cennik obowiązujący od 1 kwietnia więc wycena może być już nieaktualna
Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - dune2 - 2022-04-05 Tytanowy Janusz napisał(a):Niektórzy instalatorzy to rzeczywiście papa smolista. Już nowe ceny miałem. A teraz opcja którą chyba wybiorę a więc 2x2,5 kW + 5,3 kW. W dużym tym 20 m jest mniej goraco niż w tym mniejszym więc myślę że 2,5 kW starczy zwłaszcza że w nim mniej przebywam. No a do tego 10m gdzie jest totalny zaduch jak w saunie i w którym spię wezmę też 2,5 kW tak na wszelki wypadek. Łącznie to wyjdzie ok 1000 zł drożej niż w wersji z 1,8 kW. W sumie wychodzi już na ok 15000 za Mitsubishi ale będe spał spokojniej niż przy 10000 za Haiera. Spokojniej ze względu na fakt że mam lepszą firmę ![]() Do białego perłowego chyba nie ma sensu dopłacać 115 euro ? Model MSZ-LN25VG2 W - jest to kolor biały naturalny - cena 515 EUR Model MSZ-LN25VG2 V - jest to kolor biały perłowy - cena 630 EUR Model MSZ-LN25VG2 B - jest to kolor czarny - cena 630 EUR Model MSZ-LN25VG2 R - jest to kolor bordowy - cena 630 EUR Agregat MXZ-2F53VF3 - cena 1.805 EUR Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - Tytanowy Janusz - 2022-04-05 1.8kW do 10m2 to świat i ludzie poza tym na 99% to te same urządzenia i wielkość parownika tylko ciut wyższe obroty dla mocniejszej wersji (wyższe obroty-większy hałas) Skoro pomieszczenia latem są nierówno "gorące" to nie widzę sensu zwiększania mocy agregatu. Oczywiście nikt nikomu nie broni przewymiarowywać urządzeń. Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - DBKlima - 2022-04-05 OMFG ! na 10m2 wystarczy 1kW ale można zwiększyć do 1,5/1.8kW nie więcej na 20m2 2kW jak jest latem około 30C to można zwiększyć do 2,5kW więcej nie ma sensu Agregat MXZ-2F33 jest wystarczający a ktoś dobiera 5kW na 30m2 w multi Na 50m2 4m wysokości gdzie mam olbrzymie przeszklenia mam klimatyzator 2kW i nim ogrzewam i chłodzę salon Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - Morar26 - 2022-04-05 @dune2 ja też się zastanawiam między mitsu i haier z tym ze z tego pierwszego to raczej tańszy model MSZ-AP. Głośność ta samo co diamond. Diamond ma niby lepsze zużycie energ. ale nie jestem pewien czy w multi to także obowiązuje. @Tytanowy Janusz czy można prosić o rozwinięcie poniższej myśli bo jest bardzo ciekawa. Czy chodzi o to że agregat multi ma klasę tylko A++/A+ i nie uzyska się A+++/A++ flexisa? Czy jakieś inne funkcje przestają działać? Gdzieś czytałem że chyba mitsu nie ma trybu cichego w multi. Tytanowy Janusz napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale parownik flexis jest bez sensu przy multi. Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - Tytanowy Janusz - 2022-04-05 Morar26 napisał(a):@Tytanowy Janusz czy można prosić o rozwinięcie poniższej myśli bo jest bardzo ciekawa. Czy chodzi o to że agregat multi ma klasę tylko A++/A+ i nie uzyska się A+++/A++ flexisa? Czy jakieś inne funkcje przestają działać? Gdzieś czytałem że chyba mitsu nie ma trybu cichego w multi. Tak o to mi chodziło , ale oczywiście walory estetyczne i funkcje flexis nadal zostają ![]() w Mitsu może być podobnie z klasą energooszczędności tzn jest tak jak pokazuje specyfikacja agregatu, więc nie sugerować się parametrami z tych samych serii w single split. Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - dune2 - 2022-04-07 Decyzja podjęta a więc biore Mitsubishi Diamond biały "zwykły". Widziałem zdjęcia białego perłowego i jakoś zbyt mocno się błyszczy jak dla mnie i jeszcze dopłacić za niego trzeba kolejne 600/700 zł. 1 x jednostka zewnętrzna 4,2kW MXZ-2F42VF 2 x jednostka wewnętrzna 2,5kW MSZ-LN25VG W W końcu trafiłem na firmę z profesjonalnym podejściem. Przyszedł Pan wszystko pomierzył a później zrobił odpowiednie obliczenia i otrzymałem "FORMULARZ OBLICZENIOWY ZAPOTRZEBOWANIA NA MOC CHŁODNICZĄ" Żeby zminimalizować głośność zamiast pompki skroplin będę miał odprowadzenie grawitacyjnie do odpływu w kuchni z tego mniejszego pokoju gdzie spię a w dużym będzie leciało na balkon. Widzę że podejście firm jest bardzo różne bo są takie które wysyłają oferte w oparciu o sam opis mieszkania oraz takie gdzie przyjedzie człowiek spojrzy w minute i już mu wystarczy a i takie gdzie dokładnie analizują najlepsze rozwiązania. Pewnie dlatego na te moje pokoje 10m i 20m jedni proponowali po 2,5kW i agregat 4,2 kW a inni nawet po 3,5kW na pokoje i agregat 5,3.Oczywiście każdy miał swoje argumenty dlaczego. Ja jednak zaufam Panu który robił konkretne pomiary i który stwierdził ze wystarczy 2x2,5 i agregat 4,2 kW. Mam zamiar mieć otwarte drzwi w pokojach tak żeby pozostałe miejsca w mieszkaniu też się troche schlodziły więc myślę że jak na mieszkanie które ogólem ma 50 m jest to optymalny wybór. Załączam pod postem plik z formularzem zapotrzebowania na moc chłodniczą w tym pokoju 10m. Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - dune2 - 2022-04-07 Morar26 napisał(a):@dune2 ja też się zastanawiam między mitsu i haier z tym ze z tego pierwszego to raczej tańszy model MSZ-AP. Głośność ta samo co diamond. Diamond ma niby lepsze zużycie energ. ale nie jestem pewien czy w multi to także obowiązuje. Niestety nie.Różnica głosności jest taka że Diamond ma w trybie nocnym 19dB a MSZ-AP ma 21 dB. Oczywiście inna kwestia czy słychać tą różnicę ale Diamond podobno lepiej wykonany. https://www.mitsubishi-les.com/media/download/me_msz_ln_a4_pl_rz_web.pdf Faktycznie jedne z serii AP mają 21 a inne 19 dB. To po co ja biore Diamond ? ![]() Załączam pod postem drugi plik z formularzem zapotrzebowania na moc chłodniczą w tym pokoju 10m. Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - Tytanowy Janusz - 2022-04-07 Dla mnie dyskusyjne jest wieszać taką trumnę o wymiarach 890/233/307 w pomieszczeniu 10m2. Skrupulatny Pan meble odliczał?
Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - dune2 - 2022-04-07 Tytanowy Janusz napisał(a):Dla mnie dyskusyjne jest wieszać taką trumnę o wymiarach 890/233/307 w pomieszczeniu 10m2. Skrupulatny Pan meble odliczał?Nie wiem aż tak nie wnikałem ale miał takie urządzenie z laserem i mu mierzyło ![]() W pokoju 10m to jakąkolwiek jest dyskusyjnie wieszać bo seria AP ma 790 a 10 cm to już nie ma większego znaczenia i tak będzie to źle wygladało ale wazniejszy komfort niż wygląd ![]() Wyszło do zapłaty 14400 drogo ale cóż mam nadzieję że od teraz polubię lato
Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - Tytanowy Janusz - 2022-04-07 Dalmierz laserowy-technika w domu i zagrodzie Musze go częściej używać bo widać robi wrażenie ![]() 233mm to ten gorszy wymiar poza tym jego "kwadratowość" to potęguje. Temat chyba został wyczerpany... RE: Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - januszk - 2024-08-29 A co z jednostką zewnętrzną? Montowaliście na ścianie czy na podłodze na balkonie? RE: Klimatyzator ścienny do mieszkania 50m w bloku (ostatnie 10 piętro) - kroms - 2024-08-29 Kwestia regulaminu w spółdzielni ..U nas w mieszkaniu był by problem bo nie mam nawet balkonu.. |