Forum Klimatyzacja
Dc Inverter - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Dc Inverter (/showthread.php?tid=4128)

Strony: 1 2 3

Dc Inverter - Fujitsu Szczecin - 2011-06-30

hubertox napisał(a):Witam. Zaczynam dopiero przygodę z klimatyzacją. Dzisiaj zamontowałem Samsung Inverter 3,5 kW i miałem problem z określeniem prawidłowej ilości czynniki w układzie tj. Ciśnienie zmieniało się w zależności od obrotów sprężarki na wysokich obrotach 8,5 bara temp około 16 stopni na nawiewie, przegrzanie pary 10, obroty zmalały ciśnienie również. 10,75 bara, temp nawiewu 19, przegrzanie chyba 13. Spuszczałem czynnik sugerując sie za dużym ciśnieniem i wartości sie pogarszały tzn temp nawiewu rosła. Moje pytanie jest takie czym należy się sugerować? Na jakim ciśnieniu pracuję sprężarka?
Witam

Kieruj się głównie tym co napisane jest w DTR. Jeżeli masz że urządzenie może pracować z instalacją 20m, 5m standard a ty masz 2m to nie robisz nic. Jeżeli wykonałeś instalacje powyżej 5m uzupełniasz czynnik wg. zaleceń producenta, zawsze liczysz tylko linie cieczową. Np. 7m to dodatkowo 2metryX15gram=30gram=0,030kg

Pisałem już kiedyś że każdy producent inwertera ma swój pomysł na jego pracę co wiąże się z różnymi parametrami. Czyli ciśnieniami, obrotami itp. Inwerter dostosowuje sobie sam parametry i nikt z zewnątrz nie ma na to wpływu. Ma wbudowany czujnik przegrzania. Jeżeli instalacja jest wykonana prawidłowo on sam reguluje sobie temperaturami pracy. Ciśnienia mają rolę drugoplanową.

Montuj dalej ale za dużo nie kombinuj. Po uruchomieniu klimatyzatora poświęć pół godziny na obserwacje pracy urządzenia bez zbędnych działań(spuszczania czynnika). Tak po dwóch latach lub dłużej, różnych porach roku, różnych długościach instalacji zrozumiesz.

Jeżeli posługujesz się dziadkowym manometrem i termometrem zawsze będziesz określał parametry z niewiadomą:
chyba jest 12 albo 14 przegrzanie. Parametry musisz mieć w czasie rzeczywistym.

Temperatura nawiewu 19 nie świadczy przy inwerterze że jest źle. Temperatura wlotu 24 i wylotu 19 daje do myślenia.

Poczytaj na forum moje wywody i zadaj pod nimi pytania. Trollem się nie przejmuj

Pozdrawiam

AKTIMAR napisał(a):Można też w pierwszej kolejności sprawdzić pobór prądu przy włączonym urządzeniu w trybie serwisowym lub na maxa,
10% odchyłki w jedną lub w drugą stronę jest dopuszczalne. Jeżeli jest za mało czynnika będzie większy pobór, jeżeli jest za dużo czynnika będzie mniejszy pobór.
Witam

Temat poboru prądu został przedyskutowany. Jeżeli jest za duży pobór prądu to znaczy że z urządzeniem jest coś nie tak a nie z czynnikiem.

Pozdrawiam

crocens napisał(a):najlepiej jeżeli nie jestes pewien ile jest czynnika, to ściągnąć go do butli, wypróżniować i wbić wagowo w ilości podanej przez producenta
Witam

Najszybciej. Nieraz zdarza się że producent nie dostarczył w urządzeniu tego co deklaruje lub jedziesz na awarię. Ściągnięcie na wagę i napełnienie instalacji splita trwa około 1godziny. Dla niedoświadczonego przy trybie myślenia mam 10bar w inwerterze a w On/Off powinno być 7,2bara znalezienie przyczyny złej pracy trwa dwa dni. Ciśnienia to sprawa drugorzędna. Inwerter nie ma czujników ciśnienia tylko temperatury.

Pozdrawiam

Dc Inverter - AKTIMAR - 2011-06-30

llort napisał(a):
AKTIMAR napisał(a):Można też w pierwszej kolejności sprawdzić pobór prądu przy włączonym urządzeniu w trybie serwisowym lub na maxa,
10% odchyłki w jedną lub w drugą stronę jest dopuszczalne. Jeżeli jest za mało czynnika będzie większy pobór, jeżeli jest za dużo czynnika będzie mniejszy pobór.

A ja całe życie myślałem że jest odwrotnie.Przepełniony = się większy pobór prądu .No cóż człowiek uczy się całe życie.

llort masz rację, myślałem inaczej źle napisałem.

Dc Inverter - bartekw - 2011-06-30

hubertox napisał(a):Witam długość układu to tylko 2 metry przez ścianę. Po co ściągać z nowej klimy gaz. Klimatyzacja ma podobno do 5 metrów gazu ok. Jak podłączyłem manometry i jest na ssaniu prawie 11 barów to myślałem, że jest za dużo sugerując się on/ Offem czyli 7 -7,5 bara. Nie wiem czy te ciśnienie jest ok. Nie wiem w jaki sposób to sprawdzić w inverterze i żadna podpowiedź nie może mi na to odpowiedzięć i to , że zmień dziedzinę to też nie bardzo mi wyjaśnia jak sprawdzić to ciśnienie.
co to za klima? calkiem mozliwe ze to jakis badziew a minimalna dlugosc przewodow chlodniczych do szajsu to 4-5mb wiec mozesz miec problem z rozprezaniam czynnika o innych problemach nie bede ci mowwil bo widze ze nie do konca wiesz o czym piszesz. zamontuj jakis zawor rozprezny na instalacji i powinno pomoc. a jak nie to sie nie przejmuj bo za niedlugo padnie ci sprezarka i bedziesz mial problem z glowy Smile pozdraiwm

Dc Inverter - hubertox - 2011-06-30

Właśnie trochę mnie martwi ta długość układu 2m. Druga sprawa to, że rura oraz zawór serwisowy jest chłodny po stronie tłocznej powinien być ciepły. Wykrapla się na nim woda czyli temperatura jest niższa niż otoczenia. Jutro będę na miejscu, zrobię próżnię naładuję z wagi 900g tak jak na tabliczce i będę obserwował parametry pracy. Będę miał na przyszłość. Nasuną mi się pewnie jakieś pytania i odezwę się na forum. Pozdrawiam

Dc Inverter - bartekw - 2011-06-30

skoro juz sciagasz freon to sprobuj wydluzyc instalacje. zrob kolo za skraplaczem. moze nie jest to bardzo estetyczne ale na pewno pomoze ukladowi. pozdro

Dc Inverter - hubertox - 2011-07-02

Witam koło już zostało zrobione na samym początku. Samsung zaleca aby zostało zrobione owe koło gdy układ ma poniżej 3m. Ściągnąłem czynnik i wpuściłem na nowo 850 g, na tabliczce 900g. Praca została poprawiona i wydajność wzrosła, także to jest chyba najlepsza metoda sprawdzenia ilości czynnika w inverterze. Analizowałem pracę 4 urządzeń inverterowych (MDV, Samsung, IVT i Fuji) i ciężko jest określić ilość czynnika na podstawie manometrów a zwłaszcza na przegrzaniu pary. Podczas pracy temperatura na manometrze jest bardzo zbliżona a nawet równa do temperatury na czujce(rurze ssącej) co daje 0,5 -1,5 przegrzanie pary. W on offie jest zawsze różnica większa i można sugerować się przegrzaniem pary czy czynnika jest za mało czy za dużo. Podczas obserwacji najlepiej pasowały mi parametry gdy sprężarka pracowała na maxa np na funkcji turbo lub gdy bardzo zwolniła osiągając zadaną temperaturę.

Dc Inverter - Fujitsu Szczecin - 2011-07-02

hubertox napisał(a):Witam koło już zostało zrobione na samym początku. Samsung zaleca aby zostało zrobione owe koło gdy układ ma poniżej 3m. Ściągnąłem czynnik i wpuściłem na nowo 850 g, na tabliczce 900g. Praca została poprawiona i wydajność wzrosła, także to jest chyba najlepsza metoda sprawdzenia ilości czynnika w inverterze. Analizowałem pracę 4 urządzeń inverterowych (MDV, Samsung, IVT i Fuji) i ciężko jest określić ilość czynnika na podstawie manometrów a zwłaszcza na przegrzaniu pary. Podczas pracy temperatura na manometrze jest bardzo zbliżona a nawet równa do temperatury na czujce(rurze ssącej) co daje 0,5 -1,5 przegrzanie pary. W on offie jest zawsze różnica większa i można sugerować się przegrzaniem pary czy czynnika jest za mało czy za dużo. Podczas obserwacji najlepiej pasowały mi parametry gdy sprężarka pracowała na maxa np na funkcji turbo lub gdy bardzo zwolniła osiągając zadaną temperaturę.
Witam

O widzisz, masz już pierwsze wnioski. Teraz kwestia gdzie umieścił producent czujnik przegrzania(gdzie podpiąć termoparę żeby pomiar był prawidłowy lub ile skorygować odczyt). Interpretacja odczytu z manometru i termopary zależy teraz do Ciebie i Twojego doświadczenia. Nie mamy szczegółowych tabel ani technicznych parametrów więc musimy sami je klasyfikować.

Czekałem aż wreszcie ruszysz temat, znaczy że interesuje to Ciebie. Pojechałem specjalnie i zrobiłem odczyt parametrów z podobnego klimatyzatora, inwerter 2,5kW, trzy metry instalacji.

[Obrazek: 1.jpg]
[Obrazek: 2.jpg]
[Obrazek: 3.jpg]
[Obrazek: 4.jpg]
[Obrazek: 5.jpg]
[Obrazek: 6.jpg]
[Obrazek: 7.jpg]
[Obrazek: 8.jpg]

W między czasie pomiar urządzenia wewnętrznego.

[Obrazek: 01072011678.jpg]

Jak przeanalizujesz zrzuty to wychodzi na Twoje. Prawda? Około 0,5-1K przegrzania. Ja to ja to odczytuję jako 6K. Liczą się stałe parametry pod koniec pomiaru. Tego typu parametry w inwerterach zauważyłem 2lata temu. Podjadę i zrobię jeszcze pomiary starszego typu inwerterów i zobaczysz że pracują na takich samych parametrach jak On/Off.

Fajnie jest jak montuje się urządzenia jednego producenta.

Pozdrawiam

Dc Inverter - Fujitsu Szczecin - 2011-07-02

Witam

Jeszcze jedno nie porównuj temperatur wynikowej z ciśnienia i pomiaru termometrem. To że termometr jest podpięty przed zaworem do którego masz podpięty manometr nie oznacza że te pomiary mają coś ze sobą wspólnego.

Pozdrawiam

Dc Inverter - hubertox - 2011-07-03

Witam
Przeanalizowałem wyniki twoje z moimi i są podobne niemal że identyczne. Dziwi mnie straszny spadek ciśnienia w pewnym momencie aż do 4 barów. Może odkręciłeś zawór na moment, czy sprężarka aż tak na wysokie obroty weszła? Jaka zadana była temperatura na pilocie 16 stopni i jaka była temp pokojowa bo widzę po wynikach, że klimatyzator chyba uzyskał zadaną temperaturę? 0,5 -1K przegrzania odczytujesz jako 6 jak to rozumieć ? Czy inverter może po osiągniętej temperaturze zupełnie się wyłączyć? Miałem taką sytuację w jednej jednostce.

Dc Inverter - Fujitsu Szczecin - 2011-07-03

hubertox napisał(a):Witam
Przeanalizowałem wyniki twoje z moimi i są podobne niemal że identyczne. Dziwi mnie straszny spadek ciśnienia w pewnym momencie aż do 4 barów. Może odkręciłeś zawór na moment, czy sprężarka aż tak na wysokie obroty weszła? Jaka zadana była temperatura na pilocie 16 stopni i jaka była temp pokojowa bo widzę po wynikach, że klimatyzator chyba uzyskał zadaną temperaturę? 0,5 -1K przegrzania odczytujesz jako 6 jak to rozumieć ? Czy inverter może po osiągniętej temperaturze zupełnie się wyłączyć? Miałem taką sytuację w jednej jednostce.
Witam

I fajnie że to zauważyłeś, znaczy te spadki ciśnienia. Każdy inwerter stara się dostosować do warunków pracy. Więc zaczyna schodzić z ciśnieniem i potem systematycznie wzrasta. Analizuje w tym czasie przegrzanie. Ten przykład który Ci podałem jest jakby idealny pod względem ilości czynnika. Proces odbył się jednorazowo. Jeżeli tego czynnika nie ma zauważysz że operacja spadku i wzrostu ciśnienia powtórzy się kilku krotnie. Inwerter za wszelką cenę stara się dążyć do narzuconych mu parametrów pracy. Uzupełniałem kiedyś czynnik w instalacji o wiele dłuższej niż standard. Nieduże ilości, unormowanie ciśnienia pracy, wyłącznie wyrównanie ciśnienia, włącznie ponowne. Zauważyłem że te procesy spadku i wzrostu ciśnienia, znaczy ich częstotliwość się zmniejszała. Ostanie dodanie i spadek, wzrost i normowanie się przegrzania. Stałe parametry. Inwertera jest trudno przepełnić ponieważ jest konstrukcyjnie przygotowany na to. Jedyną niepoprawnością którą widać od razu po uruchomieniu inwertera jest znikoma ilość czynnika w instalacji. Jeżeli wiemy po instalacji to dodajemy, jeżeli nie wiemy ściągamy i napełniamy na wagę.

Ja lubię eksperymentować. Zrozumieć jak to działa.

Pozdrawiam

Witam
To wszystko potwierdza się z tym co napisałeś. Inverter dąży za wszelką cenę do osiągnięcia zadanych mu parametrów. Jak zacząłem spuszczać czynnik i było już go za mało to sprężarka pracowała non stop na maxa. Będę montował w przyszłym tygodniu 3 jednostki inverterowe to jeszcze przyjrzę się ich pracy i wyciągnę wnioski. Pytałem się kolegów, którzy pracują takich branżach po 10,15 lat i żaden mi nie potrafił powiedzieć jak to działa. Nie wiem jak oni właściwie pracują. Ja też lubię wiedzieć jak to działa i jak wychodzi mi na manometrze 7 to muszę wiedzieć czy to jest dobrze czy nie, a nie po prostu 7 to 7.

hubertox napisał(a):Witam
0,5 -1K przegrzania odczytujesz jako 6 jak to rozumieć ?
Witam

Jeżeli ktoś ciebie nauczył ,,zasady 6-8K'' i Ty się nią kierujesz i zaczynasz coraz częściej instalować inwertery, jeździsz na szkolenia na których nikt nie potrafi Ci wytłumaczyć jak to działa zaczynasz obserwować. Eksperymentujesz i po kilkudziesięciu montażach dochodzisz do wniosku że niby zasada jest ta sama ale przyrządy pokazują co innego. Odpalasz, studiujesz, wyciągasz wnioski.

Jeżeli wiemy że dla klimatyzacji Superheat jest 6-8K, wiemy że inwertery mają czujnik przegrzania i dostosowują parametry na jego podstawie to co masz rozumieć jak uruchomisz kilkadziesiąt inwerterów i wszystkie wykazują od 0-2K na manometrach.

Pozdrawiam

Dc Inverter - crocens - 2011-07-03

stefanbud napisał(a):Witam

Jeszcze jedno nie porównuj temperatur wynikowej z ciśnienia i pomiaru termometrem. To że termometr jest podpięty przed zaworem do którego masz podpięty manometr nie oznacza że te pomiary mają coś ze sobą wspólnego.

Pozdrawiam

Z reguły się z Tobą zgodzę, ale taki pomiar jak napisałeś (ciśnienia i temperatury w jednym miejscu) jest jedynym prawidłowym pomiarem przegrzania w danym punkcie. Jeżeli mierzymy je praktycznie przed samą sprężarką to nie przekonasz mnie, że wartość 0-2*C jest prawidłowa Smile

I jeszcze spytam się, gdzie jest czujnik temperatury i przetwornik ciśnienia mierzące przegrzanie w inwerterach które montujesz?

Witam

Czujnik- nie wiem, przetwornik po co? No to weź mi wytłumacz jak to działa. Wink Czym się kierować?

Pozdrawiam

Dc Inverter - wit - 2011-07-03

crocens napisał(a):Jeżeli mierzymy je praktycznie przed samą sprężarką to nie przekonasz mnie, że wartość 0-2*C jest prawidłowa Smile ?

oj to bardzo popieram.
a że bywa w niektórych klimach inwentorowych bywa przegrzanie 0-2*C-wcale nie oznacza, że tak być powinno. tańsze klimy często są"fabrycznie spieprzone"

popłyniecie parametrów w inwerterach to najczęściej unifikacja elementów. ta sama płytka i czujniki kładziona jest do kilku modeli klim. do jednych pasuje -bo np. do nich projektowana-do innych -parametry już płyną -często np czujnik nie madobrego kontaktu albo siedzi w niewłaściwym miejscu -bo np. w danym modelu kabelek nie sięga żeby czujnik prawidłowo zamontować...
a inweter w praktyce nawet jeśli parametry są dość dalekie od książkowych -to zazwyczaj działa w miarę prawidłowo -i zazwyczaj rok lub dwa gwarancji wytrzyma. brudne filtry, ,za niskie obroty wynikowe ze sterownika -i przegrzanie czasem odbiega od wzorca. a niektóre modele po prostu tak mają.

jednak przegrzanie na poziomie 0-2*C po prostu straszy -i na pewno wpływa na skrócenie żywotności sprężarki.

Nie wiem Smile Nie mam pojęcia. Ja zakładam, że to działa i koniec Wink A tak poważnie to to nabijam wagowo, dodaję wg instrukcji ile potrzeba i ma to śmigać, jeżeli nie śmiga to przynajmniej wiem, że nie z winy złej ilości freonu Wink

A pytam bo do pomiaru przegrzania potrzebujemy:
a) 1xczujnik temperatury + 1xprzetwornik ciśnienia
b) 2x czujnik temperatury, z czego jeden na około drugim kolanku parownika a drugi na wylocie z niego.

I przyznam się szczerze, że nigdzie nie widziałem żadnego z tych systemów... dlatego pytam Smile

crocens napisał(a):Nie wiem Smile Nie mam pojęcia. Ja zakładam, że to działa i koniec Wink A tak poważnie to to nabijam wagowo, dodaję wg instrukcji ile potrzeba i ma to śmigać, jeżeli nie śmiga to przynajmniej wiem, że nie z winy złej ilości freonu Wink

A pytam bo do pomiaru przegrzania potrzebujemy:
a) 1xczujnik temperatury + 1xprzetwornik ciśnienia
b) 2x czujnik temperatury, z czego jeden na około drugim kolanku parownika a drugi na wylocie z niego.

I przyznam się szczerze, że nigdzie nie widziałem żadnego z tych systemów... dlatego pytam Smile
Witam

A jak nie ma przetwornika ciśnienia to powiedz mi jak klimatyzatory On/Off wiedzą że brak czynnika? Tongue Starsze modele, mają w wykazie błędów. Brak czynnika.

Pozdrawiam

I znowu ci odpowiem, że nie mam pojęcia ;P Powiem Ci szczerze, że z klimami mało pracuję, zakładam tylko dwóch producentów Smile Na pewno za pomocą jakiegoś czujnika. Ja tylko stwierdzam, że innego sposobu na pomiar przegrzania nie ma Smile

Nigdy się nie zastanawiałem, jak wysterowuje się inwerter, ufam, że w modelach które montuje to działa bo sztab ludzi nad tym siedział Wink

Witam

A ja Ci powiem że jest. Dobrze wiesz że do sprawdzenia ciśnienie czynnika można wystarczy termometr. Jeżeli pan split wie że w jego żyłach płynie R410A o temperaturze np. 0*C to ciśnienie...

Pozdrawiam Wink

Dc Inverter - bxz - 2011-07-03

Do meritum: jakie powinno być SH po ustabilizowaniu się układu w inverterze? bo każdy coś napisał innego, jeden sie przyznał że nie wiem bo nie montował... a reszta nie wiem pomimo że montuje tak jak ja ^^
I może dlatego montuje w 99% ON/OFFy z fabrycznym reg obrotów went i po mojemu to najlepsze rozwiązanie, a co do inverterów to jak z kotłami kondensacyjnymi - ich przewaga ekonomiczna w stosunku do ceny nigdy się nie zwróci, ale droższy sprzęt - lepszy zysk, więc wszyscy polecają xD

Nie neguję nikogo, tylko pisze co myślę Smile

termmometr umiejscowiony w bardzo dobrym miejscu... Wink
abstrachując od tego, rpzegrzanie 0-2*C jest niedopuszczalne ;p
lece do żonki, pozdrawiam Smile

crocens piszę sporo ale nic nie wyjaśnia tylko sprowadza do tego żeby jednak ściągnąć czynnik i napuścić wagowo. To już pisaliśmy. Ale co z serwisem. Podchodzisz do klimy, której nie montowałeś, pierwsze podłączasz manometry w najbardziej dogodnym miejscu czyli zawór serwisowy i rura ssąca i co dalej? Nie można uczyć się na ON/Offach w nich wystarczy podpiąć manometry np cyfrowe poczekać 15 min i jeśli jest ilość czynnika ok to parametry pokażą wszystko w porządku 6-8K. Invertery będą przyszłością (standardem) tak nakażę nam Unia ze względu na oszczędność energii. Jeszcze parę lat i ON/OFF nie będzie i co wtedy? Jeżeli nie znamy parametrów prawidłowej pracy invertera to w jaki sposób wykryć problem gdy klimatyzator nie działa prawidło? Może zawór rozprężny, może sprężarka straciła wydajność, a może tylko skraplacz jest do przeczyszczenia?

Dc Inverter - wit - 2011-07-03

żadne przegrzanie ani odparowanie nie mówi w sposób pewny o prawidłowości napełnienia inwertera -tylko waga.
Inwerter stara się utrzymać prawidłowe przegrzanie po ustabilizowaniu warunków -albo stara się utrzymać ciśnienie odparowania -ewentualnie z powiązaniem od temperatury napływającego na parownik powietrza.

a często nowsze inwertery operują obydwoma parametrami mają coś w rodzaju "swoistej mapy wtrysku -jeśli byśmy porównywali do samochodów.
co powoduje -że wszystkie parametry -przegrzanie -odparowanie -oraz obroty cały czas się zmieniają i są zależne także od temp w pomieszczeniu i temperatury zewnętrznej...
czyli główna prawidłowość -to brak prawidłowości. i nie ma praktycznie czegoś takiego jak stan ustalony pracy inwertera...
chyba, że wymuszona praca ze stałą wydajnością -tryb serwisowy.

prawidłowe napełnienie inwertera -tylko nawagę.

a pomiar przegrzania (przez sterownik klimy) -zazwyczaj realizowany jest w inwerterze w SPOSÓB MOCNO PRZYBLIŻONY -jako pomiar temperatury w około 1/3 parownika -co sterownik przyjmuje jako temp odparowania -orientacyjnie odpowiadającą ciśnieniu ssania oraz temp rury ssącej przy wejściu do jednostki zewnętrznej.
z samej specyfiki pomiaru wynika błąd. - temp odparowania -i odpowiadające jej ciśnienie mierzona jest w parowniku - a więc w miejscu gdzie ciśnienie jest troszkę wyższe (dokładnie o spadek ciśnienia na rurociągu ssącym i na tych 2/3 parownika) niż w miejscu pomiaru temperatury -a wiec w miejscu płożenia czujki temp na rurkach ssacych jednostki zewnętrznej .

efekt jest taki, że to przegrzanie co niby mierzy -a bardziej wylicza sterownik inwertera -zawsze jest mniejsze niż przegrzanie zmierzone przyrządami -jako ciśnienie i temp na rurze ssącej przy jednostce zewnętrznej.