![]() |
|
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji (/showthread.php?tid=4782) |
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - KLIMAKOM - 2011-08-26 Odgrzeję kolejnego starego kotleta ![]() Co koledzy sądzą o cylindrach z pistoletem do plukania, czy ktoś tego używa i jak si e to sprawuje? Czy mozna w ten sposób skutecznie wypłukać skraplacz ? Czy można przefiltrować płyn by mógł nadawać sie do ponownego uzycia, jeśli tak to jakimi filtrami? MG , czy mogłbys na priv napisac cos więcej o tych cylindrach, np cene, gdzie i ogólna zasadę działania. POZDRAWIAM - Rafał jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mat - 2011-09-01 wracając do początku tematu to polecam maszynę wigamu flush 1plus zgrabna w miarę lekka i spełnia swoje zadanie. jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - KLIMAKOM - 2011-09-05 Czy można, wg was do płukania układu używać benzyny ekstrakcyjnej zamiast owego "magicznego" płynu do płukania? Benzyna ekstrakcyjna jest co najmniej dwa razy tańsza. jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - llort - 2011-09-05 max napisał(a):Nie wiem dlaczego, ale nie wierzę w pojęcie urządzenie do płukania klimatyzacji... Co tam płukać i rzeźbić w gównie. Kupno nowych elementów i masz pewność że jest dobrze. Możesz dać gwarancję. MY polscy warsztatowcy tak mamy - bo szkoda nam klienta - a czy ktoś nad Tobą się zlituje? Ile zapłaciłeś ostatnio u lekarza, albo dentysty? Próbowałeś negocjować cenę, albo pytać na jak długo gwarancja?MAX= się minimum pojęcia.MAX jak zachorujesz kiedyś na serce to warto je przeszczepić?W twoim toku myślenia pomyślał bym o klonie MAX.A co jak już trzeba iść na całość.Apo co nam warsztaty samochodowe.Zamieniajmy na nowe stare oddając do utylizacji
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - llort - 2011-09-05 KLIMAKOM napisał(a):Czy można, wg was do płukania układu używać benzyny ekstrakcyjnej zamiast owego "magicznego" płynu do płukania? Benzyna ekstrakcyjna jest co najmniej dwa razy tańsza.Nie' jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - llort - 2011-09-05 Nie rozumiem wit.Są procedury na płukadłach a chłodnictwo to nie żużel aby walczyć z czasem.Z czasem i o awaryjny sprzęt powinien walczyć użytkownik.Szybkość to jeden z elementów zguby w tej dziedzinie ,a nie dokładność
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - priotr - 2012-05-10 Witam. Znowu odgrzewam temat. Ostatnio trafiło mi się kilka auto z uszkodzonymi sprężarkami. Musiałem odesłac do konkurencji. Pytanie do serwisantów którzy mają sprzet do płukania i pracują na nim. Jaki sprzet polecacie i ile brac za płukanie. No i ile czasowo schodzi nad płukaniem. Miałem np. sharana z klimą z tyłu samochodu. Jeden gosc powidział ze sie takiego płukania nie podejmnie a drugi powiedział ze bez róznicy. Doradzcie Panowie jak dobrze płukac układy? czym płukac? jakim urzadzenie? I czy sie to opłaca. Pozdrawiam i dzieki za pomoc. jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mentor12 - 2012-05-10 Roboczogodzina jest wykładnikiem.Uzależnieniem jest pracownik jakie ma doświadczenie w tym zakresie pracy.Doświadczony może obsłużyć np.2 układy w ciągu 8 godzin kierując się doświadczeniem co do problemu a nie doświadczony może to robić dwa dni będąc przerażonym zakresem swojego obowiązku.I tu się nasuwa zapytanie?.Kto jest lepszy dla pracodawcy a który jest korzystniejszy dla klienta.Każdy problem jest inny.Cwaniak czasami zrobi szybciej co nie zawsze jest regułą.A czasami nie doświadczony i przerażony zrobi to dokładniej.Pracodawca wynagrodzi lepiej tego co zrobił więcej.Pytanie który ma mniej reklamacji? jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - plusz730 - 2012-05-26 priotr napisał(a):Witam. Znowu odgrzewam temat. Ostatnio trafiło mi się kilka auto z uszkodzonymi sprężarkami. Musiałem odesłac do konkurencji. Pytanie do serwisantów którzy mają sprzet do płukania i pracują na nim. Jaki sprzet polecacie i ile brac za płukanie. No i ile czasowo schodzi nad płukaniem. Miałem np. sharana z klimą z tyłu samochodu. Jeden gosc powidział ze sie takiego płukania nie podejmnie a drugi powiedział ze bez róznicy. Doradzcie Panowie jak dobrze płukac układy? czym płukac? jakim urzadzenie? I czy sie to opłaca. Pozdrawiam i dzieki za pomoc. Każdy chwali swoje, bądź ilu osób tyle opinii. Ja używam AC 5000 Werthera. Urządzenie w pełni pneumatyczne. Fajna sprawa to płukanie pulsacyjne tzn. uderzenia ładunkiem płynu płuczącego. Środek do płukania nie pamiętam teraz, musiał bym sprawdzić nazwę jak będę w warsztacie ale nie tani, za to skuteczny. Płuczesz "pod prąd" tzn. przeciwnie do przepływu czynnika. Oczywiście nie płuczesz sprężarki, skraplacz szeregowego, osuszacza, zbiornika odwadniającego, zaworu rozprężnego. Potrzebny jest zestaw adapterów do przyłączy, można je kupić lub wykonać samodzielnie. Dwoma, trzema litrami płynu do płukania przy pewnym doświadczeniu da się obskoczyć z dwa trzy układy. Problemem jest skuteczne osuszenie układu po płukaniu. Wskazany jest azot ale generuje to koszty. Ja używam powietrza z magistrali ale osuszonego i odolejonego tak jak do lakierowania. Na końcu przedmuchuję poszczególne elementy azotem. Dżentelmeni nie rozmawiają o kasie, ale koszt płukania zależy od upierdliwości konstrukcji i stopnia zabrudzenia, niemniej poniżej połowy minimalnego wynagrodzenia nie zaczynam rozmowy. Z reguły wychodzi więcej. Czas operacji wynosi około jednego dnia. Czy się opłaca, to już sam musisz ocenić. Pozdrawiam jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mg - 2012-05-26 W których samochodach masz inne skraplacze niż równoległe??? przychodzi mi na myśl tylko stary passat i niektóre amerykańce. Raczej rzadkość, więc zawsze wymieniasz skraplacze? jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - plusz730 - 2012-05-26 mg napisał(a):zawsze wymieniasz skraplacze?Zawsze Jeżeli nie wymieniam to nie ma gwarancji. P.S. Powiedz mi jak wypłukać skutecznie, a potem osuszyć skraplacz równoległy??? jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - awax - 2012-05-26 KLIMAKOM napisał(a):Czy można, wg was do płukania układu używać benzyny ekstrakcyjnej zamiast owego "magicznego" płynu do płukania? Benzyna ekstrakcyjna jest co najmniej dwa razy tańsza. Można też spirytusem,produkując go samodzielnie może być jeszcze taniej i do tego weselej. jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - plusz730 - 2012-05-26 KLIMAKOM napisał(a):Czy można, wg was do płukania układu używać benzyny ekstrakcyjnej zamiast owego "magicznego" płynu do płukania? Benzyna ekstrakcyjna jest co najmniej dwa razy tańsza.Jaki on tam magiczny. Benzyny, można. Do pierwszej reklamacji. P.S. Kiedyś powiedział mi pewien niemiecki znajomy warsztatowiec- "jeżeli wykonujesz coś profesjonalnie i dajesz na swoją robotę gwarancję, to nigdy nie oszczędzaj pieniędzy klienta, bo tych kilka zaoszczędzonych DM (ówczesnych) zapłacisz ze swojej kieszeni z dużą nawiązką" jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - awax - 2012-05-26 plusz730 napisał(a):KLIMAKOM napisał(a):Czy można, wg was do płukania układu używać benzyny ekstrakcyjnej zamiast owego "magicznego" płynu do płukania? Benzyna ekstrakcyjna jest co najmniej dwa razy tańsza.Jaki on tam magiczny. Jukiej reklamacji? po suszeniu lut lampą nie będzie żadnych reklamacji jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mg - 2012-05-26 plusz730 napisał(a):To tymi powiedz co płuczesz za pół pensji pomijając sprężarkę, skraplacz, odwadniacz, zawór.mg napisał(a):zawsze wymieniasz skraplacze?Zawsze Parownik i dwie rurki?
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - plusz730 - 2012-05-26 awax napisał(a):Jukiej reklamacji? po suszeniu lut lampą nie będzie żadnych reklamacjiNie każdy ma lut lampę. Awax ogarnij się jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mentor12 - 2012-05-26 Też można lut lampą?Kiedyś służyła do wykrywania bezczelności.? jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mg - 2012-05-26 mentor12 napisał(a):Też można lut lampą?Kiedyś służyła do wykrywania bezczelności.?do płukania układu jest akuratna
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mg - 2012-05-26 plusz730 napisał(a):No dobra, pomijając fakt iż ,,szeregowy" skraplacz również jest równoległy.mg napisał(a):zawsze wymieniasz skraplacze?Zawsze A co z parownikiem? moim zdaniem również jest równoległy, nie nie opłaca się go wymieniać?
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mentor12 - 2012-05-26 A to nie wiedziałeł.
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mg - 2012-05-26 mentor12 napisał(a):A to nie wiedziałeł.To gdzie żeś sie wychował
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mentor12 - 2012-05-26 Nie pamiętam jak każde normalne dziecko. :/ Podaj zakres pamięci, jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mg - 2012-05-26 800TB Musiałem dopisać coś bo komputer nie przepuści tylko DUŻYCH liter. jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mentor12 - 2012-05-26 A ten czas to w jakich jednostkach?
jakim urządzeniem płukac układ klimatyzacji - mentor12 - 2012-05-26 max napisał(a):Nie wiem dlaczego, ale nie wierzę w pojęcie urządzenie do płukania klimatyzacji... Co tam płukać i rzeźbić w gównie. Kupno nowych elementów i masz pewność że jest dobrze. Możesz dać gwarancję. MY polscy warsztatowcy tak mamy - bo szkoda nam klienta - a czy ktoś nad Tobą się zlituje? Ile zapłaciłeś ostatnio u lekarza, albo dentysty? Próbowałeś negocjować cenę, albo pytać na jak długo gwarancja?Najlepsza odpowiedż w temacie.Uważam że trzeba się szanować. |