![]() |
|
Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a (/showthread.php?tid=5575) Strony:
1
2
|
Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a - dominik486 - 2011-09-15 Nie nie obraziłem bez przesady nie bedzmy dziecmi co sie obrazają za byle co Ale temat i tak usune bo bedzie zaraz ze sie nie znam na niczym jak to juz jest na tym forum Haha o propan butanie nie słyszałem ale znam przypadki kupowania czynnika w butlach od rusków na dole troche betonu, do tego troche czynnika zeby się zgadzało i sprzedawali z 2 lata temu to były jaja dopiero
Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a - dominik486 - 2011-09-15 A co do mojej sprezarki to nadal twierdze ze powinna chociaz te 5 stopni schładzac jak ma takie parametry a tu nic kompletnie Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a - jarosz - 2011-09-15 odnośnie pytania: " Czynnik R134a jest substancją niepalną i niewybuchową w warunkach normalnych, jednak pod wysokim ciśnieniem i 60% powietrza tworzy mieszaninę wybuchową. Z tego powodu do prób szczelności nie wolno stosować powietrza ani tlenu. " R 134a -- > 1,1,1,2-tetrafluoroetan C2H2F4 Jarosz-wzór to CF3-CH2F według mnie obie nazwy będą dobre może powinienem w nawiasie zapisać C2H2F4 (CF3-CH2F) żeby było jasno jaki jest wzór strukturalny, bo w przypadku R 134 jest to C2H2F4 (CHF2-CHF2) w końcu są to izomery Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a - Tadeusz4321 - 2011-09-15 odnośnie pytania: " Czynnik R134a jest substancją niepalną i niewybuchową w warunkach normalnych, jednak pod wysokim ciśnieniem i 60% powietrza tworzy mieszaninę wybuchową. Z tego powodu do prób szczelności nie wolno stosować powietrza ani tlenu. " Jarosz.Zgadzam się z tlenem.Natomiast powietrzem nie napełnia się układów z uwagi na wilgoć jaka znajduje sieęw sprężonym powietrzu.Nie ma tu nic do rzeczy palność czy nie palność R134a.Tak jak wcześniej "znajomy" napisał że w pewnych warunkach i azbest się zapali.Ja pójdę dalej i powiem że żelazo też jest palne w wysokiej temperaturze.Generalnie jest przyjęte że R134a w swoich warunkach pracy jest czynnikiem niepalnym Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a - Tadeusz4321 - 2011-09-15 A jaka w tym aucie jest sprężarka -ze sprzęgłem czy z elektrozaworem?Jeżeli z elektrozaworem to ów będzie do wymiany.Może też być coś połamane w kratkach i ciepłe powietrze z nagrzewnicy miesza się z zimnem z parownika i efektu chłodzenia brak Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a - awax - 2011-09-15 dominik486 napisał(a):A co do mojej sprezarki to nadal twierdze ze powinna chociaz te 5 stopni schładzac jak ma takie parametry a tu nic kompletnie Warunkiem schładzania jest przemiana fazowa-parowanie.Aby ono miało miejsce musimy najpierw skroplić czynnik.U Ciebie sprężarka nie daje rady skroplić i w obiegu jest po obu stronach czynnik gazowy.Samo rozprężanie w zaworze bez parowania niewiele schłodzi.Gdyby sprężarka miała prawidłową wydajność to przy 3,5 bara na ssaniu HP miałbyś bardzo wysokie ,a tak nie jest i to dowodzi ,że wydajność dd. Jeżeli chcesz się upewnić to poluzuj którekolwiek połączenie za skraplaczem i nie uświadczysz cieczy. Podaj typ sprężarki,prawdopodobnie to jakiś Sandem V |