![]() |
|
Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Daikin VRV III RXYQ8P7W1B (/showthread.php?tid=6899) Strony:
1
2
|
Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - klimatolog - 2013-03-25 Może skraplacz JW leży zasypany śniegiem?(żle dobrany układ) Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - awax - 2013-03-25 Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe. Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - klimatolog - 2013-03-25 awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe.Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem.http://www.hvacr.pl/olej-w-instalacjach-sprezarkowych-urzadzen-chlodniczych-i-klimatyzacyjnych Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - awax - 2013-03-25 klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe.Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem. Masz na myśli tłoczenie w funkcji grzania,czy w funkcji chłodzenia? Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - barbie - 2013-03-25 chyba klimatolog pisze o destylacji zacieru . Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-25 Znam inne syfony ale taaaaakie
Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-25 awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe. Ja to rozumiem ale czemu takie same w poziomie? Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - klimatolog - 2013-03-25 awax napisał(a):Czasami obieg chłodniczy się zmienia tak?I to wystarczy do powrotu.klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe.Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem. Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-25 klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Czasami obieg chłodniczy się zmienia tak?I to wystarczy do powrotu.klimatolog napisał(a):Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem. No tak się zmienia ale ta zmiana może być po 4 miesiącach i co wtedy? Magazyn oleju w jw
Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - klimatolog - 2013-03-25 renegat35 napisał(a):Odszranianie co cztery miechy?klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Masz na myśli tłoczenie w funkcji grzania,czy w funkcji chłodzenia?Czasami obieg chłodniczy się zmienia tak?I to wystarczy do powrotu. Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-25 Sorry zapomniałem Choć dziś było dosyć wilgotno i przez 4 godziny nawet się lekko nie zaszroniło to i nie było odszraniania
Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-25 A co w końcu z tym "U" co opisałem? Rozumiem syfon, olej się zbierze i sprężarka go poderwie a gdzie w tym "U" ma niby się zebrać? Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - jack63 - 2013-03-26 A tobie chodzi o U na rurociągach chłodniczych (tylko w płaszczyźnie pionowej) czy o U na rurociągach ciepłowniczych (pion i poziom zależnie od ilości miejsca) ??? Troszkę się pogubiłem. Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-26 jack63 napisał(a):A tobie chodzi o U na rurociągach chłodniczych (tylko w płaszczyźnie pionowej) czy o U na rurociągach ciepłowniczych (pion i poziom zależnie od ilości miejsca) ??? Troszkę się pogubiłem. Chodziło mi o rurociągi ciepłownicze, parowe co widać je jak" lecą" przez miasto do osiedli Bo szukam wytłumaczenia czemu zrobiono identyczne na instalacji chłodniczej w systemie VRV na elektrociepłowni Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - p.obelix - 2013-03-26 Odpowiedź w pytaniu, a o ile tobie się rozszerzy rura miedziana podgrzana od 0 do +35 na prostym odcinku wynoszącym 30m ? Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-26 I o to mi chodziło
Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - klimatolog - 2013-03-26 renegat35 napisał(a):I o to mi chodziłoNapisałem-Aby rurociąg sobie podlegał naprężeniom. Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-26 Wiem
Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - jack63 - 2013-03-27 Raczej aby NIE podlegał naprężeniom od rozszerzalności cieplnej rury. Te U to kompensatory wydłużenia. Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-03-27 jack63 napisał(a):Raczej aby NIE podlegał naprężeniom od rozszerzalności cieplnej rury. Te U to kompensatory wydłużenia. Które nic nie dają gdy są źle zainstalowane uchwyty, mocowania. Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - renegat35 - 2013-04-01 No i co? Nikt nie ma dtr do VRV? Daikin VRV III RXYQ8P7W1B - barbie - 2013-04-01 centrum szkoleniowe w Poznaniu zapewne ma . |