Forum Klimatyzacja
Klimatyzatory First Klass - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzatory First Klass (/showthread.php?tid=7267)

Strony: 1 2

Klimatyzatory First Klass - wallygator - 2013-06-24

Pętli nie rób żebyś rur nie załamał. Jeśli chodzi o próżnie to porozmawiaj z człowiekiem który serwisuje klimę u ciebie w firmie to za parę groszy może ci rurki przyciąć i próżnię zrobić będzie taniej niż płacić za cały montaż. Big Grin

Klimatyzatory First Klass - miezala5 - 2013-06-25

Nie przycinaj tych rurek bo to sa rurki aluminiowe z 10cm kawałkiem miedzi na końcu dla kołnierza!
Jak utniesz rurke to bedziesz musiał szukać rurki miedzianej klimatyzacyjnej żeby zrobić montaż i kołnierze!
Zapętlisz je bez problemu tylko z wyczuciem!

Klimatyzatory First Klass - kubabaku - 2013-06-25

Zapętla się miedź przy montażu przez ścianę...bo tak wymagają producenci.
Odnośnie tego jak ktoś wcześniej napisał braku potrzeby próżni i tak zwanego "przedmuchania" to cytuję kolegę siedzącego obok mnie: "niech se łeb przedmucha" Smile ...sorry
bart7802...domestos powiadasz Smile ...już wiadomo skąd takie niskie ceny za przeglądy u niektórych

Klimatyzatory First Klass - oracle - 2013-06-25

Panowie, kto wspominał o przycinaniu rurek? Bo na pewno nie ja. Doskonale wiem jak się miedź łączy z baryłkami. W instalacjach LPG też występują Wink

Zapytałem, czy mogę pociągnąć rurki na sam dół domu i tam zamontować jednostkę zewnętrzną? A nie przycinać rurki.

Cytat:Odnośnie tego jak ktoś wcześniej napisał braku potrzeby próżni i tak zwanego "przedmuchania" to cytuję kolegę siedzącego obok mnie: "niech se łeb przedmucha" smile ...sorry
Wybacz ale nic nie rozumiem z tego zdania. Jakie przedmuchanie? To w końcu próżnia jest potrzebna czy nie? bo z tego co widzę na filmach to nie.

Klimatyzatory First Klass - Janek2505 - 2013-06-25

Witaj ponownie. W klimatyzatorze do samodzielnego montażu nie skraca się i nie przedłuża oryginalnych rur.
Każde dodatkowe łączenie w przypadku gdy chcesz przedłużyć swoją 4-metrową instalację stanowi słaby punkt instalacji(wycieki czynnika chłodniczego). Następna sprawa, czynnik który jest w jednostce zewnętrznej napełniony przez producenta wystarczy tylko na pusty parownik i instalację długości 4m.
Czyli podsumowując trzeba zrobić kompletnie nową instalację z rur miedzianych, zrobić próżnię(manometry założyć i zostawić na 24h), wpuścić czynnik chłodniczy z jednostki zewnętrznej, uruchomić, sprawdzić prawidłowość ciśnień i wtedy okaże się że czynnika jest za mało, dopuścić do wartości prawidłowych na podstawie odczytów z manometrów. I tu już potrzebny jest specjalista który wie o co chodzi i ma komplet narzędzi, części i umiejętności do wykonania takiej pracy.

Cytat:nie skraca się i nie przedłuża
Dalej się nie zrozumieliśmy Wink
Nie chcę ich:
skracać, wydłużać, modyfikować, łamać, zaginać itp itd. Odpuścmy te pomysły ok? Rurki zostaną takie jakie były.

4 metrowa rurka to tak długi kawałek przewodu, że montująć klimatyzację w pokoju na 1 piętrze, jednostka zewnętrzna mogła by się znaleźć na parterze blisko ziemi.

Może tej rurki nie starczyć, klimatyzator zamontujesz na pierwszym piętrze w pokoju przy suficie. Na kondygnację trzeba liczyć średnio 3 m, więc nie wyjdzie tak na parterze jak mówisz blisko ziemi.
Prosta metoda to sznurek z piętra przez okno do poziomu ziemi, zmierzyć i wyjdzie.
Pozdrawiam Smile

Przesadziłem może z tą ziemią ale gdzieś tak w połowie parteru wyjdzie. I pytam czy tak będzie dobrze czy za duża różnica wysokości to nie dobry pomysł?

Maksymalna różnica poziomów może wynosić do 5m, więc w przypadku Twoim nic się nie będzie działo.
U ciebie wyjdzie mniej niż 4 m. Także pomysł dobry, montuj na parterze Smile

Klimatyzatory First Klass - Shitashii - 2013-06-25

oracle napisał(a):(...) To w końcu próżnia jest potrzebna czy nie? bo z tego co widzę na filmach to nie.
Ja widziałem film, że nas kosmici zaatakowali... Rozumiesz?

Klimatyzatory First Klass - bart7802 - 2013-06-25

do KUBABAKU - jestem tylko użytkownikiem a nie serwisantemSmile.... a kiedy jednostka zewnętrzna montowana jest poniżej wewnętrznej to ORACLE nie musisz przejmować się "syfonami" - zakładaj śmiało.

Klimatyzatory First Klass - bart7802 - 2013-06-25

...a różnica temperatur wlot/wylot to przy max. obrotach wentylatora w upalny dzień to około 11st.