![]() |
|
Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy (/showthread.php?tid=9661) Strony:
1
2
|
Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Shitashii - 2016-06-26 Jeśli masz przegrzanie 10K, a poprawne to zakres 6-10K, to znaczy że jest dobrze bo mieścisz się w widełkach i nie ma co snuć bajek. Jak będziesz miał SH>11K to wtedy można się zastanawiać. Druga sprawa co mnie bardzo wku...a, to mierzenie temperatury powietrza pirometrem. Pirometr jest do POWIERZCHNI a nie do powietrza. Przegrzanie na takim etapie możesz mierzyć z błędem i nie trzeba bardzo wyrafinowanych narzędzi, bo wynik przegrzania 7,58K a 9K nie robi Ci różnicy. Trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak mierzyć. Gorąco. Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - omron12 - 2016-06-26 Shitashii napisał(a):Trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak mierzyć. No to napisz jak to wiesz. Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Fujitsu Szczecin - 2016-06-26 omron12 napisał(a):Kurcze jestem w kościele ale co tam... modlę się o klientów co chcieli by dobrze zarabiać i dać zarobić innym.stefanbud napisał(a):Tak na serio to jedyna domowa w miare wiarygodną metodą zeby sprawdzić sprawnosc klimatyzacji jest zmierzenie temeratury wlotu i wylotu. Jezeli różnica między tymi parametrami mieści się w zakresie 10-14K to urzadzenie uwaza sie za sprawne. Przyklad: na wlo ie mamy 26st. C a wylocie 12st.C. to jest 14K. Nie zawracamy głowy. .. Na dolnym masz ten nieszczęsny pirometr, DUŻY wynik to temperatura ze ściany nad wylotem, mały to temperatura z termopary. Amen Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - omron12 - 2016-06-26 Git. To napisz jeszcze model tych małych termometrów i tego żółtego z termoparą. Wyglądają dosyć poręcznie, więc lepiej zakupić coś sprawdzonego niż testować. Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Fujitsu Szczecin - 2016-06-26 stefanbud napisał(a):A Omron Ty rozumiesz co to jest książkowo?Nie odpowiedziałeś na pytanie. Pozdrawiam Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - omron12 - 2016-06-26 Stefanbud, Ty belfrem jesteś ? Bo czuję się jak na egzaminie ![]() Książkowo ? Nie wiem jak Ty to rozumiesz ale ja rozumiem to tak że masz klimę danego producenta, masz dobre DTR od producenta (czyt. "książkowe" DTR, przeważnie w j. angielskim) ze szczegółowymi danymi pomiarowymi i pomiary wychodzą jak w DTR. Oto moja interpretacja. Tylko że te prawdziwe DTR (ze szczegółowymi danymi) trudno zdobyć. A te spolszczone są lipne i czasami brakuje w nich wielu informacji które są w wersji angielskiej. Nawet Bolas wstawił jakieś dziwne wyrywki zamiast linku do pełnej DTR'ki, chociaż prosiłem. To teraz Ty napisz jakich modeli termometrów używasz. Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Fujitsu Szczecin - 2016-06-26 omron12 napisał(a):Stefanbud, Ty belfrem jesteś ? Bo czuję się jak na egzaminieNie nie, jestem belfrem tylko takim tutejszym mądralą. Dostałem opierdol od starszyzny że za bardzo się mądrze. Może i mają rację że pewne zagadnienia nie powinny być przekazywane w sumie nie wiadomo komu na otwartym forum. Pomoc, rady ale nie konkretna wiedza. Modele urządzeń są na forum w postach, kieruj się słowami CPS, Testo. Pozdrawiam Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Bolas - 2016-06-26 Cytat:Nawet Bolas wstawił jakieś dziwne wyrywki zamiast linku do pełnej DTR'ki, chociaż prosiłem. Spokojnie niedziela, nie wszędzie pada i niektórzy mają rodziny 500+ Niestety nie mam pełnych DTRek - raczej takie właśnie notatki bo nie wszystko jestem w stanie zapamiętać. Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - 1igor1 - 2016-06-26 Witam, mam takie pytanko, Klima LG Basic 18, 5kW, podejrzewam wyciek i zbyt małą ilość gazu - szroni się rura cieczowa. Także na pewno czeka mnie odzysk i napełnienie zgodne z DTR. Z tym że klima i tak coś dziwnie pracuje i pytanie czy inwerter może tak pracować. Przy temperaturze na zewnątrz powyżej 30 st, po włączeniu przez jakieś 30 minut temperatura na nawiewie z JW jest o jakieś 2-3 stopnie mniejsza od temperatury otoczenia, a po tych 30 minutach uzyskuje wartości rzędu 10-12 stopni różnicy czyli raczej standardowe i rura cieczowa już nie jest oszroniona. Czy przy za małej ilości czynnika tak może się układ zachować czy wskazuje to jeszcze na jakieś inne uszkodzenie? Ciekawe wyniki wychodzą też przy parametrze przegrzania, po włączeniu serwisówką rzędu 2 st K, a przy normalnym trybie pracy rzędu 35 st K i ciśnienie w okolicach 3 bar po stronie ssawnej. Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Fujitsu Szczecin - 2016-06-27 Witam Moim zdaniem za dużo Basicow w jednym dniu. LG powinno coś z tym zrobić! Pozdrawiam Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - 1igor1 - 2016-06-27 A jakaś bardziej konstruktywna odpowiedź można na tym forum zobaczyć? Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Fujitsu Szczecin - 2016-06-27 1igor1 napisał(a):Witam, mam takie pytanko, Klima LG Basic 18, 5kW, podejrzewam wyciek i zbyt małą ilość gazu - szroni się rura cieczowa. Także na pewno czeka mnie odzysk i napełnienie zgodne z DTR.Witam No dobra, widzisz glupi inwerter chce za wszelka cene zadowolić operatora i co może daje... Powiedz mi tak z ciekawości jakie Ty widzisz roznice miedzy on/offem a inwerterem. Bo widzisz tylko ze mna mozna podyskutowac Pozdrawiam Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - radekklimat - 2016-06-28 Przegrzanie powinno oscylowac między 6-8K dla urządzeń klimatyzacyjnych. Przy pomiarach invertera wentylator jednostki wewnętrznej ustawiamy na max. a temperaturę na minimum Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Vlad24 - 2016-06-28 Czytam, czytam i już myślałem, że nie znajdzie "głos rozsądku", a jednak moderator Nie ważne, czy on/off, czy inwerter, dajesz po garach i patrzysz na przegrzanie. Wyda te 6-10K to jest ok, nie wyda, to jeszcze patrzyszysz na biegu jałowym. Wyda, uszczelniasz i wymienisz czynnik, nie wyda to problem ze sprzętem (zawory, czujniki, płyty, itd) Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - 1igor1 - 2016-06-28 radekklimat napisał(a):Przegrzanie powinno oscylowac między 6-8K dla urządzeń klimatyzacyjnych.Widzisz, mnie uczono że parametry inwertera sprawdzasz serwisówką, i zawsze parametr przegrzania wychodził jak w on/off. A tu przy serwisówce około 2st, a w momencie gdy włączam na max wentylator i min. temperaturę to przegrzanie jest na poziomie 35st, i dlatego zadałem pytanie bo duża rozbieżność, powinny wyjść zbliżone parametry, i tego bardzo nie rozumie, czemu są takie różnice Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - 1igor1 - 2016-06-28 Vlad24 napisał(a):Czytam, czytam i już myślałem, że nie znajdzie "głos rozsądku", a jednak moderatorCo to dla ciebie bieg jałowy w klimie? wiem że przegrzanie powinno oscylować 6-10k gdy klima chodzi na max lub włączona serwisówką. moje pytanie skłania się ku dziwnej pracy jednostki, czy jak jest za mało czynnika to może się tak zachowywać, czy raczej wskazuje to na jakieś uszkodzenie Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Vlad24 - 2016-06-28 1igor1 napisał(a):Co to dla ciebie bieg jałowy w klimie? wiem że przegrzanie powinno oscylować 6-10k gdy klima chodzi na max lub włączona serwisówką. moje pytanie skłania się ku dziwnej pracy jednostki, czy jak jest za mało czynnika to może się tak zachowywać, czy raczej wskazuje to na jakieś uszkodzenieMinimalna częstotliwość sprężarki i minimalnie obciążenie parownika, minimalne obroty wentylatora. Jak masz normalne przegrzanie na min i średnich obciążeniach i 35K na maksymalnych, to jednoznacznie masz nieszczelność i braki części czynnika. Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - sulejowek - 2016-06-28 a gdzie jest spec typu DBKlima itp ? jak są tematy techniczne to nie ma szczeknia przez ,,fachury " roll Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - DBKlima - 2016-06-29 sulejuwek ja w pracy jestem a ty pracy szukasz ? :lol: :lol:
Pomiar przegrzania - interpretacja wyników dla konkretnej klimy - Fujitsu Szczecin - 2016-06-29 Witam Ja bym się trzymał uruchomienia serwisowego ponieważ trzeba brać korektę że inwerter to uklad ze zmiennym przepływem czynnika i jak włączy się go w normalnym trybie kieruje pracą urządzenia na podstawie czujników i ustawień operatora. Pisalem już ze przy takich ustawieniach wystepuja anomalie poniewaz on chcę zadowolić operatora i przy okazji popelnia samobójstwo. Manometry pokazuja co innego a termometry w jednostce wewnetrznej co innego. Przy ustawieniach serwisowych urzadzenie nie kieruje sie żadnymi ustawieniami i pomija czujniki. Wtedy najlepiej sprawdzić przepływ powietrza czy nic nie tlumi go i wydajnosc chlodniczą jednostki wewnetrznej z korektą na wilgotnosc. Mierzenie manometrami trzeba pominąć. Moim zdaniem jest kilka urządzeń inwerterowych do ktorych podlacza się manometr z termometrem włącza na chłodzenie 16-18st. C i pokazuje nam książkowe parametry 6-10K przegrzania. 6-8K jak pisze Radek parametr dla klimatyzacji a odemnie, ze dla ukladow on/off ze stalym przeplywem czynnika na pewno a dla inwertrow bym sie tym do konca nie kierował cisnieniami. Serwisuje rozne marki i staram sie to obserwowac. Pewnie wniooski wyciagne na starość. Sumujac, moim zdaniem mierzymy wydajnosc j. w. na ustawieniach serwisowych, pobór pradu dla pewności że nie przekracza pradu znaminowego. Pozdrawiam |