Forum Klimatyzacja
Dc Inverter - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Dc Inverter (/showthread.php?tid=4128)

Strony: 1 2 3

Dc Inverter - wit - 2011-07-03

hubertox napisał(a):Jeżeli nie znamy parametrów prawidłowej pracy invertera to w jaki sposób wykryć problem gdy klimatyzator nie działa prawidło? Może zawór rozprężny, może sprężarka straciła wydajność, a może tylko skraplacz jest do przeczyszczenia?

nie wykryjemy zgadując. sprawdzimy kody błędów... w poważniejszych systemach -podepniemy laptop -i włączymy program diagnostyczny...
Proste przeglądy (te po 35zł sztuka Wink jeśli chłodzi -znaczy się dobry.

normalne porządne przeglądy -rutynowe czyszczenie skraplacza i parownika-przełączenie w tryb serwisowy kontrola ewentualnie pojawiających się kodów błędów -ustawienie parametrów zadanych przez producenta -i pomiar temp w pomieszczeniu oraz wywiewu -celem określenia skuteczności chłodzenia.

w razie jakiś niepokojących objawów -nie ma zgadywania -pierwsza rzecz -to odzysk - i zważenie tego co się odzyskało.
wydajność sprężarki i sprawdzenie zaworu rozprężnego też się da określić.... po ciśnieniach -przegrzaniu zwłaszcza w trybie wymuszonej pracy na max. i w porównaniu z ilością czynnika zważoną po odzysku.

generalnie poważniejsze inwertery mają sporą tolerancję na ilość czynnika -i maskują wiele błędów -automat stara się utrzymać parametry -kompensując obrotami wentylatorów i sprężarki braki czynnika, brudny skraplacz itd.

a docelowo za kilka lat serwis -to będą rutynowe czynności po określonym resursie... diagnostyka głównie po kodach błędów i jako rutynowa wymiana kilku elementów -lub całej maszyny. świat dąży do jednorazówek... producenci utrudniają naprawy preferując sprzedaż kolejnych nowych urządzeń i złomowanie starych...

Dc Inverter - bxz - 2011-07-03

i tu się z Tobą wit trudno nie zgodzić Smile
2 komory klimatyczne i miesiąc badań, to niewiele dla wielkich producentów. Tak jak w Ameryce tabele SH czy SC są udostępniane serwisantom (są w dtrce). A u Nas lipa ;/ Mam nadzieję że pójdzie to w stronę laptopa i odczytu parametrów, a nawet diagnozy przez programy komputerowe, tak jak to jest teraz z samochodami (i nigdy to nie zastąpi podstaw chłodnictwa i umiejętności lutowania Wink) Dalej dobry mechanik dalej jest w cenie Big Grin
Ktoś związany z Carrierem powinien potwierdzić, bo więksi bracia splitów, mają takie tabele, a może i splity mają.
Jak któryś z producentów pomyśli i do każdego splita będzie dokładał taką tabelkę, albo będzie można podpiąć komputer i odczytać błędy, będzie tryb serwisowy do sprawdzenia wszystkich podzespołów, będzie tryb testowy z wyświetlaniem parametrów... to ja na pewno tylko takie klimy będę polecał, sprzedawał, montował Smile Jak na razie płaci się za markę i sprawdzenie jakości przez importera podzespołów albo wyrywa się miskę ryżu kolejnemu chińczykowi.

Dc Inverter - caponata - 2012-02-16

Tak sobie czytam to....i mam tylko jedno pytanie....zastanawia mnie w jaki sposób dany serwisant odczytuje ile freonu powinna mieć jednostka typu inverter ( instalacja ) jeśli np nie jest w stanie on zmierzyć długości ciągu nitki freonowej?...to pytanie odnośnie bicia na wagę, czy przypadkiem wtedy nie jest się czasem w gwadelupie czarnej .....?

Dc Inverter - crocens - 2012-02-16

jak bijesz na wagę to jesteś... jak wiesz co robisz to zrobisz to dobrze... temat poruszany wiele razy...

Dc Inverter - hubertox - 2012-02-16

Wymuś pracę na 100% np. czujkę wewnętrznej temp w rękę. Zmierz przegrzanie jak w on offie.

Dc Inverter - Klim - 2014-04-03

Mam takie pytanie, klimatyzator Kaisai długość instalacji 13 mb,temp wlotu 20 stopni temp wylotu 5 temp na dworzu 21 - przy średnich obrotach odparowanie -3, SH 7, przy najwyższych obrotach odparowanie 0 i SH 7, czyli prawidłowa praca urządzenia ? zastanawia mnie to odparowanie takie niskie.Co o tym sądzicie