![]() |
|
Pompa Ciepła- dobór komponentów - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ogrzewnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Pompa Ciepła- dobór komponentów (/showthread.php?tid=3228) |
Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2012-08-02 Cały świat posługuje się pojęciem pompa ciepła od ponad 130 lat. I nie jest to żadna nowość ostatnich lat. Pompa Ciepła- dobór komponentów - klimatolog - 2012-08-02 Ja wolę pojęcie urządzenia do odzysku ciepła.Pumpa to nie spręża.A urządzenie do odzysku ciepła spręża.
Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2012-08-03 Tylko pompa ciepła nie odzyskuje ciepła a jedynie je przenosi z jednego miejsc w drugie. Tak jak pompa wody która przenosi wodę ze studni do kranu na 5 pietrze. Ilość wody zależy od wydajności pompy a koszt od jej jakości. Pompa Ciepła- dobór komponentów - klimatolog - 2012-08-03 To jaka jest w końcu różnica?Bo pompa ze studni pobiera wodę zimniejszą a oddaje użytkownikowi cieplejszą pobierając zyski z urządzeń przesyłowych zwanymi pumpami.Stwierdzenie zjawiska odzysku ciepła nie wiem dlaczego wszystkim kojarzy się z jednym.Ja nie zamierzam się ogrzewać tylko chłodzić.Tok myślenia dobry.Ale porównanie bez nadziejne.Sprężarki do pomp ciepła lepiej brzmi niż pompy do pomp ciepła. Pompa Ciepła- dobór komponentów - r.tyrman - 2012-11-23 barbie napisał(a):to żaden fachowiec .Ty barbie jestes nidorozwinięty albo rozkojarzony. Od początku wątku pisałem że jestem laikiem (jeśli rozumiesz o czym piszę). Teraz do innych czytających ten wątek. Nie udało mi się z budową PC. Dlaczego? Niestety sprawdziły się moje podejrzenia że każdy fachowiec ma swoją filozofię tworzenia układów chłodniczych. Znalazłem sześciu chętnych do budowy PC. Niestety rozrzut propozycji i projektów był tak szeroki, że mojej LAICKIEJ, czyli niewtajemniczonej, zaczerpniętej w wiekszości z książek o chłodnictwie na poziomie średnim i wyższym wiedzy nie starczyło na roztrzygnięcie tego dylematu. Wybrałem PC PW francusko-japońskiej kooperacji i jestem b.zadowolony. Teraz gwoli wyjaśnienia: nie ujawniałem zamiaru zlecenia budowy układu chłodnikowi ponieważ chciałem najpierw nabrac rozeznania w kwestii projektu. W jednym z postów napisałem że DZ będzie w wodzie, w zalewie. To nie jest prawda. Niedaleko mojego domu przepływa spora rzeczka i ją chciałem zaprząc do ogrzewania. Co do R22, to o jego wycofaniu z użycia uświadomił mnie barbie, ale z nim z wiadomych względów nie chciałem polemizowac. Dalej twierdzę że projekt i poskładanie dowolnej PC dla domu jednorodzinnego zamknie się w 10 tyś. zł. Jest jeszcze parę rzeczy o których mógłbym napisac, ale kończę, bo na szczęście ten etap mam za sobą. W domu ciepełko Za wszystkich którzy próbują ominac zmowę cenową dotyczącą pomp ciepła trzymam kciuki. Dziękuję i wszystkiego dobrego.Dodam na koniec: nie polecam instalatora [...] i firmy z którą akurat jest związany (teraz " [...]"). Powód: przede wszystkim nieterminowość i niesłowność. Pompa Ciepła- dobór komponentów - lukasza418 - 2013-04-12 Pompa ciepła pobiera ciepło z otoczenia podwyższa je i przekazuje do górnego żrudła czyli do c.o. Pompa ciepła nie służy tylko do transportu ale również podwyższą temperaturę pobraną z otoczenia. Więcej info na stronie www.eko-energo.pl 797 454 582 Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2013-04-25 Nie spodziewam się tu kolejki chętnych i pomocnych w rozwiązaniu problemu ale pytanie zadam. Jakie zawory rozprężne zastosować do powietrznej pompy ciepła 8kW na R-290 z odwracalnym obiegiem. Pomijam EZR z uwagi na koszty. Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2013-04-25 Odpowiedzi. Zawór rozprężny dwu kierunkowy na czynnik r-290 albo kapilare. Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2013-04-25 Który? producent, typ, model, cena kapilara odpada w przedbiegach Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2013-04-26 Tak jak się spodziewałem ... nie ważne, ajk by jeszcze ktoś szukał to nie ma co liczyć na wewnętrzny zawór zwrotny, w połączeniu z R-22 nie osiagalny zatem musi być na bypassie zewnętrzny zawór zwrotny Co do czujników, to ponoć te z wypelnieniem gazowym wytrzymuja do 100C w pracy i 150C chwilowo. Z wypelnieniem cieczowym 75C, w każdym razie mogą być TEX 2 lubTUBE, pewnie i inne, ale mi tego wystarczy. Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2013-04-26 Polecam zawory Danfoss. A po co tobie taka wytrzymałość 100C gdzie ty taką temperaturę osiągniesz? Pompa Ciepła- dobór komponentów - coldtherm - 2013-04-26 pt 1000 tradycyjnie tzn te dodawane do sterowników danfossa z zaprasowaną tuleją sprawdzałem kilka razy i wyflacza je przy około 200 sprawdzałem w kolektorze solarnym i w przypadku wyższych temp przewód musi zmienić się na silikon Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2013-04-26 coldtherm napisał(a):pt 1000 tradycyjnie tzn te dodawane do sterowników danfossa z zaprasowaną tuleją sprawdzałem kilka razy i wyflacza je przy około 200 sprawdzałem w kolektorze solarnym i w przypadku wyższych temp przewód musi zmienić się na silikonA ja sądziłem że chodzi o czujnik TZR-a kto się pomylił ? Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2013-04-26 czlonek kcichik się pomylił chodzi o tzr i jego czujnik na kapilarze skąd 100C? Przy grzaniu tzr przy skraplaczu bedzie mierzył temperature końca sprężania, przy chłodzeniu zamienią się rolami z tzr przy "parowniku" Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2013-04-26 Ten czujnik montujesz na ssaniu sprężarki za dochładzaczem cieczy. Za czterodrożnym. Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2013-04-26 Czy taki montarz jest zgodnynze sztuką? Wszędzie jak byk, by montować za parownikiem. Pozatym drugi tzr będzie przy skraplaczu oddalony od sprężarki ok 7m, co z nim? Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2013-04-26 Najlepiej wstaw schemat instalacji bo za bardzo nie rozumiem twojej koncepcji. Pompa Ciepła- dobór komponentów - coldtherm - 2013-04-26 mój błąd nie doczytałem wątku i wyciągnąłem wnioski które wprowadziły zamęt a faktycznie sam jestem ciekaw czy tzr się sprawdzi w tym zastosowaniu Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2013-04-26 mie mam go pod ręką i jestem poza domem spróbuje opisać: dwa wymienniki lamelowy zewn i płytowy wew, dwie rury gazowa 1/2 i cieczowa, po stronie gazowej 4D, reneracyjny, separator sprężrka. Po stronie cieczowej tzr wew do chłdzenia, rura 3/8 do jedn zewn, regeneracyjny, filtr dwukierunkowy, wziernik tzr zewnętrzy do ogrzewania. Oba tzr mają obok wpięte bypassy z zaworem zwrotnym, by ciecz nie przeciskała się przez zawór w odwrotnym kierunku. To by było na tyle. Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2013-04-30 Dorzucę, jeszcze dwa argumenty za stosowaniem 2 TZR zamiast jednego. Pierwszy wyklucza zastosowanie wymiennika regeneracyjnego, bo po odwróceniu obiegu stanie się parownikiem i może kondensować pary zamiast je dosuszać. Drugi, nie symetryczność obu części układu wysokiego i niskiego ciśnienia, gdy zamontujemy ja jako split. W zwiazku z tym problemy z napełnieniem jej odpowoednią ilością czynnika. Pompa Ciepła- dobór komponentów - p.obelix - 2013-04-30 Zrobisz jak chcesz ją bym to zrobił na jednym zaworze rozprężny elektronicznym np. Alco lub carel, Danfoss. Pompa Ciepła- dobór komponentów - barbie - 2015-10-22 Wystaw fotki super pompy ' Pompa Ciepła- dobór komponentów - Vlad24 - 2015-10-27 Kto? Pompa Ciepła- dobór komponentów - barbie - 2020-05-25 po pięciu latach pompa ruszyła ? . Pompa Ciepła- dobór komponentów - obser - 2020-09-04 mg napisał(a):Mały zbiornik ciekłego czynnika nie zaszkodzi, a R-22 jest najlepszy o ile sam będziesz sobie serwisował. Będziesz musiał to wyjaśnić prokuratorowi dlaczego R-22 jest najlepszy. Raczej go nie przekonasz. Zostanie DPK. |