Forum Klimatyzacja
Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ? (/showthread.php?tid=10313)

Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ? - irroda - 2017-10-18

cześć, koledzy mam pytanie do bardziej doświadczonych ludzi chłodu, otóż potrzebuję wykonać urządzenie grzewcze oparte na sprężarce - pompa ciepła krótko mówiąc, tylko są dwa miejsca z których chcę zrobić dolne źródło:
- jedno to grunt i 3 pętle po 25 metrów
- drugie skraplacz powietrzny

I teraz pytanie:
- czy przełączenie pomiędzy skraplaczami wystarczy zrobić na zaworze trój drogowym, który będzie przed i za sprężarką i przełączą się w tym samym czasie na drugi obieg ?
- czy dodatkowo trzeba zamontować zawory elektromagnetyczne które najpierw się zamkną na obydwu obiegach przed i za sprężarką i dopiero zawór trójdrogowy zmieni położenie - żeby nie dopuścić do przenikania czynnika pomiedzy układami ?
- czy najpierw poczekac na wyrównanie ciśnienia w jednym pracującym obiegu lub zrobić to za pomoca dodatkowego zaworu, po chwili elektromagnetyczne zamykają przepływy w obydwu obiegach i po chwili przestawiają się trójrogi.

Może ktoś ma inny pomysł, jak to zrealizować, chętnie posłucham, uwagi również mile widziane.

Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ? - irroda - 2017-10-18

Sprężarka mocy chłodniczej ok 2 KW - czynnik R 410
1. jeżeli ktoś uważa, że to nie bedzie działac to również prosze o opinię.
2. wiem, że 75 m kolektora to mały uzysk, licząc po 20 W/m, będzie 1500 W - dla tego projektu wystarczy
3. czy odolejacz przed wymiennikiem gruntowym należy założyć, czy liczyć, że olej będzie wracał z kolektora ziemnego ?
4. jakiej średnicy rurki zastosować, 1/4 myślę, że za małe, 3/8 lepsze, ale mniejsza predkość to problem z powrotem oleju - czy odolejacz zastosować i dać 3/8 . Dzięki za wskazówki.

Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ? - irroda - 2017-10-20

można liczyć na pomoc, czy to pytanie przewyższa wszystkich użytkowników forum, bo niema tu żadnego profesjonalisty praktyka ?

Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ? - Amfan - 2017-10-20

Trochę jest namieszane, pisząc o skraplaczach masz chyba na myśli wymienniki dolnego źródła . Skraplacz chyba będziesz chciał budować tylko 1 w środku. Nie wiem czy Ci chodzi o zawór 3 drogowy czy taki jak w klimie do zmiany obiegu grzanie chłodzenie. Co z odszranianiem.Może lepiej ten kolektor gruntowy podzielić.na więcej krótkich pętli z większym kolektorem .Dobrze by było jak byś jakiś szkic wrzucił. Na pewno będzie potrzebny separator cieczy przy takim projekcie.Ja na twoim miejscu budował bym 2 niezależne układy z 1 wymiennikiem płytowym 2 obiegowym .

Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ? - gadget - 2017-10-20

Nie za bardzo wiem co chcesz zrobić ale domyślam się że robisz pompę ciepła z dwoma wymiennikami jeden powietrzny drugi ziemny ( prawdopodobnie chcesz przejść na powietrzny gdy temperatura powietrza będzie wyższa niż gruntu lub rezerwa gruntu się skończy?). Myślałem kiedyś o podobnym działaniu lecz w zupełnie innej konfiguracji. Tak teoretycznie to może to działać jednak odcinając jeden obieg od drugiego nie wiesz ile czynnika zostało w odciętym kawałku instalacji a ile jest w czynnym obiegu. Ja bym dorobił kawałek automatyki tak żeby odcinało jeden zawór, sprężarka wypompowywała co się da czynnika i później odcinasz drugi zawór ( potrzebujesz w sumie 4 sztuki) . Ciekawe czy sprężarka się nie zatrze? Ponadto instalacje tak należy zaprojektrować aby było tyle samo czynnika w obu obiegach. Uprzedzam nie wiem czy to będzie działać. Na r410 to może być cienko z zaworami tam jest spore ciśnienie. A zapomniałem jeszcze o oleju, tutaj pełen zestaw pytań co znim.