Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dwa niezależne parowniki na jednej sprężarce - da się ?

5 Odpowiedzi, 3514 Wyświetleń

irroda

2017-10-18, 10:42:02
Zaawansowany użytkownik
cześć, koledzy mam pytanie do bardziej doświadczonych ludzi chłodu, otóż potrzebuję wykonać urządzenie grzewcze oparte na sprężarce - pompa ciepła krótko mówiąc, tylko są dwa miejsca z których chcę zrobić dolne źródło:
- jedno to grunt i 3 pętle po 25 metrów
- drugie skraplacz powietrzny

I teraz pytanie:
- czy przełączenie pomiędzy skraplaczami wystarczy zrobić na zaworze trój drogowym, który będzie przed i za sprężarką i przełączą się w tym samym czasie na drugi obieg ?
- czy dodatkowo trzeba zamontować zawory elektromagnetyczne które najpierw się zamkną na obydwu obiegach przed i za sprężarką i dopiero zawór trójdrogowy zmieni położenie - żeby nie dopuścić do przenikania czynnika pomiedzy układami ?
- czy najpierw poczekac na wyrównanie ciśnienia w jednym pracującym obiegu lub zrobić to za pomoca dodatkowego zaworu, po chwili elektromagnetyczne zamykają przepływy w obydwu obiegach i po chwili przestawiają się trójrogi.

Może ktoś ma inny pomysł, jak to zrealizować, chętnie posłucham, uwagi również mile widziane.
  • Odpowiedz

irroda

2017-10-18, 10:55:05
Zaawansowany użytkownik
Sprężarka mocy chłodniczej ok 2 KW - czynnik R 410
1. jeżeli ktoś uważa, że to nie bedzie działac to również prosze o opinię.
2. wiem, że 75 m kolektora to mały uzysk, licząc po 20 W/m, będzie 1500 W - dla tego projektu wystarczy
3. czy odolejacz przed wymiennikiem gruntowym należy założyć, czy liczyć, że olej będzie wracał z kolektora ziemnego ?
4. jakiej średnicy rurki zastosować, 1/4 myślę, że za małe, 3/8 lepsze, ale mniejsza predkość to problem z powrotem oleju - czy odolejacz zastosować i dać 3/8 . Dzięki za wskazówki.
  • Odpowiedz

irroda

2017-10-20, 12:18:19
Zaawansowany użytkownik
można liczyć na pomoc, czy to pytanie przewyższa wszystkich użytkowników forum, bo niema tu żadnego profesjonalisty praktyka ?
  • Odpowiedz

Amfan

2017-10-20, 16:19:24
Top użytkownik
Trochę jest namieszane, pisząc o skraplaczach masz chyba na myśli wymienniki dolnego źródła . Skraplacz chyba będziesz chciał budować tylko 1 w środku. Nie wiem czy Ci chodzi o zawór 3 drogowy czy taki jak w klimie do zmiany obiegu grzanie chłodzenie. Co z odszranianiem.Może lepiej ten kolektor gruntowy podzielić.na więcej krótkich pętli z większym kolektorem .Dobrze by było jak byś jakiś szkic wrzucił. Na pewno będzie potrzebny separator cieczy przy takim projekcie.Ja na twoim miejscu budował bym 2 niezależne układy z 1 wymiennikiem płytowym 2 obiegowym .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-10-20, 16:48:04 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

gadget

2017-10-20, 21:52:44
Zaawansowany użytkownik
Nie za bardzo wiem co chcesz zrobić ale domyślam się że robisz pompę ciepła z dwoma wymiennikami jeden powietrzny drugi ziemny ( prawdopodobnie chcesz przejść na powietrzny gdy temperatura powietrza będzie wyższa niż gruntu lub rezerwa gruntu się skończy?). Myślałem kiedyś o podobnym działaniu lecz w zupełnie innej konfiguracji. Tak teoretycznie to może to działać jednak odcinając jeden obieg od drugiego nie wiesz ile czynnika zostało w odciętym kawałku instalacji a ile jest w czynnym obiegu. Ja bym dorobił kawałek automatyki tak żeby odcinało jeden zawór, sprężarka wypompowywała co się da czynnika i później odcinasz drugi zawór ( potrzebujesz w sumie 4 sztuki) . Ciekawe czy sprężarka się nie zatrze? Ponadto instalacje tak należy zaprojektrować aby było tyle samo czynnika w obu obiegach. Uprzedzam nie wiem czy to będzie działać. Na r410 to może być cienko z zaworami tam jest spore ciśnienie. A zapomniałem jeszcze o oleju, tutaj pełen zestaw pytań co znim.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-10-20, 21:58:54 przez gadget.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa