![]() |
|
Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Grande Punto - słabo chłodzi w upały... (/showthread.php?tid=10515) |
Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Złośnik - 2017-08-26 Witam. Mam GP 1.4 8V. po zakupie klima chłodziła ledwo co aż padło po pół roku. Diagnoza: rozszczelniona sprężarka na kole pasowym i cały na żebrowaniu skraplacz. Wymieniona została sprężarka, skraplacz, nabity układ na full. Ciśnienia sprawdzone i szczelność układu. Dzień był chłodny - ok. 20st. C i rurka na tłoczeniu ze sprężarki była lodowata a druga ciepła - niemal gorąca. Spod auta sączyła się woda z parownika a w aucie chłodno - ale czy na tyle ile potrzeba to niewiem - raczej nie. Efekt jest taki, że jeśli temp. na zewnątrz jest w okolicach do 20st. C to z kratek na obiegu wewnętrznym i 2 stopniu wentylatora leci powietrze o temp. 10st. Jak jest upał powyżej 30st. C to z kratek leci powietrze 12-15st. C. A pod autem i w samej komorze parownika do otworu nie skrapla się już woda... Co to może być? O co chodzi ? Filtr kabinowy jest nowy i włożony we właściwym kierunku przepływu powietrza. Nie wiem jak powinna chłodzić klima w GP bo przed naprawą efekt był nawet gorszy - powietrze było takie chłodne jakby nachuchać na dłoń. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - budrys071 - 2017-08-28 Witam. Przy podanej przez Ciebie temp. zew.taki odczyty są normalne. Mam pytanie-czy osuszacz też został wymieniony? Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Złośnik - 2017-08-28 Tak gdyż w GP osuszacz jest zintegrowany ze skraplaczem. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Tadeusz4321 - 2017-08-28 Złośnik napisał(a):Witam. Mam GP 1.4 8V. po zakupie klima chłodziła ledwo co aż padło po pół roku. Diagnoza: rozszczelniona sprężarka na kole pasowym i cały na żebrowaniu skraplacz.Rurka na tłoczeniu powinna być ciepła a na ssaniu zimna.Jakie były ciśnienia LP i HP po załadowaniu i jaka była temperatura powietrza bo bez tych danych to nic przez forum się nie dowiesz Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - obser - 2017-08-28 Dużo ludzi by chciało, aby takie temperatury wylatywały z kratek. Co do wody, to też zależne jest od wilgotności powietrza. Jeśli te temperatury mierzyłeś na wolnych obrotach i otwartym obiegu, to są zadawalające, toć nie chodzi o to , aby kostki lodu z kratek wylatywały, a powolne schłodzenie auta służy zdrowotności. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Złośnik - 2017-08-29 Hmmm. Co do LP i HP to nie powiem kurcze gdyż na napełnienie układu, sprawdzenie szczelności i diagnozę byłem u sprawdzonego chłodniarza w Dąbrowie Górniczej - BOSS KLIMA. Człowiek nie wypuścił mnie stamtąd póki wszystkiego nie sprawdził, Temp. na zewnątrz była w okolicach 22st. C. Ale wówczas nawet filtra nie miałem wsadzonego. Co do temp. chłodzenia - ja wiem, że nie chodzi o to żeby to była zamrażarka ale chłodzenie jest na poziomie takim jakie było gdy była stara sprężarka i skraplacz z dużym niedoborem czynnika. Gdy awaria została wykryta to z układu czynnik całkowicie uciekł - było sucho jak pieprz. Sprężarka została zastąpiona nową DENSO 51794515 a była 55194880. Ale obie katalogowo występują do tego samego modelu auta, pasują średnicowo rurki itd. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - essoM - 2017-08-29 W nowsztch autach z klimatronikami czesto klima jest ok a slabe chlodzenie wynika z niesprawnosci ukladu klap ustalajacych przeplyw powietrza. Dlatego temp to najlepiej zmierzyc na parowniku. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Złośnik - 2017-08-29 Tzn. w komorze parownika czy też dotykając termometrem parownika? Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - obser - 2017-08-30 Podjedź gdzieś i zmierz na wolnych obrotach ciśnienia HP i LP, temperaturę zewnętrzną i na 2 biegu , włączony obieg wewnętrzny przez 5-10 minut temperaturę z kratek. Parametry z pierwszego postu są do przyjęcia dla sprawnej klimy. Dziś się zapowiada dobry dzień do takich pomiarów. No i napisz, czy to manualna, czy klimatronik. Tylko dobry termometr powie Ci prawdę, bo każdy człowiek ma inne odczucie temperatury. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Złośnik - 2017-08-30 Klima manualna. Temperatura wewnątrz kratek mierzona jest na 2 biegu i obiegu wewnętrznym. Zmierzę ciśnienia przy określonej temperaturze i napiszę. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - obser - 2017-08-30 Może nawet nie mierz ciśnienia, tylko podaj temperatury. Poczekaj z pomiarem temperatury do momentu jak przestanie spadać temperatura. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Złośnik - 2017-08-30 26st. na zewnątrz, 13st. kratki. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - obser - 2017-08-30 Mogłoby być z 5 st mniej, ale ja bym to zostawił na wiosenno/letni porządny serwis ze sprawdzeniem ciśnień i temperatur. Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - Złośnik - 2017-08-30 Hmm. No to trzeba bedzie pojechac na sprawdzenie ciśnień podczas pracy
Grande Punto - słabo chłodzi w upały... - essoM - 2017-08-30 Jak na manual to sredni wynik, zazwyczaj mierze ponizej 10 , dzis np 31 w cieniu 8.5 z kratek na1/3 nawiewu .a4 b6 klimatronik 2strefy. |