![]() |
|
klimatyzacja w 406 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: klimatyzacja w 406 (/showthread.php?tid=1064) |
klimatyzacja w 406 - imaal - 2008-04-13 mam peugeot 406 2.0 z 2000roku. znalazlem mikroskopijny wyciek z rurki klimatyzacji. jest to rurka z zaworem (ta ciensza) jeden jej koniec wchodzi do chlodnicy klimatyzacji a drugi laczy sie z wezem i potem wchodzi do kabiny. wyciek jest na prostym odcinku (zaraz pod zaworem) pod uchwytem mocujacym ja do karoserji. wycieka zolty barwnik i widac male babelki. jest na tyle maly ze klima pracuje jakie 3 miesiace. orientujecie sie moze ile moze kosztowac taka rurka?? sa moze jakies sposoby zalutowania tego bez wymiany?? dzieki klimatyzacja w 406 - radekklimat - 2008-04-13 przetarcia rurek w miejscu ich mocowania do karoserii to nic nowego, ot taka lipa fabryczna, natomiast mozna ja pospawac bez koniecznosci wymiany na nowa bo to kosztowna rurka a taka naprawa nie powinna przekroczyc 300 zł wraz ze sprawdzeiem szczelnosci i napełnieniem układu czynnikiem klimatyzacja w 406 - elektromechanik - 2008-04-13 Domyślam się że jest to rurka aluminiowa. Każdą inną można polutować lub pospawać bez problemu. Jeśli więc jest to aluminium a na odcinku z przeciekiem niema możliwości mechanicznego uszkodzenia to spokojnie możesz to zakleić klejem <kemisk metal>. Jest to klej 2składnikowy wiążący w ciągu 10min. Jeśli dobrze przetrzesz to miejsce papierem ściernymi dobrze odtłuścisz to niema siły aby to nie trzymało. Od lat stosuję go do naprawy rurek i parowników w lodówkach domowych i innych metali i jeszcze nie zdarzyło się żeby puścił. Kleiłem znajomemu aluminiową misę olejową w samochodzie i wiele innych rzeczy metalowych ale także z twardych tworzyw sztucznych i trzyma znakomicie. Naprawdę nie znam lepszego kleju. klimatyzacja w 406 - bodzio - 2008-04-13 To rurka wysokiego ciśnienia i pewniej będzie polutować. klimatyzacja w 406 - radekklimat - 2008-04-13 lodowka sie nie trzesie i nie skacze na dolach podczas jazdy i cisnienia na tłoczeniu nie przekraczaja 12 bar natomiast w samochodzie takie spoiwa nie zdaja egzaminu poniewaz lubia pekac no i oczywiscie cisnienie, ktore w najwieksze upały moze przekroczyc 20 bar wiec klejenie odpada a ja miałem juz w naprawie auta z poklejonymi rurkami na tłoczeniu jeszcze na ssaniu to poł biedy polecam tylko spawanie!!!!!!!!!!!!!!!!! klimatyzacja w 406 - elektromechanik - 2008-04-13 Nie pisałem o klejeniu rur połamanych czy poprzecieranych. Autor napisał że jest tak mały otwór że klima pracuje około 3 miesiące. Oczywiście że spawanie to najlepszy sposób. Niemniej jednak tam gdzie nie będzie narażona na zginanie to można kleić taki mały otwór na gwarancję. Dla sceptyków polecam zrobić próbę z tym klejem. Kawałek aluminium pokryć warstwą tego kleju <oczywiście zgodnie z opisem>i po utwardzeniu spróbować ściąć klej przecinakiem. NA GWARANCJĘ - albo zetnie się warstwa aluminium albo kleju. O oderwaniu niema mowy. |