![]() |
|
Multi Split Samsung słaba wydajność - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Multi Split Samsung słaba wydajność (/showthread.php?tid=10909) |
Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-11 Witam, od zamontowania urządzenia w zeszłym roku miałem wrażenie że klimatyzacja ma słabą wydajność, a ostatnio chyba jest jeszcze gorzej. Zrobiłem ostatnio kilka pomiarów dla jednej jednostki wewnętrznej 7000BTU pomieszczenie 12m2 : -temperatura na wejściu parownika 24°C na wyjściu 13°C (teoretycznie chyba wszystko ok) -ciśnienie na ssaniu przez okres około 30-stu minut utrzymywało się w granicach 115-130Psi Super heat wahał się w granicach 2-5K (czyli chyba zbyt nisko) co może być przyczyną? (za dużo czynnika?, powietrze w układzie?) Wartość Super heat raczej chyba nie wskazuje na zbyt małą ilość czynnika? Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-11 Zapomniałem dodać że jednostka wewnętrzna nie umie zejść z temperaturą poniżej 20°C nawet jeśli temperatura na zewnątrz jest około 25°C. Zauważyłem też że na zaworkach j. zewnętrznej skrapla się woda Multi Split Samsung słaba wydajność - p.obelix - 2018-06-13 Za małe urządzenie. Multi Split Samsung słaba wydajność - Wiktorg19 - 2018-06-13 Trochę za duża temp na wyjściu z parownika Multi Split Samsung słaba wydajność - DBKlima - 2018-06-14 Wiktorg19 napisał(a):Trochę za duża temp na wyjściu z parownika24C to za duża temperatura na wejściu co ty opowiadasz ... :lol: :lol: :lol: sznobel napisał(a):Witam, od zamontowania urządzenia w zeszłym roku miałem wrażenie że klimatyzacja ma słabą wydajność, a ostatnio chyba jest jeszcze gorzej. Zrobiłem ostatnio kilka pomiarów dla jednej jednostki wewnętrznej 7000BTU pomieszczenie 12m2 : Piszesz temat MULTI SPLIT Samsung a opisujesz jedną jednostkę wewnętrzną w 07 w pokoju 12m2 .. rozwiń temat bo zaraz się okaże że to max multi max rurociągi a klima jest w pomieszczeniu gdzie jest najdłuższa nitka z układu 13C w multi w którym są 3 czy 4 parowniki to może być bardzo dobry wynik. 13C i tak schłodzi 12m2 bez żadnego problemu . Wydajność podaj moc kW agregatu i podaj moce poszczególnych parowników by mówić o ich wydajności . Oczywiście nie wykluczam iż jest odrobinę za mało czynnika ale weź karchera umyj dokładnie chłodnicę agregatu Pomierz jeśli wyjdzie ci że jest za mało czynnika to uzupełnij wagowo o 100gram i poobserwuj temperaturę na parownikach Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-14 agregat to AJ052FCJ3EH/EU 5,3kW podłączone 3 jednostki wewnętrzne 2x2kW i 1x2,5kW, dodam że te trzy jednostki nie pracują nigdy równocześnie maksymalnie włączone są tylko dwie. Jak pomierzyć czy jest wystarczająca ilość czynnika? Multi Split Samsung słaba wydajność - MarioO - 2018-06-14 Jak rok temu montowane to dzwoń po serwis gwarancyjny skoro masz wątpliwości co do poprawnego działania urządzenia Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-14 MariOo napisał(a):Jak rok temu montowane to dzwoń po serwis gwarancyjny skoro masz wątpliwości co do poprawnego działania urządzeniaNie mam takiej możliwości ponieważ wszystko sprowadzone zostało z Włoch, instalacje robiłem sam (próba ciśnieniowa ok, próżnia wykonana poprawnie) Multi Split Samsung słaba wydajność - MarioO - 2018-06-14 Odepnij od dołu J.w i sprawdź czy na śrubunkach i otulinie jest sucho.Tam jest dość trudny dostęp i ktoś mało doświadczony w temacie często odwala fuchę .Przeważnie tam ucieka wtedy czynnik.Jak wyglądała próba ciśnieniowa? Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-14 MariOo napisał(a):Odepnij od dołu J.w i sprawdź czy na śrubunkach i otulinie jest sucho.Tam jest dość trudny dostęp i ktoś mało doświadczony w temacie często odwala fuchę .Przeważnie tam ucieka wtedy czynnik.Jak wyglądała próba ciśnieniowa?Instalacja napełniona azotem ciśnienie 30Bar pozostawione w układzie na około 14 godzin Multi Split Samsung słaba wydajność - PARTNER-MAR - 2018-06-14 A uzupełniana była ilosć czynnika do długości rurociągów? Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-14 PARTNER-MAR napisał(a):A uzupełniana była ilosć czynnika do długości rurociągów?nie,producent przewiduje ilosc czynnika na 30m, u mnie jest 23m powinienem odciagnac 70g, ale doradzono mi ze taka ilosc nie ma znaczenia wiec zostawilem. A moze te 70g jest przyczyna slabej wydajnosci. Multi Split Samsung słaba wydajność - Wiktorg19 - 2018-06-14 Długość rurociągów?? Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-14 Wiktorg19 napisał(a):Długość rurociągów??podalem przeciez 23mb Multi Split Samsung słaba wydajność - bartek2700 - 2018-06-14 Może maksymalna długość instalacji to 30 metrów ale ile bez doładowania Multi Split Samsung słaba wydajność - PARTNER-MAR - 2018-06-14 bartek2700 napisał(a):Może maksymalna długość instalacji to 30 metrów ale ile bez doładowania Też mi się tak wydaje Multi Split Samsung słaba wydajność - Wiktorg19 - 2018-06-14 Nabita jest na 30m powyżej trzeba dobic Multi Split Samsung słaba wydajność - Wiktorg19 - 2018-06-14 Nabita jest na 30m powyżej trzeba dobic Multi Split Samsung słaba wydajność - Wiktorg19 - 2018-06-14 A od samego początku słabo chodziła?? Multi Split Samsung słaba wydajność - Wiktorg19 - 2018-06-14 Masz narzędzia bo piszesz że chciałaś odciągnąć 70g.odciagnij wszystko nabij 2.2kg I zobaczysz jak chodzi Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-14 Wiktorg19 napisał(a):Masz narzędzia bo piszesz że chciałaś odciągnąć 70g.odciagnij wszystko nabij 2.2kg I zobaczysz jak chodzichcialem odciagnac,ale tego nie zrobilem bo nie mam pompy odzysku.Dlatego kombinuje jak okreslic ilosc czynnika na podstawie parametrow pracy. Multi Split Samsung słaba wydajność - Wiktorg19 - 2018-06-14 Jest różnica pracy teraz A na początku??azotem próbę nabiles to powinno trzymac Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-14 Wiktorg19 napisał(a):Jest różnica pracy teraz A na początku??azotem próbę nabiles to powinno trzymacciezko powiedziec,mialem wrazenie ze od poczatku ma jakas slaba moc, a teraz jest chyba jeszcze gorzej. Multi Split Samsung słaba wydajność - sznobel - 2018-06-15 Tu http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/3952/inwertersprawdzenie-ilosci-czynnika-za-pomoca-manometrow/ został już poruszony temat czynnika w układzie inverterowym jednak zbyt dużo nie mogę wywnioskować ponieważ są tam linki do zdjęć które już nie działają. W każdym razie wynika z tego że za pomocą danych otwarcia EEV oraz innych parametrów da się określić czy czynnika jest za dużo bądź za mało . Może pomogą osoby które były w temacie. |