![]() |
|
Jak to jest z tym olejem ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Jak to jest z tym olejem ? (/showthread.php?tid=1153) |
Jak to jest z tym olejem ? - CLB - 2008-05-12 Witam. Bardzo długa lektura tego forum, jak również innych materiałów nie dała odpowiedzi na nurtujące mnie pytania: Przy obsłudze klimy dodaje się taką samą ilość oleju jaka została odessana przez maszyne. A czy jeżeli czynnika w układzie jest np. 40% (po kilku latach), to oleju nie będzie za mało?? Czy olej zmieszany z czynnikiem nie ucieka z układu wraz z nim?? Po 2. Jak często zdarza Wam się, że maszyna nie odseparuje wcale oleju?? Skąd w takich przypadkach wiedzieć, czy czasem nie jest za mało oleju (np. na skutek niefachowej wcześniejszej obsługi) ?? Pozdrawiam i z góry dziękuje. Jak to jest z tym olejem ? - radekklimat - 2008-05-12 tego sie nigdy nie wie do konca ale sa madre programy ile oleju trzeba dodac zeby było dobrze Jak to jest z tym olejem ? - dv24v - 2008-05-12 nalezy patrzec w tabele ilosci oleju w ukladzie a pozniej w zbiorniczek w ktorym zbierze sie olej po separacji jakiego jest kolory, czy sie pieni itp. dodac zawsze od siebie 10-20 gram ... a jesli uklad byl rozlaczany w celu naprawy itp. to nalezy dodac tyle oleju ile w danym elemencie powinno sie znajdowac ... Jak to jest z tym olejem ? - CLB - 2008-05-13 Bardzo dziękuje za zainteresowanie, ale nie padła odpowiedź na moje pytania 1. Czy ze szczelnego układu olej ucieka wraz z czynnikiem (na przestrzeni lat), czy też nie? Oraz 2. Jak często zdarza się, że maszyna nie odseparuje wcale oleju, i czy nie ma wtedy powodów do obaw? Radekklimat, co to za programy?? Jak to jest z tym olejem ? - radekklimat - 2008-05-13 ja uzywam autodaty odp1. olej moze uciec z czynnikiem na przestrzeni lat odp2. generalnie maszyna powinna odseparowac olej bo ma do tego jeden lub dwa odolejacze jezeli tego nie robi powinno sie ja dokładnie sprawdzic Jak to jest z tym olejem ? - CLB - 2008-05-13 radekklimat napisał(a):ja uzywam autodatyAha. Nie zrozumieliśmy się - autodata wie ile ma być, ale nie wie przecież ile jest.... Cytat:odp1. olej moze uciec z czynnikiem na przestrzeni latCzy zatem gdy odciągniemy dajmy na to 50% nominalnej ilości czynnika, to należy przy nabijaniu dodać jakąś proporcjonalną ilość oleju ?? Cytat:odp2. generalnie maszyna powinna odseparowac olej bo ma do tego jeden lub dwa odolejacze jezeli tego nie robi powinno sie ja dokładnie sprawdzicNa jakieś 7-8 aut raz odseparowała kilka kropli, a raz 20 ml. Czy to wystarczy aby stwierdzić, że działa poprawnie?? (sprzęt nówka). U Was jak to wygląda? Jak często i jakie ilości oleju separuje :?: Pzdr. Jak to jest z tym olejem ? - dv24v - 2008-05-13 z tym odseparowaniem mam podobnie raz wiecej raz malo i czesto zdarza sie ze jest to jakas biala piana a czasami taki brunatny kolor ... |