![]() |
|
Rura tłoczna do skraplacza - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Rura tłoczna do skraplacza (/showthread.php?tid=1182) |
Rura tłoczna do skraplacza - renegat33 - 2008-05-15 Witam Panowie.Mam skraplacz o 10 m wyżej niż agregat. rura tłoczna do skraplacza fi 35. Znajomy mi doradził że musze tę rurę zasyfonować i poprowadzić drugą obok niej i ją w lutować nadole i u góry jako wspomaganie. Czy to jest konieczne? Z góry dziękuje za podpowiedż. Rura tłoczna do skraplacza - Artic - 2008-05-15 Jeśli agregat chodzi na regulacjii wydajności to jest to bardzo wskazane. a propos rury to rurka musi byc mniejsza gdzieś tak 18 lub 22 Jeśli zaś chodzi na 100% mocy to wmontuj zawór zwrotny by płyn podczas postoju nie zalewał sprężarki. Po drugie to zalecam (jeśli nie ma) wmontować odolejacz Pozdrawiam Rura tłoczna do skraplacza - renegat33 - 2008-05-15 Dzięki za odpowiedz. Jest odolejacz,są zawory zwrotne i chodzi na regulacji wydajności. czy to znaczy ze jak bedzie pracowała tylko jedna sprężarka to czynnik będzie tłczony tą cięką rurką czy jak bo nie mogę z kumać o co chodzi Rura tłoczna do skraplacza - AS - 2008-05-15 Kolego, głównym kryterium doboru średnicy rurociągu tłocznego jest prędkość przepływającego czynnika w odniesieniu do strat (oporów) ciśnienia powodowanych tym przepływem. Są dwie szkoły prowadzenia pionów tłocznych oraz ssawnych, pierwszy to pojedynczy rurociąg z syfonami co ok. 4 mb wysokości, drugi to dwie rury z syfonami tylko na podejściu do pionu i zejściu z pionu. Algorytm doboru średnicy rurociągów podany jest prawie w każdym poradniku dla chłodnictwa. Rura tłoczna do skraplacza - radekklimat - 2008-05-16 Na rurze tłocznej sprezarka-skraplacz zamontuj tylko zawór zwrotny, odolejacz, rura powinna miec srednice taka, jaka ma zawor tłoczny na wyjsciu, nie stosujemy zadnych pułapek ani syfonów olejowych Rura tłoczna do skraplacza - AS - 2008-05-16 Kolego nie chcę sie spierać, ale poczytaj trochę.. Rura tłoczna do skraplacza - Artic - 2008-05-16 Chodzi o to że przy zmniejszonej wydajności ciężej jest pchać czynnik przez wiekszą rure dlatego stosujemy mniejszą rurke. Co do syfonowania z praktyki wiem że nie jest to takie konieczne ra rurze tłocznej, mamy wiele instalacji na podówjnych pionach tłocznych i chodzą już badzo długo i bardzo dobrze! Z reszą po co pchać olej do skraplacza? przecież ma być on w sprężarce. Książki to jedno a praktyka to drugie Pozdrawiam Rura tłoczna do skraplacza - AS - 2008-05-16 Przepływ rurociągach chłodniczych jest przepływem dwufazowym i nie chodzi oto , aby pchać olej w instalację , ale oto aby jak najszybciej powrócił do sprężarki, mimo to ,że zamontowany jest odolejacz. Zreztą od jakiegoś czasu poprawiam instalacje, z tymi wszytkimi cudami typu nieodopowiednie średnice rurocoiągów( zbyt małe lub za duże) , z odolejaczami , zbiornikami oleju i pływakami przy sprężarkach, gdzie podstawowym problemem po paru dobach elspoatacji był pusty zbiornik oleju i brak efektu na chłodnicach oraz czasami zalany skraplacz olejem. Zazwyczaj podstawowym błędem jest zbyt duża średnica rurociągu tłocznego(w mniejszej ilości przypadków z brakiem zasyfonowania, mimo zamontowanego odolejacza z zaworem zwrotnym), najczęstszym problemem jest linia ssąca do kolektora głównego( złe ukształtowanie, brak syfonów, za duża średnica oraz błędnie wykonany kolektor główny przed sprężarkami). Także samo życie i jak widać książkę też warto czasami przeczytać. Również pozdrawiam. Rura tłoczna do skraplacza - renegat33 - 2008-05-16 DZIEKI,DZIEKI za wyczerpójące wypowiedzi. Pozdrawiam Rura tłoczna do skraplacza - Artic - 2008-05-16 Pozdrawiam AS masz wiedze to trzeba Ci przyznać! Ważne że mniej więcej odpowiedzielismy na pytanie
|