Forum Klimatyzacja
montaz klimatyzatora kanalowego - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: montaz klimatyzatora kanalowego (/showthread.php?tid=1235)

montaz klimatyzatora kanalowego - kris11 - 2008-06-02

Witam bardzo serdecznie.Trafilo mi sie zlecenie montazu klimatyzacji z tym ze jest to kanalowka a z tak ową jak do tej pory nie mialem do czynienia.Wiec mam do Was pare pytan.Na jakiej zasadzie odbywa sie sterowanie?skoro jedn wew obsluguje pare pomieszczen jednoczesnie.Czy w kazdym pomieszczeniu klimatyzowanym zamontowany jest czujnik (termostat)?Czy pompka skroplin jest zamontowana na stale?(jak to bywa np. w kasecie?)I ogolnie czy napotkam podczas montazu jakąs niespodziewanke (dotyczacą instalacji chlodniczej ,elektrycznej ,skroplin ,itp itp)ktorej nie ma podczas montazu np. kasety???
Z GÓRY WIELKIE DZIEKI ZA POMOC...

montaz klimatyzatora kanalowego - byniom - 2008-06-02

Napisz jakiej firmy Big Grin bo zazwyczaj w kanałówkach jest sterownik przewodowy

AXON CZY JAKOS TAK

ok przewodowy to znaczy na kabelku do kazdego pomieszczenia???

montaz klimatyzatora kanalowego - splajt - 2008-06-02

sterowanie na kablu.. no musze przyznac ze acson robi niespodzianki jak na klime z sredniej klasy...

co do skroplin to pompka z kaset wypycha do 50 cm w pionie.. i to mam sprawdzone...Smile

w klimatyzatorach kanalowych nie masz wbvudowanych pompek skroplin w standardzie... niiestetySad

montaz klimatyzatora kanalowego - byniom - 2008-06-03

co do sterowania to mierzy temperaturę powrotu i wszędzie idzie takie samo powietrze. Jest jeden pilot (panel) przewodowy z którego zadajesz temperaturę.

montaz klimatyzatora kanalowego - superklimat - 2008-06-03

hmm, jestem tu nowy i z kanałówka też miałem styczność pierwszy raz i martwi mnie to sterowanie na wlocie, bo najczęściej kanałówkę montuje się np na strychu (dom jednorodzinny) a nawiew jest na poddasze, panel sterujący wisi na korytarzu na poddaszu, czy nie powinno być jakiegoś czujnika temp na panelu ( w mojej nie ma a jest to Galanz kanałowy), są dwa czujniki na wlocie i wylocie.
Wg mnie to sterowanie jest bez sensu, ponieważ nas interesuje temp w pomieszczeniu a czujnik jest na strychu, czerpnia jest zrobiona i zasysa powietrze z zewnątrz.
Czy nie powinienem tego zmienić i zrobić aby zassało z korytarza np na suficie?
Panel rozbierałem bo przedłużałem kabel do sterownika ( w standardzie 1m tez bardzo dziwne) czujnika tam nie ma na pewno. Dodaję ze jest to panel do pilota.
Przecież w każdej instalacji centralnego ogrzewania jest czujnik temp na panelu i to on steruje urządzeniami.
Jeżeli się mylę lub zrobiłem coś nie tak to proszę o interwencję wyjaśnienie.

montaz klimatyzatora kanalowego - CKIO - 2008-06-04

Czujki poza kanałówką mają np fujitsu na panelu sterowania a co do zasysania powietrza z zewnątrz to błąd może troche zasysać nawed powinno ale nie tylko z zewnątrz jeśli tylko tak to będzie ci odczytywała temperature na zewnątrz powinno pobierać z wewnątrz pomieszczeń tam gdzie dałeś nawiew powinien być i wyciąg lub na korytarzu jeśli taki jest , poza tym co ty masz za kanałówkę która ma w satndarcie 1 metr kabla nie spotkałem się z taką zawsze jest max 10 lub 5 metrów.

montaz klimatyzatora kanalowego - byniom - 2008-06-04

Jeżeli ma zasysać powietrze zewnętrzne to max 15 % resztę musi pobierać z pomieszczeń bo inaczej na prą nie zarobisz.Fujitsu mają pomiar w panelu naściennym tak jak napisał CKIO tylko trzeba tę funkcję uaktywnić ale w innych tego nie spotkałem .

montaz klimatyzatora kanalowego - kamaaa - 2008-06-04

No właśnie jak z tym pobieraniem powietrza z zewnątrz ? Wydaje się że to najlepsze rozwiązanie a tu być może wcale tak nie jest . Napiszcie jakie macie doświadczenia . Czy może czerpnia powinna mieć ogrzewnicę ?

montaz klimatyzatora kanalowego - byniom - 2008-06-04

kanałówki jakie montowałem to zasysały powietrzę z tych pomieszczeń które chłodziły, to tak jak byś zwykłego splita miał co mieli powietrze w pomieszczeniu tyle tylko ż emasz możliwość na kilka pomieszczeń pchac powietrze a świerzego to nie więcej niż 15 % bo jak będzie samoświerze to czujnik będzie widział cały cza gorąco i wtedy będzie chłodził cały czas pomieszczenia i większe obciążenie będzie dla sprężarki.

montaz klimatyzatora kanalowego - superklimat - 2008-06-05

no i tego mi Panowie brakowało, człowiek uczy sie całe życie, wiec czerpnię trzeba przerobić, ssanie z korytarza + trochę z zewnątrz i będzie OK, a z tym kablem to poważnie był 1 m od sterownika do panelu (do pilota), jest opcjonalnie panel do dokupienia taki na którym steruję sie wszystkim (bez pilota) dodatkowo 300$, ale w zestawie był pilot i działa OK,

A jeszcze jedno, czy przeniesienie w takim razie czujnika powietrza zasysyającego do pomieszczenia nie rozwiązało by sprawy (będzie mierzył temp w pomieszczeniu i tą temperaturą sterował) pomimo tego ze będzie czerpał powietrze z zewnątrz. Czy to może zaburzyć sterowanie całej jednostki? kombinował tak toś żeby nie przerabiać czerpni? (tutaj mój błąd i brak wiedzy przy klimie kanałowej). Sugerowałem sie na strychu tym co zrobili panowie od ogrzewania powietrznego z kominka, czerpnia z zewnątrz (trochę mnie to zastanawiało dlaczego, przecież grzeje się w zimie i będzie większa strata energii do ogrzania powietrza zimniejszego), nie przemyślałem tematu ze w klimie powinno być tak samo. Sad
Pewnie też robili to pierwszy raz Smile

Oczywiście w klimie tak samo jak w ogrzewaniu tylko w drugą stronę. Schładzanie powietrza cieplejszego = większa strata = mniejsza wydajność chłodzenia

montaz klimatyzatora kanalowego - byniom - 2008-06-05

jak przeniesiesz do pomieszczenia to będzie pomiar tylko jednego pomieszczenia a tak masz zsumowany pomiar wszystkich pomieszczeń .