![]() |
|
GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej (/showthread.php?tid=12529) |
GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - analyzer65 - 2022-01-28 Mam pytanie, jak w tytule temat. Potrzebuję odchylić od ściany jednostkę wewnętrzną by mieć dostęp do przewiertu. Kiedyś, podczas montażu otwór nie został porządnie zapiankowany i jest delikatny przedmuch powietrza. W tym celu chcę odchylić jednostkę wewnętrzną by mieć dostęp, tylko jak się zwalnia jednostkę z zaczepów? GREE LOMOE ECO 3.2. Z góry dziękuję za pomoc
GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - Tytanowy Janusz - 2022-01-28 Od dołu masz dwa zaczepy i odchylasz, ale ja bym zdjął obudowę- lepszy dostęp 4-5 śrubek + zaczepy na górze i masz zdjętą całą obudowę. Od dołu sięgniesz, przedłuż sobie rurkę od pianki jeśli będzie za kusa. GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - analyzer65 - 2022-01-28 Wszędzie już chyba szukałem i nie znalazłem tych zaczepów - czy trzeba pociągnąć za całą jednostkę wewnętrzną (za jej dół, chwytając po bokach i do siebie) aż wyskoczy? GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - Tytanowy Janusz - 2022-01-28 lomo eco nie instalowałem, ale prawie wszystkie klimatyzatory maja tak samo. Około 20cm od boków na dolnej płaszczyźnie przy ścianie są zaczepy czasami trzeba tam palcami cisnąć. Jak zaczep jest płytki po prostu złapać obudowę i delikatnie ją unosić jednocześnie odciągając od dołu. Jak się uda to za szeroko nie uchylaj istnieje niebezpieczeństwo że jednostka spadnie z górnych zaczepów. Robić z wyczuciem, podłożyć coś centralnie. GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - aminokwas - 2022-01-29 1. zdjąć obudowę 2. zwolnić 2 zaczepy od dołu, które będą widoczne jak na dłoni 3. odchylić dół od ściany i podłożyć dystans 4. uszczelnić otwór pianką 5. zapiąć dolne zaczepy 6. założyć obudowę Wszystko powyższe pod warunkiem, że otwór na instalację jest po lewej stronie parownika. GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - aminokwas - 2022-01-29 Na zdjęciu akurat jakiś Haier, ale w Gree wygląda niemal identycznie. GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - analyzer65 - 2022-01-29 aminokwas napisał(a):1. zdjąć obudowę Tak. Przewiert jest z lewej strony. GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - aminokwas - 2022-01-30 To działaj. GREE LOMO ECO - odchylenie jednostki wewnętrznej - analyzer65 - 2022-02-04 Panowie, dziękuję za pomocne odpowiedzi. Na śmierć zapomniałem, że klimatyzacja jest na gwarancji. Zadzwoniłem więc do serwisu montującego, przedstawiłem problem i dziś pojawił się serwisant. Zdjął obudowę, odchylił jednostkę wewnętrzną i wpuścił piankę montażową niskoprężną w otwór przewiertu. Od strony pomieszczenia pianki w ogóle nie było, a jedynie od zewnątrz i widocznie było jej zbyt mało by uszczelnić. Pianki weszło całkiem sporo i pojawiła się na wejściu do przewiertu delikatnie rosnąc (działanie pianki), więc uważam, że obecnie jest to uszczelnione dobrze. Po przyłożeniu dłoni nie czuć napływu powietrza z zewnątrz. |