Forum Klimatyzacja
Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem (/showthread.php?tid=12541)

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - Kopacz - 2022-02-09

Witam,

Mam pytanie, chce zainstalowac klimatyzacje multisplit i mam dwa pytania,

Na zdjeciu ( nie moje ) kable sa na tynku, ja chcialbym zeby ich nie bylo widac...

[Obrazek: c7c9c291561d0ae43a85ea14ad35dcaf.jpg]

Mysle zeby szlifierka wyciac 2,20m na 10cm na 10cm dziure ( mam 15cm Grafitowy Styropian ), tam zamontowac taki kanal, uszczelnic, na gore przyklejic 3cm EPS, siatke i na koniec tynk, co myslicie?

I drugie pytanie, czy uzywacie innej rulki do skraplania wody? bo ta co przyszla z klimatyzacja to jakis tani plastik :-)

Pozdrawiam

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - Tytanowy Janusz - 2022-02-09

Tnij kto Ci broni. Kanał niekonieczny, możesz całość zapianować i styro z tynkiem.
Skropliny-elastyczna rurka skroplin wewnątrz gładka albo pex.

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - aminokwas - 2022-02-09

tu jeszcze na etapie przed tynkowaniem, ale jak najbardziej można ułożyć instalację w warstwie ocieplenia.

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - Kopacz - 2022-02-10

Tytanowy Janusz napisał(a):Tnij kto Ci broni. Kanał niekonieczny, możesz całość zapianować i styro z tynkiem.

Dzieki, mam jeszcze Pex z wody to zamontuje, bo ta rurka skroplin to porazka...

Myslalem zeby zamontowac Kanal zeby w przyszlosci mozna bylo to wyciagnac lub jak by sie cos stalo wymienic..

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - Kopacz - 2022-02-10

aminokwas napisał(a):tu jeszcze na etapie przed tynkowaniem, ale jak najbardziej można ułożyć instalację w warstwie ocieplenia.

Dzieki za zdjecie, masz te rulki tak poprowadzone, zebys mogl kiedys te rulki z srodka wymienic?

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - Tytanowy Janusz - 2022-02-10

Kopacz napisał(a):
Tytanowy Janusz napisał(a):Tnij kto Ci broni. Kanał niekonieczny, możesz całość zapianować i styro z tynkiem.

Dzieki, mam jeszcze Pex z wody to zamontuje, bo ta rurka skroplin to porazka...

Myslalem zeby zamontowac Kanal zeby w przyszlosci mozna bylo to wyciagnac lub jak by sie cos stalo wymienic..

Tylko co ma się stać? Montaż, testy i po kilku dniach łatasz. Będzie problem to rozłupiesz. to nie ściana do sprzętu rtv gdzie robi się przepust w rurce, poza tym zostaje wyrwa w izolacji. Niemniej obydwie metody są akceptowalne.

Zainstalowanie przewodow klimatyzacji pod tynkiem - aminokwas - 2022-02-10

Kopacz napisał(a):
aminokwas napisał(a):tu jeszcze na etapie przed tynkowaniem, ale jak najbardziej można ułożyć instalację w warstwie ocieplenia.

Dzieki za zdjecie, masz te rulki tak poprowadzone, zebys mogl kiedys te rulki z srodka wymienic?

Przy wymianie bez uszkodzeń się nie obejdzie. Nie zakładam, żeby wymieniać instalację.