Forum Klimatyzacja
Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu (/showthread.php?tid=13080)

Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Eilchner - 2023-05-12

Planuję jeszcze w tym miesiącu zamontować klimatyzację w mieszkaniu i mam kilka pytań. Załączam plan mieszkania z metrażem dla wizualizacji, a na czerwono zaznaczyłem możliwe miejsca montażu jednostki zewnętrznej.

1. Split czy multi split? Najbardziej zależy mi na schłodzeniu dwóch pomieszczeń - sypialni (B.0.3.5) i salonu (B.0.3.3). Drugi pokój jest praktycznie nieużywany, a w łazience zawsze jest chłodno, niezależnie od temperatury na zewnątrz. Zastanawiam się czy do schłodzenia tych dwóch pokoi wystarczyłaby jedna, mocniejsza jednostka wewnętrzna zamontowana w jakimś optymalnym miejscu czy lepszym rozwiązaniem byłby montaż osobnej jednostki w każdym pokoju i jednostki zewnętrznej multi split.

2. Czy jest możliwość wybrania optymalnego miejsca/miejsc do montażu jednostek wewnętrznych na podstawie załączonego planu mieszkania? Jeśli tak, gdzie miałoby to być? 

3. Na co powinienem uważać przy wyborze sklepu i montera? Nie chciałbym zostać naciągnięty na np zbyt mocne jednostki, niepotrzebne funkcje itp. 

4. Są producenci, których sprzętu powinienem raczej unikać?

Dzięki wielkie za pomoc

RE: Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Tytanowy Janusz - 2023-05-13

Tylko multisplit prakttcznie najmniejszej mocy 4-5kW. Ideałem by było postawienie zewnetrznej na wysokosci sciany działowej iobydwu pomieszczeń-najkrotsza instalacja co za tym idzie najnizszy koszt. Twoja sugestia też jest dobra. Przy fakich kubaturach lokalizacja jedn wewn jest dowolna jedynie zeby nie wiała np na miejsca czestego przebywania-kanapa, lozko. Moce 2.5kW dla salonu i 2kW lub mniej dla sypialni.

RE: Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Eilchner - 2023-05-14

Dzięki za odpowiedź. Na jaki koszt (uwzględniając montaż) powinienem się przygotować przy takiej konfiguracji? I na jakich producentów warto zwrócić uwagę? Widziałem w okolicy, że bardzo dużo osób ma sprzęt od Haiera

Edit
Wpadłem na jeszcze jeden pomysł z montażem - split zamiast multisplit i montaż jednostki tak, jak zaznaczyłem na niebiesko na planie mieszkania, a na czerwono połączenie do jednostki zewnętrznej. Coś takiego ma rację bytu przy odpowiednio dobranej mocy?

RE: Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Tytanowy Janusz - 2023-05-15

Pewnie w okolicy jest dystrybutor Haiera. To jeden z najdroższych chińczyków.
Myślę, że minimum to kwota bliska 7-8tys droższe opcje np LG zapłacisz ponad 9tys. Możesz wziąć pod uwagę np Rotenso 4.1kW z wewnętrznymi imoto 2.6 i 2.1kW ewentualnie Gree 4.1kW wewnetrzne Pular 2.5 i 2.2kW.

RE: Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Eilchner - 2023-05-15

Super, dzięki za tak szczegółową odpowiedź Smile

Rozumiem, że pomysł z jedną, mocniejszą jednostką w korytarzu (edycja z 3 posta) nie ma racji bytu?

RE: Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Tytanowy Janusz - 2023-05-15

Ciepło "idzie" do zimnego, klimatyzator do chłodzenia nie zadziała jak kominek ze chłod z centrum sie rozejdzie... Był tu kilka miesiecy temu człowiek ktory po 2 dniach od tak wspaniałomyslnego montażu chciał przenosić klamota bo to nie działa...

RE: Kilka pytań o montaż klimatyzacji w mieszkaniu - Eilchner - 2023-05-15

Wszystko jasbe, wybacz pytanie żółtodzioba. Jeszcze raz dzięki za pomoc