Forum Klimatyzacja
Problem z zaworkami??? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Problem z zaworkami??? (/showthread.php?tid=1325)

Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18

Witam.

To jest mój debiut na forum więc witam wszystkich serdecznie.

Problem z jakim się spotkałem wygląda następująco. Montując splita pozostawiłem próżnię przez noc w układzie (z podłączonymi manometrami). Na drugi dzień zobaczyłem, że ciśnienie w układzie równe jest 12 bar.

Na pewno nikt nie odkręcił zaworów przez ten czas. Co to może być? Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

Aha. Split o mocy 5,3 kW na 410A.

Problem z zaworkami??? - radekklimat - 2008-06-18

po pierwsze to nie zostawia sie prózni na noc w tak małym ukladzie a po drugie to klimatyzator napełniony jest czynnikiem natomiast zaworki moga nie trzymac i dlatego takie cisnienie
r 410 jest gazem wysokocisnieniowym wiec w butli przy takich temperaturach jakie były ostatnio moze nawet dochodzic do 17 bar

radekklimat napisał(a):po pierwsze to nie zostawia sie prózni na noc w tak małym ukladzie a po drugie to klimatyzator napełniony jest czynnikiem natomiast zaworki moga nie trzymac i dlatego takie cisnienie
r 410 jest gazem wysokocisnieniowym wiec w butli przy takich temperaturach jakie były ostatnio moze nawet dochodzic do 17 bar
Dzięki za odpowiedź.

Możesz mi powiedzieć dlaczego nie zostawia się próżni na noc i co najlepiej zrobić w sytuacji kiedy masz już zrobioną próżnię ale musisz opuścić miejsce pracy (np. biuro czynne do 17.00), a jeszcze nie masz podpiętej elektryki do końca i nie możesz uruchomić urządzenia.

Problem z zaworkami??? - byniom - 2008-06-18

Wniosek jest taki że zawory nie trzymają i powoli czynnik puszczają.

Czy nietrzymanie zaworków może być zaporą w uruchomieniu urządzenia albo problemem w przyszłości? Czy lepiej teraz wymienić je, oddać urządzenie do dystrybutora?

niewiadomo jak długo to uchodziło jak stało w magazynie , jeżeli jesteś pewien że instalację masz szczelną to wymień czynnik i się nie przejmuj.

Wyprodukowano pod koniec poprzedniego roku więc musiało trochę postać w magazynie. Praca pompy próżniowej została zakończona około 40 minut przed opuszczeniem miejsca pracy i przed samym wyjściem ciśnienie było sprawdzane (-1).

Dlaczego powinienem wymienić czynnik?

bo napeno to jest na R410 lub R407 a jeżeli ma tendencje do przechodzenia przez zawory to wcześniej szło do atmosfery a te czynniki sa niejednorodne i zawsze uchodzi jedna z części tego czynnika patrz (czynniki zeotropowe i azeotropowe)

R410.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Widzę, że jeszcze czeka mnie dużo nauki ale przy takim forum czuję się bezpieczniejSmile

Teraz czekam tylko na odpowiedź dlaczego nie można pozostawić próżni przy podłączonych manometrach np. na noc.

Pozdrawiam,

Bo ktoś może ci ukraść Smile

To następnym razem przywiąże jeszcze do tych manometrów jakiegoś obronnego owczarka niemieckiegoSmile

Powinno poskutkować.

Pozdrawiam.

Problem z zaworkami??? - radekklimat - 2008-06-19

nie zostawia sie zeby uniknac takich sutuacji jak przedstawiłes a jak czasu mało to po ptozni napuszczasz gaz i tyle albo trzeba wczesnie robote zaczac to sie wyrobisz