![]() |
|
Problem z zaworkami??? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Problem z zaworkami??? (/showthread.php?tid=1325) |
Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18 Witam. To jest mój debiut na forum więc witam wszystkich serdecznie. Problem z jakim się spotkałem wygląda następująco. Montując splita pozostawiłem próżnię przez noc w układzie (z podłączonymi manometrami). Na drugi dzień zobaczyłem, że ciśnienie w układzie równe jest 12 bar. Na pewno nikt nie odkręcił zaworów przez ten czas. Co to może być? Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam. Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18 Aha. Split o mocy 5,3 kW na 410A. Problem z zaworkami??? - radekklimat - 2008-06-18 po pierwsze to nie zostawia sie prózni na noc w tak małym ukladzie a po drugie to klimatyzator napełniony jest czynnikiem natomiast zaworki moga nie trzymac i dlatego takie cisnienie r 410 jest gazem wysokocisnieniowym wiec w butli przy takich temperaturach jakie były ostatnio moze nawet dochodzic do 17 bar Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18 radekklimat napisał(a):po pierwsze to nie zostawia sie prózni na noc w tak małym ukladzie a po drugie to klimatyzator napełniony jest czynnikiem natomiast zaworki moga nie trzymac i dlatego takie cisnienieDzięki za odpowiedź. Możesz mi powiedzieć dlaczego nie zostawia się próżni na noc i co najlepiej zrobić w sytuacji kiedy masz już zrobioną próżnię ale musisz opuścić miejsce pracy (np. biuro czynne do 17.00), a jeszcze nie masz podpiętej elektryki do końca i nie możesz uruchomić urządzenia. Problem z zaworkami??? - byniom - 2008-06-18 Wniosek jest taki że zawory nie trzymają i powoli czynnik puszczają. Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18 Czy nietrzymanie zaworków może być zaporą w uruchomieniu urządzenia albo problemem w przyszłości? Czy lepiej teraz wymienić je, oddać urządzenie do dystrybutora? Problem z zaworkami??? - byniom - 2008-06-18 niewiadomo jak długo to uchodziło jak stało w magazynie , jeżeli jesteś pewien że instalację masz szczelną to wymień czynnik i się nie przejmuj. Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18 Wyprodukowano pod koniec poprzedniego roku więc musiało trochę postać w magazynie. Praca pompy próżniowej została zakończona około 40 minut przed opuszczeniem miejsca pracy i przed samym wyjściem ciśnienie było sprawdzane (-1). Dlaczego powinienem wymienić czynnik? Problem z zaworkami??? - byniom - 2008-06-18 bo napeno to jest na R410 lub R407 a jeżeli ma tendencje do przechodzenia przez zawory to wcześniej szło do atmosfery a te czynniki sa niejednorodne i zawsze uchodzi jedna z części tego czynnika patrz (czynniki zeotropowe i azeotropowe) Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18 R410. Wielkie dzięki za odpowiedź. Widzę, że jeszcze czeka mnie dużo nauki ale przy takim forum czuję się bezpieczniej ![]() Teraz czekam tylko na odpowiedź dlaczego nie można pozostawić próżni przy podłączonych manometrach np. na noc. Pozdrawiam, Problem z zaworkami??? - byniom - 2008-06-18 Bo ktoś może ci ukraść
Problem z zaworkami??? - krzysztof_fuf - 2008-06-18 To następnym razem przywiąże jeszcze do tych manometrów jakiegoś obronnego owczarka niemieckiego ![]() Powinno poskutkować. Pozdrawiam. Problem z zaworkami??? - radekklimat - 2008-06-19 nie zostawia sie zeby uniknac takich sutuacji jak przedstawiłes a jak czasu mało to po ptozni napuszczasz gaz i tyle albo trzeba wczesnie robote zaczac to sie wyrobisz |