![]() |
|
głupie pytanie azot - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: głupie pytanie azot (/showthread.php?tid=1339) |
głupie pytanie azot - brongo - 2008-06-22 czy do sprawdzenia szczelności instalacj 'split' azotem mogę wykorzystać sprężarkę klimatyzatora czy muszę podłączyć zewnętrzną ?? głupie pytanie azot - byniom - 2008-06-22 Musisz podłączyć butlę z azotem ale przez reduktor. głupie pytanie azot - brongo - 2008-06-22 byniom napisał(a):Musisz podłączyć butlę z azotem ale przez reduktor.zwykły reduktor spawalniczy może b yć? taki na argon , co2 ? czy muszę kombinować inny? głupie pytanie azot - Artic - 2008-06-22 są reduktory do azotu, nie jestem pewien ale chyba do argonu jest taki sam gwint jak w azocie wieć poprubuj głupie pytanie azot - byniom - 2008-06-22 Nie masz kombinować tylko masz podłączyć butlę z azotem i reduktorem a następnie napełnić układ gdzieś w granicach 20 bar . tylko najpierw zrób próżnię w układzie i postępój rozważnie bo widze że nie miałeś z tym nigdy do czynienia. głupie pytanie azot - Qba - 2008-06-22 PANOWIE PRZY OKAZJI JAK SIę MA CENA TEGO GAZU (AZOT) ORAZ BUTLI ,wężY NO I REDUKTORA? -pytam bo zamierzam zainwestować. głupie pytanie azot - byniom - 2008-06-22 reduktor widziałem na allegro nowy to coś w granicach 190-240 pln głupie pytanie azot - brongo - 2008-06-23 byniom napisał(a):Nie masz kombinować tylko masz podłączyć butlę z azotem i reduktorem a następnie napełnić układ gdzieś w granicach 20 bar . tylko najpierw zrób próżnię w układzie i postępój rozważnie bo widze że nie miałeś z tym nigdy do czynienia.Z kontrolą szczelności azotem faktycznie nie miałem, z azotem w butli też nie inne gazy owszem, dlatego pytam. Ale ma m jeszcze jedno pytanie czy butla od CO2 nadaje się do nabicia azotem i gdzie w Poznaniu to robią. No i czy uzyskam ciśnienie 20 barów w 5 metrowej instalacji bez dodatkowego sprężania oraz ile gazu potrzeba do kontroli 5 metrowej instalacji gdy czynnika jest 1000g. głupie pytanie azot - byniom - 2008-06-23 Czy butla od CO2 się nadaje to niewiem bo nieweim jakie ciśnienie panuje i ile wytrzymuje taka butla ale w butli od azotu ciśnienie jak jest pełna wynosi 150 atm a jak masz reduktor to ustawiasz na nim ciśnienie np. 20 atm i takie ciśnienie puszczasz do układu więc jakieś sprężarki są ci do tego nie potrzebne a co do tego czy ci starczy na ten układ co podałeś to napewno ale jak już tak bardzo chcesz sobie policzyć to możesz policzyć pojemność rureek razy ciśnienie jakie chcesz uzyskać i masz ile tego azotu wejdzie bo np. w butli o pojemności 20 litrów jak jest ciśnienie 150 atm to pojemność masz 3000 litrów azotu a w rurki wejdzie zero nic. głupie pytanie azot - maro196 - 2008-06-23 butla azotu duza 5 dyszek na zawodziu w warszawie głupie pytanie azot - byniom - 2008-06-23 chyba masz na myśli napełnienie lub wymiana na pełną ( jak kto woli) głupie pytanie azot - Artic - 2008-06-23 u nas wymiana butli azotu kosztuje 75zł ale jak nie masz własnej to płacisz dzierżawe chyba 1 dziennie głupie pytanie azot - brongo - 2008-06-23 dzięki za info głupie pytanie azot - wogotto - 2008-06-25 nie napelniaj butlo azotowej tlenem i odwrotnie bo zasadniczo sie one roznia wewnatrz ma sie to do kazdej butli acetylen,tlen,azot,gasnica itd. proponuje jezeli masz butle z innym gazem to sa firmy ktore przerobiom ci butle z jednego gazu na inny i mozesz tez kupic butle wszelkich rozmiarow nie wiem czy atest otrzymasz ale wiem ze takie zeczy sie robi głupie pytanie azot - aro-wroclaw - 2008-06-25 Witam Kolegów pragnę przypomnieć, że próbę szczelność powinno się wykonać azotem a nie freonem chyba nas tak uczono, a później zrobić próżnie i odkręcić zawór serwisowy i napełnić instalację freonem głupie pytanie azot - Piotr - 2008-08-01 cena nowej butli 10l /Katowice/to 433 netto z nabitym swoim logo firmy tj.około 1,20m /butla jest poręczna do transportu i do wspinaczki po rusztowaniu, do tego należy doliczyć cenę nabicia butli.Ale za to jest twoja. głupie pytanie azot - Artic - 2008-08-01 reduktor 250zł 20 m węża 50zł butla azotu 75 zł (6m3)dzierżawa także to nie są wysokie koszty |