![]() |
|
Sharan'01 1,9TDI - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Sharan'01 1,9TDI (/showthread.php?tid=1355) |
Sharan'01 1,9TDI - Lisu - 2008-06-24 Po lekturze kilku postów pomyślałem, że kolejna wymiana sprężarki, jak sugeruje mi mój serwisant nie jest chyba potrzebna. Liczę tu na opinię seniora i mg_1... Wg serwisanta instalacja jest szczelna, a mimo ciągle pracującej sprężarki brak jest zmian ciśnienia jakie ta praca winna wywołać. Początkowo był problem z Climatronikiem (po przekręceniu stacyjki migał cały wyświetlacz), a po ich ustaniu (skasowane błędy) po odpaleniu stacyjki i ustawieniu sterownika na Econ sprężarka nie pracuje (jakby chciała, ale tylko odrobinę się przekręca, to staje i znów pół obrotu). Po włączeniu klimy sprężarka rusza i już poza stacyją nic jej nie zatrzyma. Ciśnienie na manometrach rusza tylko nieznacznie (nie pytajcie o ile bo znam to tylko z relacji serwisanta). Czy te objawy (mając na uwadze lekture innch podstów) każą znów (w zeszłym roku już popłynąłem na sprężarkę) wymieniać sprężarkę?.... Mam nieodparte wrażenie, że problem jest znów w jakiejś niedrożności układu i jak już ktoś pisał dopóki się tego nie udrożni, to sprężarka będzie hulać, a efektu nie będzie. Serwisant stawia na przyczynę leżącą po stronie elektroniki (wg schematu sterownik 430 w skrzynce pod kierownicą), ale ja mam nieodparte wrażenie, że elektronika "głupieje" w wyniku błędnych danych z czujników obiegu... Będę wdzięczny za każdą opinię
Sharan'01 1,9TDI - senior - 2008-06-25 Lisu napisał(a):po odpaleniu stacyjki i ustawieniu sterownika na Econ sprężarka nie pracuje (jakby chciała, ale tylko odrobinę się przekręca, to staje i znów pół obrotu).Czyli cały czas tak dziwnie robi? Może masz taką ładną obudowę na kole sprężarki i wogóle nie widać czy sie załacza czy nie ?Jeśli sterowanie jest dobre i ustawisz na LOW to sprężarka powinna pracować już wtedy cały czas..Coś faktycznie jest nie tak, nie pisałeś czy była podłączona na krótko i jakie wtedy miała ciśnienia? byś niestety musiał napisać więcej o przebiegu ciśnień jakie były podczas całego testu, lub zmienić warsztat.... Sharan'01 1,9TDI - Lisu - 2008-06-25 Witam"Seniora". Obudowy na kole nie ma, widać śruby i widać, czy sprzęgło działa, czy nie. W kwestii ciśnień będę mógł coś powiedzieć dopiero w przyszłym tygodniu. Cały czas chodzi mi po głowie to co wywnioskowałem z różnych postów - gdy obieg czynnika jest jakoś zablokowany (zawór rozprężny, osuszacz...) i nie ma obiegu to mimo pracującego sprzęgła (kręci się sprężarka) nie jest wytwarzane ciśnienie - czy sprężarka ma jakiś zawór, który pozwala jej mimo pracy nie wytwarzać ciśnienia (taki rodzaj bezpiecznika)? W kwestii klimy jestem jak mówią informatycy "userem", więc wybaczcie proszę, być może śmieszne pytania... Lisu
Sharan'01 1,9TDI - senior - 2008-06-25 z ciśnieniami sprężarki jest tak samo jak z wentylatorem( nawet takim zwykłym) nie ma żadnego bypass-u a jak mu zastawisz zaciąg to nie pcha powietrza :-) a) jeśli uklad jest zapchany to ssanie schodzi na VAC, a tłoczenie trzyma się tak na poziomie ok 6 bar ( co nie jest zasadą) a później jak dodajesz czynnika to ssanie ciągle na Vac a ciśnienie rośnie , np jak przeładujesz ze 2 razy to bedziesz miał tłoczenie ok 10 bar b) jeśli sprężarka nie reguluje ciśnienia, raczej uszkodzony zawór to: ssanie stoi na wolnych obrotach najczesciej na 2,5 do 3 bar a tloczenie jest zmienne, później jak dajesz gazu to ssanie spada ( nawet do ok 0,5 bar i tłoczenie też się zmienia w prawidłowym zakresie 10-18 bar zależnie od samochodu c) jeśli podnięta sprężarka : wogóle brak ruchu na manometrach, koło sprężarki praktycznie nie do obrócenia gołymi rękami d) zawór: to już pisali koledzy nie raz Sharan'01 1,9TDI - tom17 - 2008-06-25 lisu napisał(a):ustawieniu sterownika na Econ sprężarka nie pracujewg serwisówki VW cytat: "ECON" umożliwia wyłączenie trybu chłodzenia...." klimatyzacja pracuje tylko w trybie AUTO. lisu napisał(a):czy sprężarka ma jakiś zawór, który pozwala jej mimo pracy nie wytwarzać ciśnieniatak. w sharanie jest sprężarka o zmiennej wydajności, która posiada taki zawór. jeżeli jest uszkodzony sprężarka nie pompuje. Jeżeli Cię to interesuje mogę podesłać artykuł jak to działa (jest po ang.) Sharan'01 1,9TDI - Lisu - 2008-06-25 Tom17, byłbym zobowiązany za ten artykół... Przepuszczę go przez jakiś translator, jak sam nie dam rady. Mój mail: jaremka@vp.pl Z opisu seniora skorzystam w przyszłym tygodniu i dam znać o wynikach zmagań Bardzo dziękuję za już i mam nadzieję, że coś z powyższych opisów dopasuję. Lisu
|