Forum Klimatyzacja
klimatyzacja w ciągniku - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: klimatyzacja w ciągniku (/showthread.php?tid=1687)

klimatyzacja w ciągniku - mn27 - 2008-09-10

witam po podłączeniu manometrów na wyłączonej klimatyzacji ciśnienia są ok , ok 5 bar na wysokim i na niskim,
po uruchomieniu klimy która załączy sie tylko na 2-3 sekundy ciśnienia na zegarach są :wysokie 12 -13 bar ,
niskie odrazu spada na wakum , dobiłem 300 gram i tak samo rozłącza ją czujnik który jest na niskim .
Wygląda mi to na to jak by był zapchany zawór rozprężny , czasami tak mi się zdarza w lodówce że kapilara przymarżnie i od razu na niskim idzie na wakum. A jak WY myślicie???

klimatyzacja w ciągniku - bodzio - 2008-09-10

A za filtrem nie zamaraża?

klimatyzacja w ciągniku - awax - 2008-09-10

Ilość czynnika,filtr lub zawór rozprężny
Pozdrawiam

Stawiam na zbyt małą ilość czynnika,najczęściej ma być około 1,4 kg.Najczęściej!!!

filtr chyba raczej nie, zdarzały mi sie przypadki i właśnie były podobne objawy ale jak filtr był na stronie wysokiego tu jest na niskim

Jaki to ciągnik?

jeszcze jedna sprawa jak klima sie rozłącza to ciśnienia sie nie wyrównuja lub bardzo powoli dużo wolniej jak z układem który działa prawidłowo dlatego myśle jak Ty awax że cos z zaworem rozprężnym lub dyszą.
A jak to stwierdzić i być pewnym ze to właśnie zawór lub dysza?

ZETOR dosyć nowy

jak ciśnienie spada do vac i powoli rośnie to szukaj zimnego punktu
jak nie filtr to napewno dysza

nie wiem ale powinna byc tak jak w autach naklejka z iloscią czynnika, naprawdę w ciagniku idzie tyle gazu,przyznam sie ze z ciagnikiem mam pierwszy raz doczynienia ale przecież uklad taki sam jak kazdy

bodzio cisnienie spada do wakum na niskim i jak za pare sekund czujnik wyłączy klime ciśnienie własnie za wolno rośnie, jak w prawidłowo działającej klimie po minucie sie wyrównuje a ty dopiereo po ok 5 minutach powoli rośnie

ja jeszcze nie widziałem zeby w ciągniku pisało ile gazu
jeden był naewt z instrukcją ale wyczytałem tylko o obsłudze pokręteł Rolleyes

to nic tylko zadławiony gdzieś układ
jak by było mało czynnika to by rosło normalnie z tych 13bar na HP, ale nie 5 min.

zmostkuj pres. LP dobierz się do parownika puść klime i obserwuj gdzie zamarza

NO właśnie nawet jak mało gazu i rozłączy press to za moment powraca a tu zeby ponownie się załączyła trzeba czekać z 5- 10 minut

nic nie uszkodze jak sprężarka będzie pracowała na wakum ?

chwileczke nic się nie stanie na wolnych obrotach

może być jeszcze taka opcja że coś jest zapchane całkowicie a czynnik do strony niskiego ciśnienia powraca przez nieszczelne płytki zaworowe.

Koledzy,po co komplikować?Niezależnie od tego co jest i tak będzie trzeba ściągnąć czynnik.Można wtedy eliminować kolejne ewentualne przyczyny.
Co do ilości to często się zdarza ,że klima jest montowana na zlecenie dealera nie u producenta,jednak w ciągnikach,kombajnach ,koparkach itp jeszcze nie spotkałem poniżej 1,2 kg.
Filtr na ssaniu to rzadkość w ciągniku ale jeżeli tak jest to odpada,pozostaje zawór,może być po prostu brudny i wtedy nie napełniaj tym ściągniętym czynnikiem.

klimatyzacja w ciągniku - mn27 - 2008-09-12

dzięki chłopaki za rady .Juz piszę w czym był problem:ciągnik był w serwisie naprawiany i rozpoławiany więc i były rozłączone przewody i po naprawie zamienili przewody tzn. ciśnieniowy podłączyli do ssania na parownik,a ssanie podłączyli do strony wysokiego do zaworu rozprężnego.Po poprawnym podłączeniu przewodów filtr jednak powinien być na wysokim a wczesniej był na niskim i w nim jest pres jak cisnienie na ssani spadało do 0-1 bar to on rozłączal a teraz jest na wysokim.Odciągnąłm gaz nabiłem nowym i wszystko pięknie chłodzi.Co do ilosci gazu jest tabliczka i wchodzi tylko 700 gram.Też mi sie wydawało że trochę mało po zbyt niskim odparowani na włączonej ok -5stopni , dałem 800 gram,zblizyło sie do 0 , i tak zostawiłem.Jeszcze jedna sprawa jak ciągnik pracował na wyższych obrotach
to odparowanie było nawet na -10 i raz na 2-3 minuty rozłaczło klime gdzieś na 10-20 sekund czy to poprawnie.

klimatyzacja w ciągniku - awax - 2008-09-12

Coś tam jednak chyba przegapiłeś.
Może zawór jest zabrudzony,albo filtr dławi.?

klimatyzacja w ciągniku - bodzio - 2008-09-12

A jakie ciśnienie na wysokim?
zamiana przewodów na sprężarce dobry numer Wink

klimatyzacja w ciągniku - mn27 - 2008-09-13

na wysokim ciśnienie w normie 10 -12bar filtr ciepły wydajność bardzo dobro z wywiewów temp. na min.1-2 stopnie.