![]() |
|
zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ??? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ??? (/showthread.php?tid=1747) |
zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ??? - wit - 2008-10-02 Witam. muszę naprawić pompę ciepła -jakiś stary złom ale... sprawa prestiżowa bo u mojego szefa... pompa oryginalnie była na R502 i ma taki zawór rozprężny - jednak na obudowie widnieje nalepka r417a i zamazana data oraz podpis serwisanta. pompa została "sprowadzona z odzysku" ze Szwecji i uruchomiona.. . i Ja ją mam naprawić -bo wyraźnie nie ma wydajności. czy brak wydajności i zła praca może wynikać z niedopasowania czynnika r417a i zaworu na r502 ? uprzedzając pytania -ciśnień nie znam -jakiś czas temu "grzecznościowo" mierzyłem -jednak nie mam notatek. Ciśnienia -z pamięci -raczej było troszkę za niskie -jednak trudno dokładniej określić bo zwłaszcza ciśnienie ssania troszkę tańczyło. Czynnik jest -i według oczka przepływa -sporadycznie wręcz przeciąga na sprężarkę. teraz szef kupił sprężarkę na zamianę -poprosił mnie abym tą pompę ciepła doprowadził do ładu... a ja zastanawiam się czy to kwestia padniętej sprężarki -czy może jedynie zawór rozprężny źle współpracuje z innym czynnikiem. czy wystarczy zamienić zawór i czynnik -czy i sprężarkę ? z wymianą sprężarki będzie sporo roboty -bo ciasno i brak dostępu i wolałbym tego uniknąć... jutro będę wiedział coś więcej "wyjdzie w praniu" ale wolałbym zawczasu mieć jakiś plan.... pruć "rutynowo" i sprężarkę -czy tylko zawór i czynnik i zobaczyć co wyjdzie ? słowem -albo dodatkowe 3 godziny wymiany sprężarki -albo ryzyko, że będę jeszcze raz przyjeżdżał -no i głupio poprawiać po samym sobie... pozdrawiam. Witek zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ??? - wit - 2008-10-02 odpada..... to pompa ciepła i musi chodzić na dość wysokich temperaturach skraplania.... -przy 507 czy 404.... ciśnienia skraplania będą takie że rozwalą skraplacz -wymiennik płytowy. praktycznie - aby osiągnąć odpowiednią temperaturę ciepłej wody-powinno się wejść powyżej punktu krytycznego tych czynników... ponadto wymiana oleju nie wchodzi w grę... to hermetyk i trzeba by zdemontować agregat żeby zlać olej.... a właśnie demontażu sprężarki wolałbym uniknąć... jeśli zdemontuję to już wrzucę inną sprężarkę -jest na zamianę... chodzi mi czy czynnik r417a z zaworem na r502 może powodować takie zakłócenia w pracy -wydajność układu jest na poziomie 30% nominalnej.... po prostu nie grzeje i już. ściślej grzeje słabo. tyle wiem. jedynym czynnikiem "z wyboru" wydaje się być r22... zwłaszcza, że facet dostał razem z pompą ciepła "w ramach gwarancji" "na zapas" sprężarkę i zawór na r22... urządzenie jest używane -gościu "kupił je okazyjnie" i nie chce ładować się w koszt części i materiałów... zrobić trzeba najtaniej jak się da... naprawę robię "grzecznościowo" i chciałbym zrobić ją jak najszybciej... wymiana sprężarki czy oleju to dodatkowe co najmniej 3 godziny... cóż układy.... szef to szef -więc pomóc muszę.... a nie chciałbym dokładać i staram się z góry określić czy utknę tam na cały dzień wymieniając sprężarkę -czy mogę planować co innego a naprawę opędzę szybką wymianą zaworu. do zaworu jest dobry dostęp. do sprężarki niestety nie.Witek. zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ??? - Remik - 2008-10-02 Witam Ciśnienie ktytyczne dla R 22 - 49,77 bar R 417 - 42,42 bar R 507 - 37,94 bar R 404 - 37,32 bar Tempetatura krytyczna odpowiednio: 96 *C 89,9 *C 70,9 *C 72,1 *C zawór rozpręzny na r502 a czynnik R417a ??? - wit - 2008-10-03 Witam ponownie. wypada napisać jak to się skończyło. wstępnie po zdjęciu gazu wyspawałem zawór rozprężny -sprawdziłem sprężarkę -i zdecydowałem się zaryzykować pozostawiając sprężarkę. wymieniłem zawór rozprężny i czynnik -poszło. wygląda, ze ma mocy ciut mniej niż znamionowo dla r502 było -co jest logiczne -jednak idzie całkiem przyzwoicie. godzinka i 200 litów wody o 20 stopni podgrzało. + rurociągi i + pomieszczenie gdzie stała chwilowo rozizolowana maszyna. problemy powodował zawór rozprężny niewspółpracujący prawidłowo z czynnikiem 417a. za kilka dni będzie wiadomo więcej o wydajności po mojej naprawie. pozdrawiam. Witek. |