Forum Klimatyzacja
Klima - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klima (/showthread.php?tid=1818)

Strony: 1 2

Klima - kubowy - 2008-11-04

Witam. Pytanie: czy ktoś bawił się klimą ( żeby zeszła z tem. w pomieszczeniu powiedzmy do 10 [C] ). Myślę, że można by podkręcić termometr oporowy na wlocie powietrza do jed. wew. Odparowanie czynnika to przecież (około 0 [C] ), tak że sprężarkę by to nie zabolało. Wink ?

Klima - mister - 2008-11-05

parownik ci zamarznie

Klima - byniom - 2008-11-05

nie poprawiajmy konstruktorów

Klima - kubowy - 2008-11-05

chyba sam będę próbował Wink

a jaki masz w tym cel żeby tak nisko zejśc temperaturą ?

Chce zobaczyć czy sprężarka wytrzyma takie obciążenie. Musze zrobić jak najprostsze i najtańsze stanowisko dydaktyczne.

a co to za obciązenie dla spręzarki na skutek obniżenia temp ? temperatura spada to i ciśnienia -wiec sprężarka ma lżej.

Nie tak do końca bo rośnie Pk/Po i można ją zalać

Klima - awax - 2008-11-05

mister napisał(a):a co to za obciązenie dla spręzarki na skutek obniżenia temp ? temperatura spada to i ciśnienia -wiec sprężarka ma lżej.
pozostaje jeszcze parownik (chłodnica)na dzień dobry za mały rozstaw lamel

musze mieć w kanale około 10 [C]. Awax. Możliwe że będzie się obladzać i zrobi się blok. Zero przepływu powietrza. Hm

nie mozliwe a pewne

A co to masz za urządzenie ? to jest split czy jakaś chlodnica w centrali klimatyzacyjnej ? tak z ciekawości pytając

Dużo jeszcze zależy od wilgotności,ale będziesz balansował na granicy tego co można osiągnąć.Z tego powodu przy zmianie warunków może defektować.
Napisz jakie masz reżimy temperatury.
A jeżeli już musisz to wykorzystaj jedynie jednostkę zewnętrzną.

Klima - Remik - 2008-11-05

Witam
W/g mnie utrzymując ciśnienie parowania czynnika na poziomie 0*C parownik nie zamarźnie. Osiągnięcie 10*C w pomieszczeniu (o odpowiedniej wielkości) wydaje się być możliwe

Remik napisał(a):Witam
W/g mnie utrzymując ciśnienie parowania czynnika na poziomie 0*C parownik nie zamarźnie. Osiągnięcie 10*C w pomieszczeniu (o odpowiedniej wielkości) wydaje się być możliwe
Owszem,tyle że tak jak pisałem balansujemy na granicy i bez dodatkowych elementów automatyki praktycznie niemożliwe jest utrzymanie stabilnie takiego parowania

Klima - bodzio - 2008-11-06

Ale jeśli zotawić sterownik od tej klimy i tylko oszukać czujnik temp powietrza to przecież jak by się oblodziła czujnik temperatury parownika rozłączy sprężarke do czasu rozpuszczenia lodu

Klima - Klima-cool - 2008-11-06

Witam montowałem pare dni temu splita firmy TECHNIBEL invertera i on ma zejście do 10 stopni więc może takie coś by cie ratowało a jak nie to chociaż jest pewne zejście do takiej temperatury co do rostawu lameli jak w każdym splicie nie widzałem nic nadwyczajnego POZDRAWIAM

Klima - kubowy - 2008-11-06

Pewno, dawaj namiar na firmę pogadam z nimi, bo nie chcę nawiązywać współpracy dla jednego urządzenia.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam

Klima - Klima-cool - 2008-11-07

NO I JAK GADAŁEŚ O TEJ KLIMIE

Klima - awax - 2008-11-07

Wierzycie we wszystko co napisane?no cóż powodzenia

Klima - awax - 2008-11-07

Większość klimatyzatorów ma na tabliczce klasę energetyczną "A" poziom hałasu jednostki wewnętrznej w granicach 25db. NA TABLICZCE zmierzcie te parametry.

Klima - gadget - 2008-11-09

Zapytam jeszcze te 10 stopni to do szpitala magazyn na leki ? Na klimie chyba sie nie da . Ja wstawilem zestaw jak do chlodni . Pamietaj ze na scianach na zewnatrz moze sie pojawic grzyb jesli nie zrobisz izolacji scian .

Klima - paulaula - 2009-01-09

A jaki to zestaw GADGET ?

Klima - Shitashii - 2009-01-10

kubowy napisał(a):(...). Myślę, że można by podkręcić termometr oporowy na wlocie powietrza do jed. wew. (...)?
Jeśli to prosty klimatyzator, to wystarczy dać fazę przez termostat na zasilanie sprężarki (lub jeszcze stycznik/przekaźnik), albo zworę na stałe. Wtedy termostatem można ustawiać jak długo sprężarka ma pracować. A ile ona wytrzyma, to nie wiadomo.
Kiedyś byłem na serwisie w małej serwerowni, gdzie w jedn. wewn. skleił się przekaźnik. Temperatura w pomieszczeniu ok 25*C, lód z parownika prawie otworzył pokrywę i powychodził przez kratki. Wentylator robił trach trach trach.... Nie wiem tylko do jak niskiej temperatury zeszło pomieszczenie zanim parownik się oblodził.

Klima - RoliX - 2009-01-10

Montowalem kiedys klimy TOYO mialy opcje ominiecie termostau klient mowil ze zjechal do 8 stopni