Forum Klimatyzacja
jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego (/showthread.php?tid=1922)

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Qba - 2008-12-15

- jak w temacie a chodzi głównie o markę ELECTRA .
- jak ściągnąć przedni panel i dobrać się do wymiennika?
- nie serwisowałem jeszcze kasetonowych więc proszę o podpowiedz
Pozdrawiam

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Remik - 2008-12-15

Witam.
W Elektrze nie robiłem takiego przeglądu ale myślę, że wygląda to podobnie jak w innych. Trzeba zdjąć klapę z filtrem, zdjąć osłonę wentylatora i zdemontować jego śmigło

tylko powiedz w jaki sposób zamocowana jest maskownica : czy przykręcona wkrętami jak splity czy na zatrzaskach
- i jeszcze jedno czym różni się czyszczenia od splitów?

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - byniom - 2008-12-15

Maskownica jest na 4 śrubkach przymocowana do klimatyzatora. Dwie zazwyczaj wykręca sie całkowicie a dwie są na fasolkach i tylko wystarczy przesynąć i załość musi opaść na dół , oczywiście wcześniej zdejmując klapkę z filtrem . Różnica między "splitem " jest tak że tylko budową się różni a kasetowy to też split Big Grin

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Carlos - 2008-12-15

z tym że ma jeszcze wbudowaną pompkę skroplin ale pewnie wiesz o tym Pozdrówki

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - dario0609 - 2008-12-15

oczywiscie musisz uwazac przy

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - dario0609 - 2008-12-15

oczywiscie musisz uwazac na tace skroplin,bo tam jest plywak imoze byc pelno marasu./obys niemial potem tego na glowie/

o.k wszystko jasne ,a ile bierzecie za przegląd kaseciaka( czyszczenie dezynfekcja pomiary) ? Pozdro.

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - klimamika - 2008-12-16

stary jesteś zaawansowany i o takie rzeczy pytasz
jaja se robisz
z takimi chińczykami się zadawałem ze nazwy nawet nie potrafię wypowiedzieć
i dawałem rade bez pisania na forum
a ty masz problem z elektra
to samo co u wszystkich innych dwa zatrzaski i cztery śruby banał
pozdrawiam

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - boryspol - 2008-12-22

klimamika napisał(a):stary jesteś zaawansowany i o takie rzeczy pytasz
jaja se robisz
To niema nic do rzeczy.
Ja też niebawem będę zaawansowany, a niemam zielonego pojęcia o chłodnictwie.
Piszę przeważnie w "Hyde Park" albo tylko dogaduję innym Smile

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Fujitsu Szczecin - 2008-12-23

Witam

Tytuł pod nickiem nie ma nic wspólnego z doświadczeniem i praktyką w życiu. To zależy od ilości postów a to na pewno na praktykę nie wpływa. Klimamika już większość na forum zrozumiała że jest ono do pomocy. Niektóre modele klimatyzatorów nie mają standardowej konstrukcji i zaczepów, lepiej się nie wstydzić i spytać niż SPLITolić i się wstydzić Wink. Dla niektórych początkujących Twoje problemy mogą być błahostkami i pośmieje się z Ciebie. Miło będzie?

Pozdrawiam

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - monterod2002 - 2008-12-23

nikt nie wie wszystkiego spokojnie panowie

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - monterod2002 - 2008-12-23

patusX napisał(a):tak racja STEFAN uwazam ze jak sie idzie do klijenta na przeglad trzba wiedziec ja sie zabracj jak sie nigdy tego nie robilo a nie pytac sie: Prosze pan jak robila to porzednia firma??? bo ja nie moge tego otworzycBig Grin
Pozdrawiam
Święta prawda Big Grin
kto pyta nie błądzi ......

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Fujitsu Szczecin - 2008-12-24

Witam

Przy demontażu i montażu maskownicy powinieneś zwrócić uwagę na drobne szczegóły typu:
- haczyki, zawiesia
- połączenia elektryczne
- podkładki dystansowe, amortyzujące (szczególnie przy skręcaniu trzeba uważać na siłę żeby nie uszkodzić gniazda wkrętów w maskownicy lub samej maskownicy)

[Obrazek: montaz.jpg]

Dalszy demontaż wedle potrzeb, jak nie jesteś pewien swojej pamięci rób zdjęcia, kolejności kabli, podzespołów.

Pozdrawiam

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Klima-cool - 2008-12-24

Jak zabierzesz się do kasety i będziesz zdejmował nie tylko maskownice z filtrem, ale i całą maskownice klimy pamiętaj o kostkach elektrycznych jest ich przynajmniej 2 służą do połączenia z kierownicami powietrza . Nie przejmuj się to jest bardzo proste. jak będziesz odgrzybiał klimke to nie wrzucaj do wanny tabletek czasem utrudniają prace pompki do momentu całkowitego rozpuszczenia się. W kasetach najczęściej zasilanie idzie do zewnętrznej jednostki, więc najprawdopodobniej będziesz miał tylko( L-zasilanie N-neutralny i 0. COM- Komunikacja. tyle

jak zabrać się do przeglądu klimatyzatora kasetonowego - Qba - 2008-12-25

Chodziło mi głównie o same otwarcie ,kasety' bo rzeczywiście nie jest to standard ( tymbardziej że ELECTRA to myśl prosto z Izraela) i widzę że zrobiło się z tego wielkie forum. Ale świadczy to o tym że nie lekceważycie żadnego tematu. I należy się wam szczere podziękowanie!!! A mała krytyka mobilizuje
Jeszcze raz wszystkim b.dziekuję
Ps. Oby tak dalej