![]() |
|
Wymiana oleju. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Wymiana oleju. (/showthread.php?tid=3038) Strony:
1
2
|
Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2009-12-28 Witam forumowiczów mam pytanie jaki macie sposób na wymiane oleju w układach z sprężarka hermetyczna?? Wymiana oleju. - barbie - 2009-12-28 po to sprężarka hermetyczna jest hermetyczna aby przy niej niepotrzebnie nie grzebać .sprawa jest prosta jeśli sprężarka ma zawory i śrubunki-zakręcasz zawory odkręcasz śrubunki odkręcasz śruby sprężarki wyciągasz sprężarkę wylewasz olej do naczynia z podziałką aby wiedzieć ile dolać nowego.wymieniasz filtr-odwadniacz,wlewasz nowy olej.sprężarkę lutowaną musisz wylutować. Wymiana oleju. - byniom - 2009-12-28 Zależy też od typu i wielkoście sprężarek . Copeland ma naprzykład w niektórych wmontowany zaworek serwisowy do dopełniania oleju ale żby go wylać to tak jak pisali koledzy , trzeba najlepiej sprężarkę przekecić i niech olej wyleci
Wymiana oleju. - artur007 - 2009-12-29 wiercisz na dole, tak aby wyczyrcic z opilkow wstawiasz zaworek i po sprawie nie trzeba wyjmowac. Wymiana oleju. - barbie - 2009-12-29 wstawienie zaworka wdolnej części sprężarki to sprawdzony sposób . Wymiana oleju. - wit - 2009-12-29 barbie napisał(a):wstawienie zaworka wdolnej części sprężarki to sprawdzony sposób .niektóre sprężarki mają zaworek fabrycznie -co prawda nie na samym dole a z boku -ale rurka sięga dna. przy zaworku można olej spuszczać z ciśnieniem w sprężarce i napełniać też pod ciśnieniem np. pompą. albo nie zaworek tylko zaślepka przez która można włożyć rurkę i olej wyssać. albo czasem można odkręcić szkiełko wziernik poziomu oleju -wsunąć rurkę (miękką plastikową) i też wyssać. Oczywiście wcześniej zamknąć zawory odcinające i/lub zdjąć ciśnienie ze sprężarki. Wymiana oleju. - artur007 - 2009-12-29 mg_1 punktuje. Wymiana oleju. - artur007 - 2009-12-29 r12 napisał(a):Pomysł stary jak swiat o ile sprężaka straciła gwarancję Pomysł nieskuteczny w klimatyzatorach i układach niskopodwoziowychJak stary to dlaczego nie napisałeś? aaa żeby gwarancji nie stracić , sprężarki z lat 90-tych... dalej nie łapie <okok>niskopodwoziowe to nie hermetyki o ktore pyta autor, wiec strzał=pudło. <lol> Wymiana oleju. - wit - 2010-01-02 korzystając z 'tematyki" dyskusji... sprężarka aspera NB6165 GK w którym miejscu wiercić otwór pod zaworek ? robię z tego doraźną stację odzysku... i chcę dać szkiełko jako poziom oleju i jednocześnie zaworek do łatwej wymiany oleju... dno sprężarki ma na środku wypukłość -i chcę centralnie się wwiercić i wlutować rurkę 6 -potem trójnik na szreder i na szkiełko. dobrze będzie ? nie ma blisko niczego ważnego coby się mogło uszkodzić np przy wlutowywaniu rurki ? tego modelu jeszcze nie ciąłem -i nie wiem jak ma rozmieszczone bebechy... Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2010-01-02 Wit. Ty chcesz zrobic z tego stacje do odzysku czynnika? ale chyba nie myslisz pompować tym cieczy?? Wymiana oleju. - wit - 2010-01-02 SerwisantCr napisał(a):Wit. Ty chcesz zrobic z tego stacje do odzysku czynnika? ale chyba nie myslisz pompować tym cieczy??cóż -spora część fabrycznych stacji też ma sprężarki hermetyczne... np WC-5 zamierzam pompować ciecz -tyle, że metodą dwubutlową. Wymiana oleju. - wit - 2010-01-02 mg_1 napisał(a):Bez wprowadzania jakichkolwiek ,,obcych ciał", to można i na środkudno jest dość grube blacha pewnie ze 4mm. chciałem nawiercić wiertłem 6 do połowy -potem na wylot wiertłem 4,5 a wsadzana rurka miedziana nie wchodziła by do wnętrza sprężarki -tylko oparła się o powstałą krawędź. troszkę boje się odsuwać od osi wirnika -żeby lutowanie nie wyszło zbyt blisko uzwojeń... nie wiem jak w tej sprężarce -czy na dole jest silnik a sprężarka wyżej -czy na dole sprężarka a stojan silnika od góry garnka siedzi... może ktoś przecinał asperę NB6165GK -czy silnik siedzi na dole -czy na górze ? Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2010-01-02 wit napisał(a):Powiedz o co ci chodzi z tą metodą dwu butlowa. Chcesz pompowac gaz i go skraplaćSerwisantCr napisał(a):Wit. Ty chcesz zrobic z tego stacje do odzysku czynnika? ale chyba nie myslisz pompować tym cieczy??cóż -spora część fabrycznych stacji też ma sprężarki hermetyczne... np WC-5 Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2010-01-02 Apropo aspery dużo takich rozciołem i stojan jest u góry moim zdaniem możesz smiało wiercic i nic jej nie zrobisz. Wymiana oleju. - elektromechanik - 2010-01-02 Moim zdaniem to właśnie powinien wiercić dokładnie w tym najniższym punkcie. Nad tym punktem znajduje się wałek wirnika. W nim jest wydrążony otwór przez który zasysany jest olej do smarowania sprężarki. Wiercąc 25mm od środka może akurat trafić na uzwojenie silnika. Wystarczy że poleci wiórek metalu na uzwojenie i może być > po ptokach<. Zalecenie dodatkowe w przypadku wiercenia - użyć krótkiego wiertła ( lub z nałożoną tulejką )tak aby wiertło wystawało tylko na długość potrzebną do przewiercenia obudowy.( max 3,5mm ). Dobrze byłoby zaślepić króciec tłoczny i ssawny a pod serwisowy podłączyć azot pod ciśnieniem ( w ostateczności sprężone powietrze ) aby w momencie przewiercenia ciśnienie wypchnęło wiórki metalu na zewnątrz. UŻYWAĆ OKULARÓW ABY PRZYPADKIEM OPIŁKI ( WIÓRKI ) METALU WYSTRZELONE PRZEZ CIŚNIENIE NIE WBIŁY SIĘ W OKO. PS. Do kol. SerwisantCL. Masz rację w przypadku większych sprężarek - w mniejszych silnik jest na dole. Wymiana oleju. - elektromechanik - 2010-01-02 mg_1 napisał(a):Przecież dokładnie opisałem. Wirniki tych silników mają około 5-6cm średnicy.elektromechanik napisał(a):Moim zdaniem to właśnie powinien wiercić dokładnie w tym najniższym punkcie.Więc wywiercenie otworu 25mm od osi grozi uszkodzeniem uzwojeń czy nie? W przypadku użycia krótkiego wiertła bezpośrednio nie uszkodzi ale przypadkiem mogą dostać się opiłki na uzwojenie. Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2010-01-02 elektromechanik napisał(a):Moim zdaniem to właśnie powinien wiercić dokładnie w tym najniższym punkcie.Chyba masz racje przypomniałem sobie jak rozcinałem danfossa to motor był na dole. ale jak wywierci na srodku to bedzie idealnie w obu przypadkach bedzie dobrze czy silnik na dole czy górze. Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2010-01-02 Wit powiedz o co ci chodzi z ta metoda dwu butlowa? Wymiana oleju. - wit - 2010-01-02 SerwisantCr napisał(a):Powiedz o co ci chodzi z tą metodą dwu butlowa. Chcesz pompowac gaz i go skraplać-do układu podpinam się pod ciecz. -wąż idzie do butli na przyłącze -zawór cieczowy. do tej samej butli na przyłącze gazowe podpinam stację. za stacją druga butla. jako butle pierwszą można ewentualnie użyć jednorazówkę z wlutowanym szrederkiem. z urządzenia w którym jest jakieś ciśnienie ciecz przepływa do pierwszej butli. Normalnie szybko zrównałyby się ciśnienia... ale z tej butli stacja odsysa parę i utrzymuje niskie ciśnienie. -z opróżnianego urządzenia idzie ciecz -ale sama stacja pracuje na gazie... a to co stacja odessie skropli i ładuje w drugą butlę. metoda dobrze sprawdza się przy czynnikach jednorodnych lub azeotropowych. np. R22, R134a, R507, oraz z R404 -mimo, że on nie jest dokładnie azeotropem. ale prawie. przy czynnikach zerotropowych (z poślizgiem temperaturowym) -jak np. R407C -skład w obu butlach może się różnić -w pierwszej butli będzie nadmiar składnika mniej lotnego.. a w drugiej tego bardziej lotnego... -jeśli chcemy po naprawie urządzenia użyć ten sam wcześniej odzyskany czynnik -to bezproblemowo... po prostu urządzenia napełniamy kolejno z obu butli... i w urządzeniu znowu mamy normalny skład czynnika. a jeśli używamy do dobijania innych urządzeń - trzeba potem obie butle zmieszać - władować w jedną butlę... -ale to można już w spokoju pomału po parze na warsztacie coby się zmieszało. A można np butlę drugą postawić w ciepłym warsztacie a butlę pierwszą wywalić na mróz... i połączyć je rurką -tą w warsztacie podpinamy na cieczy. i czynnik sam przelezie do zimniejszej butli -i się zmiesza odzyskując oryginalny skład. ta "zabawa" dotyczy tylko czynników niejednorodnych jak 407. z 134, 22, 507, czy 404 bezproblemowo -skład jest taki sam. Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2010-01-02 wit napisał(a):No dobre tylko strasznie dużo zachodu z tym ale powiedz mi jak bedziesz odsysał parę z pierwszego zbiornika to bedziesz ją spręrzał w drugim a ty napisałes ze bedziesz skraplał moze wstaw sobie najprostszy skraplacz wodny ze spirali do wiadra z woda ja tak przetaczałem z dużych butli do małych przez taki smieszny skraplacz.SerwisantCr napisał(a):Powiedz o co ci chodzi z tą metodą dwu butlowa. Chcesz pompowac gaz i go skraplać-do układu podpinam się pod ciecz. -wąż idzie do butli na przyłącze -zawór cieczowy. do tej samej butli na przyłącze gazowe podpinam stację. za stacją druga butla. Wymiana oleju. - elektromechanik - 2010-01-02 Korci mnie więc napiszę. Jak się jakiś >jaś lub podobny<nie włącza to i dyskusja merytoryczna na jakimś tam poziomie i zrozumieć i dogadać się można. Oby tak dalej. POZDROWIONKO dla wszystkich I dobrej nocy i miłych snów.
Wymiana oleju. - wit - 2010-01-02 SerwisantCr napisał(a):No dobre tylko strasznie dużo zachodu z tymzachodu jest trochę tylko jeśli czynnik ma tendencję do rozwarstwiania. czyli dla R407. Normalne czynniki r22, 134, 404, 507 -to bezproblemowo. można odzyskiwać po gazie -ale to długo trwa... albo można wyłożyć 3,5 tysia i kupić porządną stację odzysku... ale one też nie lubią odzysku po cieczy... nawet jeśli producent stacji deklaruje, ze można po cieczy -to znacząco skraca to czas życia stacji. samoróba -koszt 250zł. -i kilka godzin pracy -gdy jest chwila luzu. SerwisantCr napisał(a):ale powiedz mi jak bedziesz odsysał parę z pierwszego zbiornika to bedziesz ją spręrzał w drugim a ty napisałes ze bedziesz skraplał moze wstaw sobie najprostszy skraplacz wodny ze spirali do wiadra z woda ja tak przetaczałem z dużych butli do małych przez taki smieszny skraplacz.napisałem, ze będę skraplał -bo oczywiście użyję całego agregatu -ze skraplaczem. w miarę potrzeb -podwójnym skraplaczem. montuję tak, że drugi bliźniaczy skraplacz będzie można przymocować i podpiąć do tej "stacji" w 3 minuty. (dwie śrubki jedno skręcane złącze rurki ) zakładam, że zimą i do małych układów wystarczy pojedynczy skraplacz -około 2,5m2 żeberek -po co nosić większe urządzenie... a jak większy odzysk lub lato -to moja maszynka wydłuży się o 7cm i o ponad kilogram przytyje... Wymiana oleju. - elektromechanik - 2010-01-02 Od dobrych kilku ( a może i kilkunastu już ) lat używam >samoróbki< na sprężarce L.UNITE i jest OK. Wymiana oleju. - wit - 2010-01-02 r12 napisał(a):A to się nadżwigasz trochę co ? Nielepiej zainwestowaćmoja stacja będzie ważyć około 14 może 15 kg... -tak więc dźwiganie raczej nie będzie problemem. Fabryczne ważą podobnie. Pompa próżniowa więcej... A Ty jakiej stacji odzysku używasz ??? Wymiana oleju. - SerwisantCr - 2010-01-02 Kurde do tego sprzętu trzeba miec jeszcze jednego TALIBA żeby to nosił
|